Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Biden: Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian suhteisiin tulossa "merkittäviä muutoksia" – Tiedusteluraportin mukaan kruununprinssi hyväksyi toimittajan murhan

Yhdysvallat valmistelee pakotteita ja matkustuskieltoja kymmenille saudiarabialaisille, mutta heidän joukossaan ei ole surmalle luvan antanutta kruununprinssiä.

Journalisten Khashoggi sörjs i en demonstration utanför Saudikonsulatet i Istanbul.
Yhdysvaltain ulkoministeriön on määrä kertoa perjantaina, miten Yhdysvallat reagoi toimittaja Jamal Khashoggin murhaan. Kuva: EPA
Markus Heikkilä,
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, että Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian kahdenvälisiin suhteisiin on tulossa merkittäviä muutoksia.

– Puhuin kuninkaan kanssa eilen. Tein hänelle selväksi, että säännöt ovat muuttumassa ja tulemme julkistamaan merkittäviä muutoksia tänään ja maanantaina. Pidämme heitä vastuullisina ihmisoikeusrikkomuksista, Biden sanoi Univision-kanavan haastattelussa perjantaina.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman hyväksyi toimittaja Jamal Khashoggin murhan ja on todennäköisesti myös ollut tilaamassa sitä, kertoo Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten raportti.

Yhdysvalloissa hallinto julkaisi perjantaina pitkään odotetun raportin. Esimerkiksi CNN on julkaissut tuon raportin sivuillaan.

Raportin mukaan kruununprinssi hyväksyi operaation, jonka tarkoitus oli "vangita tai tappaa". Sen mukaan hän koki Khashoggin uhaksi kuningaskunnalle.

Raportin mukaan surmaa ei myöskään olisi tehty ilman kruununprinssin valtuutusta, sillä tällä on ollut ehdoton valta maansa tiedustelu- ja turvallisuusorganisaatioissa vuodesta 2017.

Saudi-Arabia on kieltänyt kruununprinssi olleen millään tavalla osallinen toimittajan murhaan. Maan ulkoministeriön tiedotteen mukaan raportti on kielteinen, valheellinen ja mahdoton hyväksyä. Ulkoministeriön mukaan raportti sisältää virheellistä tietoa ja päätelmiä.

Ministeriön mukaan tuon "kamalan rikoksen" tekijöitä on rangaistu ja "oikeus on tapahtunut".

Maahantulokielto yli 70:lle

Yhdysvallat asettaa matkustuskieltoon 76 saudiarabialaista sekä valmistelee pakotteita usealle henkilölle murhan vuoksi.

Pakotelistalle joutuneiden joukossa on uutistoimistoijen mukaan entinen tiedusteluviranomainen Ahmad Hassan Mohammed al-Asiri sekä armeijan nopean toiminnan joukot.

Sanktiolistoilla ei kuitenkaan ole surman hyväksynyttä kruununprinssiä.

Khashoggin murhaa tutkinut YK:n ihmisoikeusasiantuntija Agnes Callamard vaati perjantaina Yhdysvalloilta, että sen tulisi asettaa pakotteita myös kruununprinssiä vastaan.

Callamardin mukaan pakotteiden tulisi kohdistaa kruununprinssin henkilökohtaista omaisuutta sekä kansainvälisiä sitoumuksia vastaan.

Hänen mukaansa kruununprinssille ei tulisi sallia suojaa siviilikanteilta ja Yhdysvaltojen tulee varmistaa, että kaikki tieto on julkaistu tapaukseen liittyen.

Asekauppoja perutaan?

Bidenin hallinto saattaa perua Saudi-Arabian kanssa tehtyjä kauppasopimuksia, joiden katsotaan aiheuttavan ihmisoikeusloukkauksia, uutistoimisto Reutersin nimettömät lähteet kertoivat.

Lähteiden mukaan Yhdysvallat rajaisi asekaupat koskemaan vain "puolustuksellisia" aseita. Se tarkoittaisi sotatarvikkeita ja koulutusta, jonka avulla saataisiin lisätietoa tarvikkeiden käyttötarkoituksesta.

Yhdysvallat on jäädyttänyt puolen miljardin dollarin asekaupat Saudi-Arabian Jemenissä käymän sodan vuoksi.

Yhden ulkoministeriön lähteen mukaan Yhdysvallat yrittää nyt saada Jemenin konfliktia päätökseen, mutta samalla antaa Saudi-Arabialle mahdollisuuden puolustaa aluettaan.

Biden on luvannut lopettaa tukensa Saudi-Arabian sotilaallisille toimille Jemenin huthikapinallisia vastaan.

Amerikkalaismedia NBC kertoi torstaina, että Yhdysvaltain hallinnonKhashoggin paloittelumurhaa koskeva tiedusteluraportti syyttää Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin olleen Khashoggin murhan takana.

Lue myös:

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui Saudi-Arabian kuninkaan kanssa

NBC: Bidenin hallinto on julkaisemassa tiedusteluraportin, jonka mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi oli Khashoggin paloittelumurhan takana

Vankilasta päässeen saudiarabialaisen naisaktivistin sisarukset: 'Hän on päässyt kotiin, mutta ei vielä vapauteen

Saudi-Arabia langetti naisaktivistille terrorismioikeudessa pitkän vankeustuomion

Yle listasi Joe Bidenin ulkopolitiikan suurimmat hyötyjät ja häviäjät: Itsevaltaisia ja populistisia johtajia Trumpin jatko olisi miellyttänyt

Saudi-Arabia järjesti toimittaja Khashoggin murhasta muodollisen oikeudenkäynnin ja piti liittolaissuhteet kunnossa

Suosittelemme sinulle