Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Saudi-Arabia kiistää Yhdysvaltojen tiedot siitä, että kruununprinssi hyväksyi toimittaja Jamal Khashoggin murhan

Yhdysvallat ei halua välirikkoa Saudi-Arabian kanssa, sanoo ulkoministeri Antony Blinken.

Mohammed bin Salman.
Kruununprinssi Mohammed bin Salman kieltää Yhdysvaltojen tiedot siitä, että kruunuprinssi hyväksyi toimittaja Jamal Khashoggin murhan, Kuva: Yuri Kochetkov / EPA
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabia kiistää Yhdysvaltojen tiedusteluraportin tiedot siitä, että kruununprinssi Mohammed bin Salman antoi hyväksyntänsä operaatiolle, jossa toimittaja Jamal Khashoggi murhattiin.

Saudi-Arabian ulkoministeriön perjantaina julkaisemassa lausunnossa sanotaan, että tiedusteluraportti sisälsi virheellisiä tietoja ja johtopäätöksiä.

– On erittäin valitettavaa, että tämä raportti, jossa on perusteettomia ja virheellisiä päätelmiä, julkaistaan, vaikka kuningaskunta oli selvästi tuominnut tämän hirvittävän rikoksen ja kuningaskunnan johto ryhtyi tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta tällaista tragediaa ei tapahtuisi enää koskaan, ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.

Saudi-Arabia on aiemmin myöntänyt osallistuneensa Khashoggin murhaan, mutta kiistänyt kruununprinssin osallisuuden.

Saudi-Arabia korosti kuitenkin haluavansa ylläpitää suhteitaan Yhdysvaltoihin. Saudi-Arabian ulkoministeriön mukaan maiden välinen kumppanuus on vankka ja kestävä.

Yhdysvaltojen perjantaina julkaiseman tiedusteluraportin mukaan kruununprinssi koki Khashoggin uhaksi kuningaskunnalle. Raportin mukaan Khashoggi oli tarkoitus joko tappaa tai siepata.

Saudien 15 miehen iskujoukko tappoi Khashoggin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa lokakuussa 2018 ja hävitti tämän ruumiin. Khashoggi oli houkuteltu konsulaattiin täyttämään papereita, joita hän tarvitsi avioliiton solmimiseen.

– Vuodesta 2017 lähtien kruununprinssi on hallinnut täysin kuningaskunnan turvallisuus- ja tiedusteluoperaatioita, minkä vuoksi on erittäin epätodennäköistä, että saudiviranomaiset olisivat toteuttaneet tämänluontoisen operaation ilman kruununprinssin hyväksyntää, raportissa kirjoitetaan.

59-vuotiaana tapettu Khashoggi oli Yhdysvalloissa asunut toimittaja, joka arvosteli kotimaansa Saudi-Arabian hallintoa. Hän kirjoitti muun muassa Washington Postiin.

Blinken: Maiden välinen suhde vastaamaan Yhdysvaltojen arvoja

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi, että tapaus on törkeä ja Saudi-Arabia aiotaan pistää vastuuseen ihmisoikeusrikkomuksista.

Ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan halua rikkoa suhdettaan Saudi-Arabian kanssa, vaan muuttaa sitä Yhdysvaltojen arvoihin sopivaksi.

– Tekemillämme toimilla ei ole tarkoitus rikkoa suhdettamme, vaan kalibroida se uudelleen vastamaan paremmin etujamme ja arvojamme, Blinken sanoi.

Heti raportin julkaisun jälkeen Blinken kertoi, että Yhdysvallat asettaa pakotteita 76 saudille, mutta kruununprinssi ei ole pakotteiden kohteena. Blinkenin mukaan tilanteessa on kyse isommista asioista kuin vain yksittäisestä ihmisestä.

– Minusta meidän täytyy ymmärtää myös se, että tämä on suurempaa kuin yksikään yksittäinen henkilö. Tämä uudelleenkalibrointi on suunnattu Saudi-Arabian politiikkaan ja tekemiin toimiin, Blinken sanoi toimittajille.

Yhdysvaltojen pakotteet kohdistuvat muun muassa yksikköön, jonka osa Khashoggin murhaajat olivat. Lisäksi sanktioita määrättiin muun muassa saudien tiedusteluviranomaisille, jotka olivat osallisina surmassa. Pakotteiden kohteeksi joutuneiden Yhdysvalloissa oleva omaisuus jäädytetään, minkä lisäksi liiketoimet heidän kanssaan kriminalisoidaan.

Yhdysvallat ilmoitti myös estävänsä maahantulon sellaisilta ihmisiltä, jotka uhkailevat toisinajattelijoita tai toimittajia.

Biden soitti kuningas Salmanille ennen julkaisua

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu tuli jo kuukausi murhan jälkeen siihen tulokseen, että kruununprinssi Mohammed oli sen takana. Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump ei kuitenkaan julkisesti syyttänyt tätä murhasta.

Saudi-Arabiassa tuomittiin viisi ihmistä kuolemaan murhan johdosta, mutta myöhemmin tuomiot muutettiin 20 vuoden vankeusrangaistuksiksi.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman, 35, on käytännössä johtanut Saudi-Arabiaa jo muutaman vuoden ajan, vaikka nimellisesti maata hallitsee yhä kuningas Salman. Mohammed bin Salman on hiljentänyt oppositiota kovin ottein ja vanginnut kuningasperheen sisäisiä kilpailijoitaan.

Biden määräsi jo muutama vuosi sitten tehdyn raportin julkaistavaksi osana toimia, jossa Yhdysvaltain uusi hallinto tekee pesäeroa kruununprinssiin. Ennen raportin julkaisua Biden soitti kuningas Salmanille ja kertoi, ettei aio puhua kruununprinssille.

Lue lisää:

Biden: Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian suhteisiin tulossa "merkittäviä muutoksia" – Tiedusteluraportin mukaan kruununprinssi hyväksyi toimittajan murhan

NBC: Bidenin hallinto on julkaisemassa tiedusteluraportin, jonka mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi oli Khashoggin paloittelumurhan takana

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui Saudi-Arabian kuninkaan kanssa

Suosittelemme