Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kommentti: Suomen uusin urheilusankari paini monille nuorille tuttujen ongelmien kanssa – Herolan MM-mitalin pitäisi herätellä päättäjiä

Ilkka Herola oli onnekkaassa asemassa, kun sai apua henkiseen hyvinvointiin. Kaikki eivät ole olleet niin hyvässä tilanteessa, muistuttaa Yle Urheilun toimittaja Roope Visuri.

Ilkka Herola juhlii MM-hopeaa
Ilkka Herolan kasvutarina MM-mitalistiksi on ollut hieno. Kuva: Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreesta yhdistetyn MM-hopeamitalistista Ilkka Herolasta tuli perjantaina Suomen uusin urheilusankari. Herola nappasi vastoin odotuksia vaikean mäkiosuuden jälkeen vielä MM-mitalin upealla hiihdollaan. Vielä kolme viikkoa sitten MM-kenraalissa tilanne oli toinen. Hienosti alkuvuodesta kisannut Ilkka Herola epäonnistui Klingenthalin maailmancupin viimeisessä kilpailussa mäkihyppysuorituksessaan.

Syy epäonnistumiseen hämmensi jopa Ylen asiantuntijaa Jari Mantilaa. Herola ei kuitenkaan halunnut tarkasti avata epäonnistumiseen johtaneita syitä. Herola kertoi Ylen Urheilustudiossa, että ei halua takertua epäonnistuneessa hypyssä yksityiskohtiin.

Herola ei halunnut lähteä pohtimaan isoja muutoksia hyppäämiseen ennen MM-kisoja, vaan luotti omaan perustasoonsa. Se myös kannatti heti MM-hiihtojen avauskisassa. Vaikka suoritus normaalimäestä ei ollut täydellinen, se oli silti Herolan uran paras mäkisuoritus MM-kisoissa. Lopulta se riitti myös upeaan MM-mitaliin ja jopa MM-kultakamppailuun. Joku olisi voinut tilanteessa sortua kaiken pilaavaan ylianalysointiin. Nyt Herola teki taidokkaan peliliikkeen, eikä jäänyt murehtimaan yksittäistä epäonnistumista muuten hienon alkutalven päätteeksi.

Katso dramaattinen loppuratkaisu kuvaa klikkaamalla!

Herolan toiminta MM-kenraalissa oli oiva esimerkki siitä, miten 25-vuotias urheilija on muuttunut.

Tuore mitalisti on kertonut useissa haastatteluissa psyykkisistä ongelmistaan. Ylellekin Herola on avannut tilannetta kahdessa eri haastattelussa. Herola joutui jo teini-ikäisenä yhdistetyn maajoukkueen ykköstykiksi. Ihan ongelmitta se ei mennyt. Huippulupauksena maailmalle lähtenyt suomalaisnuori huomasi tuijottavansa yksin hotellihuoneen seinää. Vaikka hyviäkin tuloksia tuli, ei Herola ollut mihinkään tyytyväinen.

Siilinjärveläinen ahdistui, kun mäkihyppy ei onnistunut odotetulla tavalla. Keväällä 2017 Lahden MM-kotikisat päättyivät valtavaan pettymykseen. Hän kertoi Ylen Sportliv-sarjassa jopa toivoneensa, että kauden viimeiset maailmancupin kilpailut peruttaisiin, jotta ei tarvitsisi enää epäonnistua ja pettyä.

Herolan onneksi hän sai ammattiapua. Lähipiiri osasi ohjata oikeaan suuntaan. Herola pystyi muuttamaan psyykkisen valmentajan Terhi Lehtoviidan avulla ajatusmaailmansa ja arvopohjansa. Nyt pitkästä prosessista saatiin myös hedelmää, kun Herola saavutti kauan odotetun MM-mitalin.

Katso Sportliv-dokumentti Ilkka Herolasta!

Kaikki eivät ole olleet yhtä onnekkaita kuin Ilkka Herola

Herola on kuitenkin onnekkaassa asemassa, kun hänellä on hyvät taustajoukot ja hän on saanut ammattiapua. Kaikki eivät ole olleet yhtä hyvässä tilanteessa. Viime lokakuussa julkaistussa Yle Urheilun kyselyssä yli 70 Suomea 2010-luvulla olympialajeissa edustanutta huippu-urheilijaa kertoi mielenterveyden häriöistään. Vain joka viides Yle Urheilun kyselyyn vastannut huippu-urheilija oli tyytyväinen heille tarjottuihin henkisen tuen palveluihin. 41 prosenttia vastaajista oli tyytymättömiä ja loput eivät tienneet oliko palveluita riittävästi.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki myönsi kyselyn julkaisun jälkeen lokakuussa, että apua henkisiin ongelmiin ei ole tarjolla riittävästi, mielenterveyden häiriöihin reagoiminen on vasta alkumetreillä ja tukea saa liian pieni ryhmä.

