Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ilkka Herola joutui MM-hopean jälkeen osalliseksi outoon kohuun – supermieheksi ylistetyn suomalaisen kisasta paljastui myös mielenkiintoinen yksityiskohta

Ilkka Herola kirjautti Oberstdorfin MM-kisojen avausmatkalla hiihtoajan, jollaista ei ole nähty yli kahteen vuoteen maailmancupissa tai arvokisoissa.

Ilkka Herola
Ilkka Herola iloitsi MM-hopeastaan. Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Ilkka Herola sykähdytti perjantaina suomalaista urheilukansaa nousemalla Oberstdorfin MM-kisoissa yhdistetyssä 10 kilometrin hiihto-osuudella 13. sijalta MM-hopealle. 25-vuotiaalle Herolalle MM-mitali oli uran ensimmäinen arvokisoissa. Samalla Herola palautti Suomen yhdistetyssä MM-mitaleille 14 vuoden tauon jälkeen.

Kilpailusta nousi Itävallan ja Norjan medioissa myös kohu. Itävallan päävalmentaja Christoph Eugen tylytti Riiberiä ja kumppaneita Kronen Zeitung -lehdelle. Hän oli harmissaan seitsemänneksi päätyneen Johannes Lamparterin kisasta. Nuorten maailmanmestari lähti neljäntenä ladulle ja oli nopeasti kärkiryhmässä sekunti edeltä lähteneen Riiberin kanssa.

– Oli harmi, että Johannes oli ainoa, joka piti vauhtia. Olen surullinen hänen puolestaan, Eugen valitti Kronen Zeitungille.

Lehden mukaan Eugen oli todella pettynyt Norjan joukkueen taktiikkaan. Kohu oli valmis. Norjan yleisradioyhtiö NRK kysyi Riiberiltä norjalaisten mitalijuhlissa Itävallan valmentajan kritiikistä.

– Meidät olisi joka tapauksessa jossain vaiheessa saanut iso joukko kiinni. Oli turhaa kuluttaa voimia menemällä kärkeen. Johannes olisi voinut valita toisin, eikä mennä kärkeen. Minä puolestani odotin isoa joukkoa ja keskityin siihen, että minulla olisi tarpeeksi energiaa lopussa, Riiber sanoi.

Jarl Magnus Riiber, Ilkka Herola, Jens Luråås Oftebro
Jarl Magnus Riiber juhli voittoa ja ehti kurkata, kuinka Ilkka Herola tulee toiseksi ennen maanmiestään Jens Luråås Oftebrota. Kuva: ODD ANDERSEN/AFP via Getty Images

Näin myös kävi, sillä Riiber kukisti loppusuoralla Herolan MM-kultakamppailussa. Herolakin joutui osalliseksi kohuun. NRK kysyi Herolalta kisataktiikastaan sekä Riiberin toiminnasta

– Taktiikkani oli tehdä pitkä loppukiri, jotta muut väsyivät. Tein kovasti töitä ennen loppusuoraa, joten olin väsynyt sen alkaessa. Tämä oli paras, johon pystyin tänään, Herola sanoi NRK:lle omasta toiminnasta.

Riiberin toimintaa Herola ei nähnyt epäurheilijamaisena.

– Jarl on vahva kilpailujen lopuissa. Tänään ei ollut mahdollista kukistaa häntä, Herola sanoi.

Myös Lamparter irtisanoutui valmentajansa sanoista ja totesi, että muut olivat perjantaina yksinkertaisesti parempia. Myös valmentaja Eugen myönsi lopputuloksen Kronen Zeitungille.

– Mutta loppujen lopuksi norjalaiset tekivät kaiken oikein. Kaksi norjalaista oli palkintokorokkeella, Eugen sanoi ja viittasi myös kolmanneksi sijoittuneeseen Jens Lurås Oftebrohon.

Poikkeuksellisen kovaa vauhtia hiihtoladulla

Kohu on myös siinä mielessä outo, koska ladulla pidettiin aikojen perusteella kovaa vauhtia perjantaina. Riiberin voittoaika 10 kilometrin hiihdossa oli 23 minuuttia ja 1,2 sekuntia. Tuo yksinään on jo hurjaa vauhtia, mutta minuutin Riiberiä perässä ladulle lähtenyt Ilkka Herola pisti vielä paremmaksi.

Herolan hiihtoaika oli 22 minuuttia ja 0,6 sekuntia. Näin kova vauhti on hyvin harvinaista. Viimeksi yhdistetyn arvokisoissa tai maailmancupissa on nähty kovempaa hiihtovauhtia 10 kilometrin kilpailussa yli kaksi vuotta sitten. Ranskassa Chaux-Neuve’ssa tammikuussa 2019 Itävallan Franz-Josef Rehrl hiihti maaliin ajalla 22.58,7. Kisan nopein hiihtäjä oli Itävallan Lukas Klapfer ajalla 21.49,3. Tuolloin Ilkka Herola oli lopputuloksissa 24:s ja hiihtoajoissa 12:s ajalla 22.12,0.

Katso dramaattinen loppuratkaisu kuvaa klikkaamalla!

Ylen asiantuntijoista Tommi Nikunen kiinnitti huomiota jo tuoreeltaan Ilkka Herolan hurjaan hiihtovauhtiin. Etukäteisspekulaatioissa vielä puhuttiin, kuinka kisasta voisi tulla raskas. Radan suolaus muutti kuitenkin kilpailun luonnetta.

