Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Aluehallintovirastot kiristävät rajoituksia kiihtymis- ja leviämisalueilla – katso, mikä muuttuu omassa maakunnassasi

Monessa maakunnassa kokoontumisrajoitukset kiristyvät kuuteen henkilöön hallituksen suositusten seurauksena.

Suljettu-kyltti hotellin ovessa.
Koronaviruspandemia on tuonut suljettu-kylttejä yritysten oville. Holiday Inn -hotelli Helsingin keskustassa oli kiinni. Kuva: Silja Viitala / Yle
Saara Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aluehallintovirastot ovat tiukentaneet rajoituksia koronaviruksen kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Tiukennukset koskevat kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevia sairaanhoitopiirejä eli suurinta osaa maasta. Lue alta, mitä oman alueesi avi linjaa.

  • Hallitus kehotti torstaina ottamaan heti käyttöön leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset Helsingissä ja Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Vaasassa, Etelä-Karjalassa, Ahvenanmaalla ja Lapissa.
  • Lisäksi hallitus suosittelee, että uusia ohjeita noudattavat myös kiihtymisvaiheessa olevat Itä-Savo, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.
  • Tiukentuvien rajoitusten lisäksi alueilla ovat voimassa entiset suositukset, kuten maskin käyttö, kokoontumisrajoitukset, turvavälit ja etätyösuositukset.

Helsinki, Uusimaa ja Etelä-Karjala

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää asiakas-, osallistuja- ja jonotustiloja suljettavaksi Helsingin, Espoon, Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Vantaan kuntien alueilla. Päätös on voimassa maaliskuun alusta aina 14. maaliskuuta asti.

Suljettavat tilat ovat kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja, liikuntatiloja, kuntosaleja, uimahalleja, tanssipaikkoja, ryhmäharrastustoimintaan tarkoitettuja tiloja ja sisäleikkipaikkoja.

Päätös ei koske tiloja, joissa toiminta voidaan järjestää niin, että tilassa on enintään kymmenen ihmistä kerrallaan.

Alun perin Etelä-Suomen avi kertoi, että tiloja voidaan edelleen käyttää vuonna 2009 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös ei koske ammattiurheilua.

Maanantaina avi linjasi päätöstään uudelleen. Tiedotteessaan avi totesi, että myös vuonna 2008 syntyneet voivat jatkaa harrastamista.

Muualla Uudenmaan alueella toimijoiden on varmistettava riittävät turvavälit, kun sisätiloissa toimintaan osallistuu enintään kymmenen ja ulkotiloissa enintään 50 henkilöä. Toimijoiden on tehtävä suunnitelma siitä, miten turvavälien toteutuminen varmistetaan.

Lisäksi avi määrää kuntia järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahantulijoille. Määräykset ovat voimassa maaliskuun ajan, ja ne koskevat Helsingin ja Vantaan kaupunkeja, Kymenlaakson sairaanhoitopiiriä ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiriä. Imatran rajanylityspaikan liikenne on ohjattu helmikuusta 2021 alkaen Nuijamaalle.

Aluehallintoviraston mukaan rajanylityspaikoilla on tehostettava toimintaa, jotta varmistetaan, että kaikki maahantulijat ohjataan terveystarkastukseen rajanylityspaikalla tai sen läheisyydessä.

Lappi

Lapin aluehallintovirasto määrää, että jokainen maahantulija on ohjattava terveystarkastukseen Lapin rajanylityspaikoilla.

Rovaniemen, Kemin, Tornion, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion ja Utsjoen on järjestettävä terveystarkastus kaikille, jotka tulevat maahan niiden alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta. Lapin sairaanhoitopiiri velvoitetaan järjestämään terveystarkastus kaikille, jotka tulevat maahan Enontekiön ja Muonion alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta.

Määräys on voimassa maaliskuun ajan.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että kuntien tulee viestiä matkustajille terveysturvallisuuden käytännöistä rajanylityspaikoilla ja alueellaan selkeästi.

Lapin sairaanhoitopiiri suosittaa, että yli kuuden hengen kokoontumisia vältettäisiin sen alueella. Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ja yläkoululaisten etäopetukseen siirtymistä käsitellään ensi viikolla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä suositusten tiukennuksia käsitellään ensi viikolla.

– Vaikuttaa siltä, että valtakunnalliset ravintolarajoitukset tulevat, samoin alueellinen kuuden henkilön kokoontumisrajoitus yleisötilaisuuksiin ja suositus yksityisiin. Etäkouluasiaa ja yli 12-vuotiaiden lasten harrastustoiminnan rajoittamista selvitellään, kommentoi Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Sekä Länsi-Pohjassa että Lapissa suurin osa leviämisvaiheen koronatoimista on jo käytössä, vaikka molemmat sairaanhoitopiirit ovat epidemian kiihtymisvaiheessa.

Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaalla aiotaan sulkea ravintolat muulta kuin take away -myynniltä 8. maaliskuuta alkaen.

