Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yli 300 kilometriä potkukelkkaillut varkautelainen Markku Levänen teki maailmanennätyksen, mutta ennätystenkirjaan sitä ei välttämättä hyväksytä

Guinness edellyttää tarkan ajanoton, matkamäärän ja suoritustavan lisäksi myös suorituksen tallentamisen kokonaisuudessaan.

24 tuntia ja 329 kilometriä - Markku Levänen potkukelkkaili ennätysmatkan
Antti Karhunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Varkautelainen Markku Levänen on väsynyt, mutta onnellinen. Radion Suomen kello kahdentoista aikamerkistä perjantaina alkanut ja vuorokautta myöhemmin vastaavaan merkkiin päättynyt maailmanennätyssuoritus on ohi. Potkukelkkailijan jalat ovat antaneet vauhtia 329 kilometrin ajan.

– Mahtava kokemus. Välillä meinasi usko loppua, onnistuuko tämä vai ei. Kiitos kanssapotkijoille ja -pyöräilijöille, Levänen iloitsee.

Levänen kiersi kilometrin mittaista Kuopion Ice Marathon rataa 24 tuntia. Tuona aikana mies sai pitää taukoa viisi minuuttia jokaista suoritettua tuntia kohden. Taukojen aikana hoituivat niin isommat tankkaukset kuin biotyhjennykset.

Leväsellä oli suoritukseen käytössään viisi eri kelkkaa, joita oli muokattu eri olosuhteita varten. Kelkkoja varusteltiin matkan aikana myös tarvikelaukuilla, joista löytyi muun muassa syötävää, juotavaa ja hoitotarvikkeita.

Varkautelainen Markku Levänen potkukelkkailee Kuopion satamassa.
Markku Leväsen potkukelkat varusteltiin tarvikelaukuilla, joista löytyi syötävää ja juotavaa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kelkkojen ja kelkkailijan huoltoa varten radan varrelle oli valjastettu toistakymmentä huoltajaa.

– Huolto toimi loistavasti. Vatsaongelmia ei ollut ja energiaa riitti hyvin. Tosin patukat rupesi tökkimään loppumatkasta. Urheilujuomaa en tule juomaan ihan heti tämän jälkeen, Levänen tuumaa.

Pää voi pettää ennen kehoa

Markku Levänen on harrastanut kestävyysurheilua koko ikänsä. Täysimittaiset triathlonkisat tulivat tutuksi jo 1990-luvulla. Potkukelkkailuun Levänen hurahti kymmenisen vuotta sitten. Pisimmät kelkkailu- ja lautailulenkit venyvät helposti sadan kilometrin mittaisiksi. Jopa työmatkoja Levänen on kulkenut kelkkaillen tai kesällä lautaillen.

It-alalla työskentelevälle Leväselle idea potkukelkkailun maailmanennätysyritykseen syntyikin ajomatkalla Varkaudesta nykyiselle työpaikalleen Helsinkiin.

Matkaa kertyy 300 kilometriä suuntaansa, joten suorituksen kilometreillä paluumatkaakin olisi taittunut Keravan nurkille saakka.

Tuollaisella matkalla kestävyysurheilijan pahin vihollinen voi olla oma pää. Ennakkoon Levänen arvioi, että pahimmat hetket tulevat viimeisellä kolmanneksella. Arvio ei mennyt pahasti pieleen.

– Kolmen ja neljän välillä kävi kaikkia synkkiä ajatuksia mielessä. Alkoi miettiä tekosyitä, että miten tämän voisi lopettaa kunnialla tähän, muistelee Levänen yön tapahtumia

– Onneksi sai apua reitin varrelle.

Ennätystenkirjaan pääsy vaakalaudalla

Maailmanennätysmatkan potkinut Levänen lähti hakemaan suoritukselleen myös merkintää ennätystenkirjaan. Lupaa hän anoi viime kesänä erikoisista ennätyksistään tunnetulta Guinness World Recordsilta.

Guinness edellyttää tarkan ajanoton, matkamäärän ja suoritustavan lisäksi myös suorituksen tallentamisen kokonaisuudessaan.

Potkukelkkailija Markku Levänen tulostaulun edessä Kuopion satamassa.
Pehmeä jää lyhensi saavutettua matkaa. Sopivalla kelillä jopa 400 kilometriä olisi Leväsen mukaan ollut mahdollista. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Guinnessin maailmanennätys saattaakin jäädä haaveeksi, sillä Leväsen suorituksen kuvaamiseen varattu kuvausauto jäi rannalle. Sitä ei saatu jään pehmeyden vuoksi radalle.

Levänen tiimeineen aikoo kuitenkin lähettää suoritustiedot Guinnessille. Vaikka suoritus ei virallista leimaa saisikaan, on pohjatyö seuraavalle yrittäjälle, kenties Leväselle itselleen nyt tasoitettu.

Uusin työmatkakulkuneuvo?

Markku Levänen on potkukelkkailurupeamaansa tyytyväinen ja pitää lopputulosta suunnitellun mukaisena. Lämpimän ilman pehmentämä jää lyhensi hieman kilometrimäärää.

– Jos jää olisi ollut liukas, niin olisi ollut erilainen lopputulos, Levänen pohtii.

Työmatkakin saattaisi taittua jatkossa kelkkaillen.

– Jos työnantaja suostuisi katsomaan työmatkan työajaksi, niin voisin vaikka potkukelkkailla, Levänen naurahtaa.

Muutettu otsikkosta virallinen hyväksyminen ennätystenkirjaan hyväksymiseksi.

Tarkennettu tekstissä Guinnessin osuutta.

Suosittelemme sinulle