Hyppää sisältöön

Kommentti: Therese Johaugin ex-valmentajan ennustus osui lähes naulan kantaan, mutta todellisuudessa lopputulos oli vieläkin karumpi

Therese Johaugin ylivoima on naisten kilpahiihdolle iso ongelma, kirjoittaa Atte Husu.

Therese Johaug oli aivan omaa luokkaansa naisten yhdistelmäkilpailussa. MM-kulta oli hänelle jo viides peräkkäinen henkilökohtaisilla matkoilla. Kuva: ODD ANDERSEN/AFP via Getty Images
Atte Husu

– Naisten hiihdossa kellään ei ole sellaista kestävyysurheilijan kapasiteettia kuin Theresellä. Jos olot ovat raskaat, voittomarginaali voi olla suurikin. Ainoat haastajat ovat ruotsalaiset Ebba Andersson ja Frida Karlsson.

Therese Johaugin henkilökohtaisena valmentajana vuosina 2006–2016 toiminut Egil Kristiansen osui arviossaan täydellisen oikeaan, kun Yle Urheilu haastatteli häntä entisen suojattinsa menestysmahdollisuuksista ennen Oberstdorfin MM-kisoja.

Kyseinen arvio koski nimenomaisesti lauantain yhdistelmäkilpailua. Lisäksi Kristiansen nosti yhdeksi Johaugin mahdolliseksi haastajaksi Jessie Digginsin tiistain vapaan hiihtotavan väliaikalähtöön.

Pysytään kuitenkin lauantaissa. Johaug voitti, Karlsson oli toinen ja Andersson kolmas. Kristiansenin ennustus osui siis ainakin tältä osin naulan kantaan. Järjestäjät päättivät kuitenkin suolata radan, mikä teki kelistä vauhdikkaamman.

Edes tämä saati kaatuminen Karlssonin kanssa eivät estäneet Johaugia ottamasta omaansa: norjalaistähti on voittanut nyt MM-tasolla viisi henkilökohtaista starttia peräjälkeen.

Viiden henkilökohtaisen maailmanmestaruuden putki sivuaa Jelena Välben ennätystä vuosilta 1995–1997. Tuolloin venäläinen voitti ensin Thunder Bayn MM-kisojen päätösmatkana hiihdetyn 30 kilometriä, mitä seurasi pöydän putsaus kaksi vuotta myöhemmin Trondheimissa – Välbe voitti kaikki neljä henkilökohtaista kilpailua.

Frida Karlsson, Therese Johaug ja Ebba Andersson juhlivat kärkikolmikkona naisten yhdistelmäkilpailussa. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images

Johaugin voittosarja alkoi Välben tavoin 30 kilometrin voitolla Falunissa 2015, mitä seurasivat vuoden 2019 triplakulta Seefeldissä ja nyt nähty Oberin suvereeni esitys.

Ensi tiistaina Johaug, 32, tavoittelee historiallista kuudetta peräkkäistä MM-kultaansa naisten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähdössä.

Ylivoima syö kiinnostavuutta

Toisin kuin Välben voitot, Johaugin juhlat ovat tv-katsojalle puuduttavaa katsottavaa. Kun Välbe vei kaikki neljä kultaa Trondheimissa vuonna 1997, Italian Stefania Belmondo pani venäläisen lujille jokaisella matkalla. Takaa-ajossa Välben ja Belmondon eroksi ei saatu edes sadasosasekuntia, vaan voittomarginaaliksi ilmoitettiin maalikamerakuvassa kaksi senttimetriä.

Stefania Belmondo ja Jelena Välbe kävivät ikimuistoisen kaksinkamppailun vuoden 1997 Trondheimin MM-kisojen takaa-ajossa. Kuva: Antonio Bat/All Over Press

Kolmella muulla matkalla Välbe löi Belmondon 2,3:lla, 10,9:llä ja 28,3 sekunnilla. Suurin ero nähtiin 30 kilometrin kisassa. Sen sijaan Johaug tarvitsi lauantaina vain 15 kilometriä kasvattaakseen voittomarginaalin 30 sekuntiin.

Tällaista eroa edes Johaugin ex-valmentaja Kristiansen ei osannut uumoilla, kun puhuttiin Johaugin vastustajia suosivasta olosuhteesta. Johaugilta saatiin jälleen näyte naisten kilpahiihdon tämänhetkisistä karuista tasoeroista.