Yläkouluissa ja toisella asteella pysytään lähiopetuksessa, hallituksen aiemman suosituksen vastaisesti, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä linjaavat.

Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi kuuteen henkeen.

Aikuisten ryhmäharrastustoimintaa ei suositella jatkettavaksi. Sen sijaan alaikäisten harrastustoiminta voi jatkua.

Aluehallintovirasto on määrännyt kunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille, jotka tulevat maahan alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta. Maaliskuun ajan kestävä määräys koskee Oulun ja Kuusamon kaupunkeja sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymää.

Kainuu

Kainuun kuntien alueella jatketaan tähän asti voimassa olleita rajoituksia maaliskuun ajan, linjaa Pohjois-Suomen avi.

Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on Kainuun alueella kielletty 31. maaliskuuta saakka.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan kaksikymmentä ihmistä, jos turvallisuus voidaan varmistaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n ohjeiden mukaisesti.

Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista maaliskuun ajan. Avi tiedotti päätöksestä perjantaina.

Koronaviruksen leviämisvaiheessa olevan Vaasan sairaanhoitopiirin alueella kokoontumisrajoitus supistuu nykyisestä kymmenestä kuuteen henkilöön.

Kiihtymisvaiheessa olevassa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä kokoontumisrajoitus on maaliskuun loppuun saakka kymmenen henkilöä. Aiemmin alueella on ollut 20 hengen kokoontumisrajoitus.

Kokoontumisrajoituksia päätettiin kiristää myös epidemian perustasolla olevalla Keski-Pohjanmaalla. Sinne aluehallintovirasto asetti 20 hengen kokoontumisrajoituksen.

Länsi- ja Sisä-Suomen avi suosittelee välttämään kaikkia fyysisiä kontakteja.

Keski-Suomi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös koskee myös Keski-Suomea. Viraston alueeseen kuuluvat Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pirkanmaa.

Ylijohtaja Marko Pukkisen mukaan koko aluehallintoviraston alueen kokoontumisrajoitusten osalta päätös on odotettavissa viimeistään maanantaina.

– Vanhat rajoitukset ovat päättymässä, mutta sellaista tilannetta ei tule, että rajoituksia ei olisi. Ne puristetaan vaikka viikonloppuna valmiiksi, että elinkeinoelämällä ja urheiluseuroilla on aikaa sopeuttaa toimintansa, Pukkinen toteaa.

Yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet sekä yleiset kokoukset kielletään maaliskuun loppuun saakka Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki kokoontuu maanantaina linjaamaan alueen muita rajoituksia.

Jyväskylän kaupunki antoi omat suosituksensa torstaina: etäopetukseen siirrytään, jos hallitus toteaa ensi viikolla koko maahan poikkeusolot ja määrää yläkoulut etäopetukseen kolme viikkoa kestävän sulun ajaksi.

Jyväskylä varautuu myös siihen, että yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää ensi viikon jälkeen.

Pirkanmaa

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä ei suosittele etäopetukseen siirtymistä. Koronanyrkin mukaan koululaiset palaavat hiihtolomalta lähiopetukseen 8. maaliskuuta.

Linjaus on ristiriidassa hallituksen torstaisen suosituksen kanssa. Hallitus suositteli myös Pirkanmaalle kolmen viikon sulkutilaa, johon kuuluisi muun muassa yläkoulujen ja toisen asteen etäopetus 8. maaliskuuta alkaen.

Pandemiaryhmän mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin koronatilanteessa ei ole tapahtunut viime viikkoina olennaisia muutoksia. Koronan ilmaantuvuus kuluneen kahden viikon ajalta on noin 30 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden. Myös tartunnanjäljitys toimii Pirkanmaalla ketterästi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa, että sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut sairaanhoitopiirejä ja kuntia perjantaina hybridistrategian soveltamisesta sekä suositusten ja rajoitusten käytöstä. Ohjeistuksen mukaan etäopetukseen tulee siirtyä terveysviranomaisen tekemän epidemiologisen arvion perusteella silloin, kun se on aivan välttämätöntä.

Länsi- ja Sisä-Suomen avi päätti perjantaina jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista. Pirkanmaalla rajoitusta ei kiristetä, vaan osallistujamäärä rajoitetaan 10 henkilöön. Rajoitus on voimassa maaliskuun loppuun.

Kymenlaakso

Kymenlaaksossa valmistaudutaan ottamaan hallituksen linjaamat rajoitukset käyttöön 8.–28. maaliskuuta.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä päätti, että yksityistilaisuuksia ja perhejuhlia koskevaa kokoontumissuositusta muutetaan hallituksen linjan mukaisesti. Ryhmän suositus on, ettei yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia järjestetä eikä tällaisiin myöskään osallistuta.