Kun tulevina päivinä erilaiset urheilupäättäjät hehkuttavat Herolan suoritusta mitalijuhlissa, on hyvä pohtia yhtä asiaa. Kenties perjantain kaltaista MM-mitalia ei olisi koskaan nähty, jos Herola ei olisi saanut apua ahdistukseensa. Viimeistään nyt Herolan mitalin jälkeen pitäisi olla selvää, kuinka tärkeää henkinen hyvinvointi on huippu-urheilijalle.

Ilkka Herola palautti Suomen mitalikantaan yhdistetyssä 14 vuoden tauon jälkeen.
Ilkka Herola palautti Suomen mitalikantaan yhdistetyssä 14 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images

Eikä kyse ole vain huippu-urheilijoista. Herolan kokemiin ongelmiin voi varmasti samaistua moni alle kolmekymppinen. Viime vuosina pinnalla on ollut työelämän suorituskeskeinen kulttuuri. Pyritään jatkuvasti täydellisyyteen, kun nykyisessä pätkätyökulttuurissa ei ole varmuutta tulevasta. Yritetään vakuuttaa ja olla jatkuvasti superihmisiä.

Asiasta on puhuttu paljon julkisuudessa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat käsitteli asiaa jo helmikuussa 2018. Jutussa havainnollistettiin, kuinka osa nuorista ei kantanut suurta huolta tulevaisuudesta. Tutkimuksissa oli kuitenkin löydetty myös toisenlainen ryhmä: osa nuorista oli hyvin urasuuntautuneita. Pahimillaan se johtaa burnout-diagnooseihin jo alle kolmekymppisenä. Pohjimmiltaan kyse on myös samanlaisista asioista kuin tunnollinen Ilkka Herola oli kokenut. Ruoskitaan itseään ja pyritään jatkuvasti ylittämään itseään, vaikka se olisikaan aina ja joka kerta mahdollista. Kuten Herola itse marraskuussa 2019 blogiinsa kirjoitti "töiden on jäätävä työpaikalle."

Herolan esiin tuomat ongelmat kuvastavatkin hyvin paljon nyky-yhteiskunnan ongelmia. Sanoman Herolan MM-mitalista voisikin suunnata myös muillekin kuin huippu-urheilun päättäjille. Henkiseen hyvinvointiin panostaminen ei ole missään nimessä mistään pois, vaan kannatettavaa. Tästä kertovat myös tilastot. THL:n mukaan eri tutkimusten mukaan noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä ja ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia.

Klassisesti sanottuna: "Jotain varmaan tarttis tehdä!" Toivottavasti Herolan antama julkinen esikuva ja esimerkki rohkaisee päättäjiä myös tarttumaan henkiseen hyvinvointiin liittyviin ongelmiin aiempaa vakavammin.

Lue lisää:

Kaksi vuotta sitten synkät ajatukset kalvoivat Ilkka Herolan mieltä – nuori urheilija kasvoi kovalla tavalla MM-mitalistiksi: "Kaikki on valmistanut häntä siihen"

Ilkka Herolan ratkaisu ennen MM-kisaa yllätti Hannu Mannisen – "Ei käynyt omalla uralla kertaakaan edes mielessä"

Tällaisissa tunnelmissa Ilkka Herolan perhe jännitti MM-hopeakisaa Kuopiossa: "Äiti on monesti kakun leiponut"

Iivo Niskanen piikitteli Ilkka Herolaa MM-hopeakisan ratkaisuhetkistä ja heitti kovan povauksen, katso Suomen joukkueen upea ele juhlasankarille

Elä uudelleen, kuinka Ilkka Herola otti riskillä MM-hopeaa! Ylen asiantuntija herkistyi: “Oltiin aika syvissä vesissä"

Kommentti: Odotukset olivat vuosia kohtuuttomat – Ilkka Herolasta tuli MM-mitalisti heti, kun se oli oikeasti realismia

Suosittelemme sinulle