Lauantain oli myös karu palautus maanpinnalle mitä tulee Suomen joukkueen perjantaihin ja Ilkka Herolan MM-hopeajuhliin. Krista Pärmäkoski oli naisten yhdistelmäkilpailussa parhaana suomalaisena 13:s, lähes kaksi minuuttia Johaugista.

Laura Monosen (20:s) ja Vilma Nissisen (23:s) ero kärkeen lasketiin kolmessa minuutissa, Johanna Matintalon (30:s) neljässä.

Suomalaisten kannalta oli onni, että järjestäjät suolasivat ladut. Raskas keli olisi nimittäin tarkoittanut jokaisen kohdalla, että ero Johaugiin olisi ryöpsähtänyt vielä minuutista kahteen nyt nähtyä suuremmaksi.

Miesten kisa paikkasi

Jos naisten kisassa mielenkiinto kärkisijojen osalta loisti poissaolollaan, miesten vastaus ei jättänyt kylmäksi.

30 kilometrin yhdistelmäkilpailu oli paras arvokisataistelu aikoihin, kun Podyvotjen työjuhtana tunnettu Aleksandr Bolshunov saalisti uransa ensimmäisen arvokisavoiton viiden norjalaisen nenän edestä.

Venäläisen MM-kultaa voi todellakin pitää työvoittona, sillä valtaosan matkasta vetänyt Bolshunov pudotti perästään kilpailijan toisensa jälkeen hirmuisella matkavauhdillaan.

Aleksandr Bolshunov saavutti ensimmäisen arvokisojen kultamitalinsa lauantain yhdistelmäkilpailussa. Hän löi viiden norjalaisen rintaman hurjalla matkavauhdillaan. Kuva: Sergei Bobylev\TASS via Getty Images
Bolshunov kukisti loppukirissä norjalaiset Simen Hegstad Krügerin ja Hans Christer Holundin. Kuva: Sergei Bobylev\TASS via Getty Images

Suomalaisittain kisassa huomio kohdistui Iivo Niskaseen, joka kaksi vuotta sitten Seefeldin MM-kisoissa sijoittui kyseisellä matkalla neljänneksi.

Oberstdorfissa Niskanen kilpailee ensi kertaa sitten vuoden 2014 Sotshin olympialaisten arvokisoissa tilanteessa, jossa hän ei ole kauden aikana pystynyt esittämään palkintokorokevauhtia maailmancupissa.

Oberin yhdistelmäkilpailussa kärki alkoi karata Niskaselta jo perinteisen hiihtotavan osuuden viimeisessä nousussa, ja maalissa suomalaistähti oli 13:s. Ero Bolshunoviin venähti kahteen minuuttiin.

Niskasen päämatka on MM-kilpailut viikon kuluttua sunnuntaina päättävä 50 kilometrin yhteislähtö perinteisellä hiihtotavalla. 29-vuotias Niskanen on kilpaillut urallaan viidet aikuisten arvokisat ja palannut neljästi kotiin mitali kaulassaan.

Kokemusta tuloksen tekemisestä oikeaan aikaan siis riittää, mutta puijolaisen esitys lauantain yhdistelmäkilpailussa ei ainakaan nostanut menestysodotuksia.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen huokaisikin varmasti helpotuksesta perjantaina, kun Herola – Puijon mies hänkin – varmisti, ettei Suomen joukkue poistu ensi kertaa MM-kisoista ilman mitalia ainakaan hänen vahtivuorollaan.

Lue lisää:

Katso herkät hetket: Bolshunov juhli ensimmäistä MM-kultaansa kuin gorilla ja tyttöystävä kyynelehti – Sami Jauhojärveltäkin kaunis puhe

Iivo Niskasen suoritus oli alavireinen, mutta Sami Jauhojärvi teki tärkeän huomion ykköstykin olemuksesta: "Ei kannata huolestua"

Pärmäkoski lähtee yllättäen pariviestiin: "Tässä on ohkainen mitalisauma"

Suomalaisnaisten tulos oli synkkä, mutta ensikertalaisen kypsä hiihto ilahdutti – Jauhojärvi kehotti pitämään koronaturvaväliä Frida Karlssoniin

Suosittelemme sinulle