– On pidettävä mielessä, että tilanne Kymenlaaksossakin voi huonontua nopeasti. Vaikka tilanteemme on parantunut viime viikkoina, olemme Kymenlaaksossa valmiit tähän puristukseen. Samaa toivomme kaikilta muilta alueilta, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä linjasi, että Kymenlaaksossa noudatetaan hallituksen linjauksen mukaisesti ennakoivasti kaikki leviämisvaiheen suositukset 8.–28. maaliskuuta.

Kymsote jatkaa vierailukieltoja sairaaloissa maaliskuun ajan sekä asumispalveluiden vierailuohjeita turvallisuuden varmistamiseksi.

Varsinais-Suomi ja Satakunta

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla.

Avi antoi perjantaina määräyksen, jonka mukaan yleisötilaisuudet ja kokoukset on rajoitettava korkeintaan kuuden henkilön osallistujamäärään. Määräys koskee sekä sisätiloissa että rajatuissa ulkotiloissa järjestettäviä tapahtumia. Se on voimassa 26. maaliskuuta saakka.

Lisäksi avi määrää Turun ja Naantalin kaupungit järjestämään alueensa rajanylityspaikoissa terveystarkastuksen kaikille maahantulijoille maaliskuun ajan.

Rauman ja Huittisten kuntien alueella olevat toimijat velvoitetaan varmistamaan turvavälit yleisölle avoimissa tiloissa sekä rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa 28.2.–7.3. Päätös koskee kuntia ja kuntayhtymiä, yhteisöjä, säätiöitä, elinkeinonharjoittajia, uskonnollisia yhdyskuntia ja julkisoikeudellisia laitoksia.

Toimijoiden on varmistettava riittävät turvavälit tiloissaan, kun sisätiloissa toimintaan osallistuu enintään kymmenen ja ulkotiloissa enintään 50 henkilöä.

Aluehallintoviraston päätös ei koske ravintoloita, joiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto.

Varsinais-Suomi ja Satakunta ovat molemmat leviämisvaiheessa.

Etelä-Savo

Itä-Suomen avi velvoittaa, että Etelä-Savon sairaanhoitopiirin eli Essoten alueen toimijat varmistavat toiminnassaan turvavälit. Ne on taattava yleisölle avoimissa tiloissa sekä rajatulle asiakas- tai osallistujapiirille tarkoitetuissa tiloissa.

Essoten alue siirtyi koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen perjantaina.

Aluehallintoviraston päätös koskee kuntia ja kuntayhtymiä, julkisoikeudellisia laitoksia, yhteisöjä, säätiöitä, yksityisiä elinkeinonharjoittajia ja uskonnollisia yhdyskuntia. Päätös ei koske ravintoloita.

Turvavälit on varmistettava sisätiloissa, joissa voi oleskella yli kymmenen asiakasta tai osallistujaa, sekä rajatuissa ulkotiloissa, joissa voi oleskella yli 50 asiakasta tai osallistujaa.

Toimijoiden on tehtävä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi aluehallintoviraston mukaan käyttää.

Päätös on voimassa 15. maaliskuuta asti.

Itä-Suomen avi aikoo käydä keskustelua uusista toimenpiteistä jokaisen maakunnan osalta ensi viikolla.

– Silloin sovitaan myös opetuksen järjestämiseen liittyvistä kysymyksistä. Nopeasti on tarkoitus edetä, toteaa Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti.

Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala

Itä-Suomen avi määrää Kuopion, Joensuun ja Lieksan kunnat järjestämään alueensa rajanylityspaikoissa terveystarkastuksen kaikille maahantulijoille maaliskuun ajan.

Kuopiossa Siilinjärvellä ja Joensuussa siajitseville matkustajaliikenteen lentoasemille saapuu kansainvälistä lentoliikennettä. Suomen ja Venäjän välisellä rajalla Tohmajärven kunnan alueella sijaitsee Niiralan rajanylityspaikka, joka toimii rautatie- ja matkustajaliikenteelle, ja Lieksan kunnan alueella on Inarin tilapäinen rajanylityspaikka, joka toimii rahti- ja tavaraliikenteelle.

Avi muistuttaa, että rajanylityspaikoilla on viestittävä selkeästi ja tehostettava toimintaa niin, että kaikki maahantulijat saadaan ohjattua terveystarkastukseen.

Muokattu 28.2. klo 12.50: Lisätty tiedot Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiristä. Alue puuttui Etelä-Suomen avin alkuperäisestä tiedotteesta.

Korjaus 28.2. klo 13.42: Etelä-Karjala on torstaista lähtien ollut leviämis-, ei kiihtymisvaiheessa.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 1. maaliskuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Hallitus päätti sulkutilasta – mitä oikein tapahtuu? Lue tästä lyhyt kertaus uusista suosituksista ja määräyksistä

Professori: Hallitus jätti oven auki uusille, entistä tiukemmille rajoituksille – "Luodaan tilanne, jossa valtioneuvosto hallitsee maata"

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pysyy toistaiseksi päätöksessään ministeriön kritiikistä huolimatta – yrittäjien tilat voi avata enimmillään 10 hengelle maanantaista lähtien

Suosittelemme sinulle