– Keli oli todella nopea, Nikunen sanoi Yle Puheella.

Urheilustudiossa Nikunen kuivatteli kostuneita silmäkulmiaan.

– Olihan tuo vauhdillisesti karmea kilpailu. Vauhtia pidettiin älyttömästi. Onneksi Ilkalla riitti loppuvaiheessa. Aika moni kova nimi putosi pois kyydistä, Nikunen totesi.

Tilastojen päälle voi kuitenkin heittää pienen epäilyksen varjon. Lauantaina Suomen joukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen kertoi STT:lle, että suomalaisurheilijoiden gps-laitteiden mukaan Oberstdorfin 10 kilometrin kilpailu olisi perjantaina ollut vain 8,8 kilometriä pitkä.

– Reitti oli henkilökohtaisessa kilpailussa mielestämme liian lyhyt, mutta FIS ei tietenkään pidä asiaa ongelmana, Kukkonen sanoi joukkuekilpailun ennakkotilaisuudessa lauantaina.

Hiihtoasiantuntijalle tuli kylmät väreet – supertähti hehkutti

Ylen maastohiihtoasiantuntija Kalle Lassila hehkutti Herolan suorituksessa etenkin yhtä asiaa. Viimeisessä nousussa Herola takasi itselleen MM-mitalin, kun repäisi kärkeen. Vain Riiber pystyi vastaamaan suomalaisen irtiottoon.

– Nousun päällä oli hetki, joka toi kylmät väreet. Hieno veto oli koko matka, mutta viimeisen nousun päällä Herola oli ahneena mutkassa, Lassila ihasteli innoissaan.

– Siinä näki, että Ilkka oli tullut oikeasti ottaman mitalin ja tappelemaan voitosta.

Katso Urheilustudion yhteenveto Ilkka Herolan MM-mitalista!

Heti kilpailun jälkeen hehkutettiin myös erityisesti yhtä Herolan ja Suomen joukkueen ratkaisua. Herola otti riskillä kisaan uuden suksiparin.

– Koko ajan Oberstdorfissa puhutaan vaihtelevista olosuhteista ja on hakemista, millä välineillä mennään. Kun haetaan ihan parasta suoritusta, tullaan joukkueen ja urheilijan itseluottamukseen. Tiedetään, että tuntuu parhaalta ja tehdään ratkaisu, vaikka olisi kyse uudesta ja tuntemattomasta, Lassila sanoo.

Riiber kuvaili Yle Urheilun haastattelussa kisan jälkeen tehneensä monta hyvää ratkaisua kisan aikana. Dominoiva supertähti oli omien sanojensa mukaan tiennyt etukäteen, että kilpailu ratkeaisi viimeisessä sprinttinousussa.

– Ilkka oli supermies viimeisellä hiihtolenkillä. Yritin pysyä hänen perässään. Odotin oikeaa ajoitusta, Riiber kertoi.

Riiber hehkutti Herolan kehittyneen kauden aikana loppuratkaisuissaan.

– Hän on ollut todella hyvä loppuratkaisuissa. Hän on ollut fiksumpi ja parempi taktiikoissaan. Ilkka ei ole ollut käyttänyt kaikkia voimiaan kisan alussa. Tiesin, että Ilkan piti yrittää ajoissa. Siksi menin ensimmäisenä viimeisen nousuun, Riiber avasi.

Herola sai perjantaina tuoreeltaan runsaasti onnitteluita kilpatovereiltaan ensimmäisestä arvokisamitalistaan.

– Olen ensimmäistä kertaa arvokisamitalisti. Se on varmaan muitakin koskettanut. Olen kuitenkin tampannut täällä menemään lähes ikuisuuden, 16-vuotiaana ensimmäistä kertaa maailmancupissa kisannut Herola totesi.

Päivitetty kello 21.33. Lisätty Kukkosen epäily siitä, että Oberstdorfin MM-rata olisi liian lyhyt.

Lue lisää:

Herolan MM-hopeasta seonneella päävalmentajalla oli vihdoin "palkkapäivä" – asiantuntijat avaavat hurjaa urakkaa tunteenpurkauksen takana

Iivo Niskanen piikitteli Ilkka Herolaa MM-hopeakisan ratkaisuhetkistä ja heitti kovan povauksen, katso Suomen joukkueen upea ele juhlasankarille

Kommentti: Suomen uusin urheilusankari paini monille nuorille tuttujen ongelmien kanssa – Herolan MM-mitalin pitäisi herätellä päättäjiä

Kaksi vuotta sitten synkät ajatukset kalvoivat Ilkka Herolan mieltä – nuori urheilija kasvoi kovalla tavalla MM-mitalistiksi: "Kaikki on valmistanut häntä siihen"

Ilkka Herolan ratkaisu ennen MM-kisaa yllätti Hannu Mannisen – "Ei käynyt omalla uralla kertaakaan edes mielessä"

MM-hopea sai Suomen päävalmentajan villiksi – hämmästeli, miten Ilkka Herola teki mahdottomasta mahdollista: “Uskomaton urheilija”

Päävalmentaja sekosi maagisen Ilkka Herolan MM-mitalista, 14 vuoden odotus ohi! Selaa kisan parhaat palat minuutissa

Suosittelemme sinulle