Hyppää sisältöön

Katso herkät hetket: Bolshunov juhli ensimmäistä MM-kultaansa kuin gorilla ja tyttöystävä kyynelehti – Sami Jauhojärveltäkin kaunis puhe

Sami Jauhojärvi kertoi Aleksandr Bolshunovin dominoinnin keskellä, kuinka hänen stereotypiansa venäläisiä kohtaan ovat murtuneet.

Katso voimakkaat reaktiot: Aleksandr Bolshunov tuuletti kuin gorilla – tyttöystävä kyynelehti
Katso voimakkaat reaktiot: Aleksandr Bolshunov tuuletti kuin gorilla – tyttöystävä kyynelehti
Roope Visuri

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Aleksandr Bolshunov nappasi uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden, kun venäläinen oli ykkönen Oberstdorfin MM-kisoissa 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa. Maailmancupissa parilla viime kaudella loistanut Bolshunov sai nyt pitkään odottamansa arvokisavoiton uralleen.

Bolshunov kukisti norjalaiset Simen Hegstad Krugerin ja Hans Christer Holundin viimeisessä nousussa ja nappasi selvähkön voiton.

24-vuotiaalle supertähdelle mestaruus oli suuri hetki. Bolshunoville oli tilillään aiemmin neljä MM-hopeaa.

– Oli kingkongmainen tuuletus. Nyrkkiä rintaan ja näin, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi kuvaili Bolshunovin gorillatuuletusta.

Tv-kamerat poimivat myös kuviin kyynelehtivän Bolshunovin tyttöystävän **Anna Zherebjatjevan.**Myöhemmin Bolshunov sai myös tyttöystävältään onnittelusuukon Oberstdorfin hiihtostadionilla.

Katso herkät hetket ylhäältä kuvaa klikkaamalla!

Bolshunov on herättänyt paljon tunteita hiihtourallaan. Tuoreimpana esimerkkinä on Salpausselän viestin tapahtuma, jolloin supertähti huitoi loppusuoralla Mäkeä sauvallaan ja sen jälkeen kaatoi suomalaisen maalialueella. Lisäksi Bolshunov muistetaan katkerista kommenteistaan Iivo Niskaselle 50 kilometrillä vuoden 2018 olympialaisissa kärsityn tappion jälkeen sekä suksien paiskomisestaan Ski Tourilla viime vuonna.

Bolshunovia on pidetty kylmänä ja aggressiivisena ihmisenä. Esimerkiksi Matti Heikkinen on kuitenkin todistanut julkisuudessa toisin. Heikkinen kertoi Yle Urheilulle, kuinka vuonna 2019 Ulricehamnin maailmancupissa näki Bolshunovin kävelevän kukkakimppu kädessään. Zherebjatjeva oli voittanut edellisenä päivänä alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden Lahdessa ja matkustanut sen jälkeen muun maajoukkueen perässä Ulricehamniin.

Jauhojärveltä lämmin puheenvuoro

Sami Jauhojärvi muistutti myös Bolshunovin ja venäläisten kriitikoita tv-lähetyksessä.

– Jos ei osaa länsimaisia kieliä, se ei tarkoita, etteikö ihmisellä olisi tunteita. Jokainen huippu-urheilija, kuten tavalliset ihmisetkin, haluaa rakkautta ja haluaa antaa rakkautta. Toki laji vaatii yksinäistä puurtamista. Tarvitsee lepoa, ruokaa ja tarvitsee käydä vessassa, kuten meidän kaikkien muidenkin, Jauhojärvi linjasi hempeästi kesken kisan.

Katso Jauhojärven lämmin puhe kuvaa klikkaamalla!

Jauhojärvi selitti myöhemmin puheenvuoroaan Urheilustudiossa.

– Olen miettinyt monta kertaa asiaa, kun olen ollut tekemisissä itäblokin urheilijoiden kanssa. He eivät ole kielitaitureita koulutaustansa kanssa. Kun heihin tutustuu, tulee samanlaisia ajatuksia kuin meiltä muiltakin, Jauhojärvi sanoo.

Jauhojärvi sanoo, että venäläiset usein mielletään koneiksi historian kautta.

– Toki se stereotyyppinen ajattelu tulee historian kautta ja 1960-, 70- ja 80-luvulta. Minulta ne stereotypiat ovat murtuneet, kun olen tutustunut venäläisiin, Jauhojärvi sanoi.

Yksin Norjaa vastaan

Yle Urheilun hiihtoasiantuntijoista Kalle Lassila iloitsi myös Bolshunovin voittoa. Asetelma kilpailussa oli Bolshunoville jälleen kerran tuttu, kun kilpailu eteni pidemmälle. Bolshunov kamppaili yksin viittä norjalaista vastaan.

– Kestävyysurheilijaseuraajalle oli ilo nähdä, että Bolshunov pystyi voittamaan kilpailun. Hän teki kovasti töitä ja hyydytti ensiksi itseään kovemmat kirimiehet pois kyydistä. Sen jälkeen Bolshunov oli yhtäkkiä tilanteessa, että hän oli itse paras kirimies. Hän pystyi hoitamaan tilanteen loppuun saakka. Oli ällistyttävä suoritus, Kalle Lassila kehui.

bolshunov
Aleksandr Bolshunov otti ensimmäisen maailmanmestaruutensa kukistamalla norjalaiset loppukirissä.

Lassilan mukaan Bolshunov on kehittynyt koko ajan kokonaisvaltaisesti.

– Tuli nytkin kilpailussa ilmi, että hän on todella hyvä laskija teknisesti. Pelinluku ja taktinen osaaminen ovat koko ajan kehittyneet, kuten myös fyysinen kapasiteetti, Lassila luetteli.

Lue lisää:

Aleksandr Bolshunovin romanttinen ele teki suomalaishiihtäjiin vaikutuksen talvipakkasissa 2019 – Venäjän ykköstähti luottaa elämässään vain harvoihin ja valittuihin

Iivo Niskasen suoritus oli alavireinen, mutta Sami Jauhojärvi teki tärkeän huomion ykköstykin olemuksesta: "Ei kannata huolestua"

Iivo Niskaselta suoraa puhetta vaisusta MM-avauksestaan – ei vastannut mitenkään Suomen ykköstähden odotuksia

Aleksandr Bolshunov jyräsi MM-kultaan yhdistelmäkisassa – Iivo Niskanen jäi kärjestä yli kaksi minuuttia

Suosittelemme sinulle