Hyppää sisältöön

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: Valtioneuvoston kansliassa valmistellaan ulkonaliikkumiskiellon pykäliä

Voit katsoa Ykkösaamun alla olevasta linkistä.

Anna-Maja Henriksson vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina 27. helmikuuta.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili Ykkösaamussa lauantaina.
Seija Vaaherkumpu,
Timo Keränen

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) vahvisti lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että valtioneuvoston kansliassa valmistellaan ulkonaliikkumiskieltoa koskevia pykäliä.

Henrikssonin mukaan koronatilanne on niin hankala, että varmuuden vuoksi nyt varaudutaan pahimpaan. Oikeusministeriö ei ole vielä valmistelussa mukana.

– Kieltoa valmistellaan valtioneuvoston kansliassa, ei oikeusministeriössä. En ole nähnyt sellaista paperia, Henriksson sanoi.

Ulkonaliikkumiskielto voisi Henrikssonin mukaan tarkoittaa liikkumisrajoituksia tietyillä alueilla tai tiettyjä kellonaikoja, jolloin ulkona ei saa liikkua. Hän muistutti, että Euroopassa on ollut hyvin laajoja kieltoja, jolloin on päässyt vain kauppaan.

– En toivo näitä Suomeen, hän lisäsi.

Myös Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun)kertoi eilen ulkonaliikkumiskieltoon varautumisesta

Kuntavaalien siirtoon korkea kynnys

Henriksson ja eduskuntapuolueiden puoluesihteerit kokoustivat perjantaina pitkään. Kokouksen aiheena oli kuntavaalien mahdollinen siirtäminen huhtikuulta tuonnemmaksi koko ajan vaikeutuvan koronatilanteen vuoksi.

– Kokoustimme eilen puoluesihteerien kanssa. Päätös on saatava aikaiseksi ensi viikolla, muutamiin asioihin on vielä saatava vastauksia, Henriksson sanoi.

Hän totesi, että kynnys vaalien siirtämiseksi on erittäin korkea. Henrikssonin mukaan ongelmaksi voi muodostua kuitenkin se, että tautitilanne pahenee, jolloin valmiuslaki sekä ulkonaliikkumiskielto voivat tulla voimaan.

Aiemmin Henriksson on sanonut, että päätös vaalien siirtämisestä olisi tehtävä helmikuun loppuun mennessä, mutta viimeinen takaraja on käytännössä maaliskuun 9. päivä, jolloin ehdokaslistat sulkeutuvat.

Seuraavaksi tukea ravintola-alan yrittäjille

Hallitus toteaa maanantaina yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa, että Suomi on poikkeusoloissa. Se tarkoittaa lisää rajoituksia ja mahdollistaa ravintoloiden sulkemisia eri puolilla maata.

Oikeusministeri Henrikssonin mukaan hallituksella on valmius jatkossakin tukea taloudellisesti elinvoimaisia yrityksiä, joita korona koettelee.

– Tämän vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa kulttuurin ja taiteen alalle suunnataan koronatukina ja -avustuksina yhteensä 20 miljoonaa euroa. Seuraavaksi on tietenkin erityisen tärkeää tukea ravintola-alan yrittäjiä, sanoo Henriksson.

Vielä ei tarvita lisävelkaa koronan vuoksi

Suomi otti viime vuonna lisävelkaa koronavaurioiden ehkäisemiseen noin 20 miljardia euroa, josta osa on jäänyt käyttämättä. Oikeusministeri Henriksson ei nyt näe tarvetta lisävelanotolle.

– Tässä vaiheessa jo tehdyt taloudelliset koronavaraukset, joita meillä on päästäksemme kriisin yli, riittävät vielä jonkin aikaa. Kustannustuen kautta on jaettu arvioita vähemmän varoja. Kaikki riippuu siitä, kuinka kauan kriisi jatkuu ja minkälaisten rajoitusten kanssa joudumme elämään.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on Yle TV1:n Ykkösaamun haastattelussa lauantaina klo 10.05.

Juttua on päivitetty ohjelman jälkeen.

Lue lisää:

Sulkutila voi jopa edesauttaa kuntavaalien järjestämistä ajallaan – SDP:n puoluesihteeri: "Kaikki voivat olla aivan varmoja siitä, että vaalit tullaan järjestämään terveysturvallisesti"

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: kuntosalit eivät menekään täysin säppiin pääkaupunkiseudulla – STM närkästyi, poikkeusolot todetaan maanantaina

Suosittelemme sinulle