Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kirsi Piha luopuu Helsingin pormestariehdokkuudesta, valtuustoryhmän puheenjohtaja Sazonov: "Hänellä oli kokoomuksen piirin vankka tuki"

Piha kirjoittaa, että kokoomuksessa on tällä hetkellä arvojen kirjo, jonka edustaminen voisi olla haastavaa pormestariehdokkaana.

Kokoomuksen Kirsi Piha valokuvattiin Kirjailijanpuistossa Töölössä helmikuun 2021 alussa.
Piha kuvailee päätöstä luopua kuntavaali- ja pormestariehdokkuudesta raskaaksi. Kuva: Silja Viitala / Yle
Anna Näveri
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirsi Piha vetäytyy Helsingin pormestarikilpailusta.

Piha kertoo ehdokkuudesta luopumisestaan omilla verkkosivuillaan.

Piha ilmoitti helmikuun alussa olevansa käytettävissä kokoomuksen ehdokkaana Helsingin pormestariksi. Tänään hän kertoi verkkosivuillaan, ettei ole enää käytettävissä ehdokkaaksi.

Piha ei aio asettua ehdolle kuntavaaleihin lainkaan, vaan kertoo käyttävänsä tulevissa kuntavaaleissa vain äänioikeuttaan.

Hän kuvailee verkkosivuillaan luopumispäätöstä vaikeaksi ja raskaaksi, henkilökohtaiseksi epäonnistumiseksi.

Piha kirjoittaa, että kokoomuksessa on tällä hetkellä arvojen kirjo, jota voisi olla kokonaisuudessaan vaikea pystyä edustamaan pormestariehdokkaana.

– Nykytilanteessa on olemassa todellinen vaara, että minulla ei olisi edellytyksiä onnistua kokoomuslaisena pormestarina, Piha kirjoittaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili Pihan päätöstä pettymykseksi.

Orpo totesi lauantai-iltana viestipalvelu Twitterissä, että kokoomuksen Helsingin piiri etsii uuden pormestariehdokkaan pikimmiten.

Kilpakumppani ei kommentoi ehdokkuuttaan

Piha nimitettiin kokoomuksen pormestariehdokkaaksi helmikuun puolivälissä.

Piha on entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko. Vuonna 2003 hän jättäytyi pois eduskunnasta ja valtakunnanpolitiikasta. Helsingin kaupunginvaltuustossa hän istui vielä kauden 2004–2008.

Piha on yksi viestintätoimisto Ellun kanojen perustajista ja omistajista.

Kokoomuksen pormestariehdokkuudesta Pihan kanssa kilpaili kansanedustaja Wille Rydman. Piirikokouksen äänestäessä pormestariehdokkaasta Piha voitti Rydmanin äänin 67–34.

Rydman kertoi Ylelle lauantai-iltana, ettei vielä kommentoi sitä, aikooko taas tavoitella ehdokkuutta.

Orpo Ylen ohjelmassa: En pidä kärjistämisestä yhtään

Pihan ajatellaan edustavan kokoomuksen liberaalia, Rydmanin konservatiivisempaa laitaa. Pääkaupunkiseudun kokoomuslaisten ristiriidat ovat putkahtaneet esiin monta kertaa sen jälkeen, kun Piha valittiin pormestariehdokkaaksi.

Ylen Marja Sannikka kysyi ristiriidoista puheenjohtaja Petteri Orpolta ohjelmassaan torstaina. Sannikka viittasi siihen, miten Piha on kritisoinut kokoomuksen kaupunginvaltuutetun Atte Kalevan ja erään espoolaisen kuntavaaliehdokkaan sosiaalisessa mediassa jakamia kannanottoja.

Orpo sanoi, ettei pidä julkisesta riitelystä.

– En pidä yhtään siitä, että varsinkin jossain Twitter-maailmassa kärjistetään ja halutaan huomiota, Orpo sanoi.

Sazonov kehottaa ehdokkuudesta kieltäytyneitä harkitsemaan uudelleen

Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov toteaa, että Pihalla oli täysi tuki kampanjalleen.

– Hän on selkeästi tehnyt oman henkilökohtaisen ratkaisun, jonka syitä erottelee blogissaan. Niistä en osaa sen enempää kertoa, Sazonov kertoo Ylelle lauantai-iltana.

– Hän (Kirsi Piha) sai piirikokouksessa vankan tuen, selkeän enemmistön. Kokoomuksen piirin tuki oli selkeästi hänellä tässä asiassa, Sazonov kuvailee Pihan pormestariehdokkuutta.

Sazonovin mukaan nyt tarvitaan uusi piirikokous muutaman viikon sisään. Sazonov kehottaa nyt kaikkia, jotka ovat aiemmin harkinneet ja kieltäytyneet pormestariehdokkuudesta miettimään nyt asiaa uudelleen. Niin hän vastaa Ylen kysyessä tekevänsä myös itse.

– Toivon, että saman harkinnan omalta osaltaan tekevät esimerkiksi Sari Sarkomaa, Pia Pakarinen ja Juhana Vartiainen, Sazonov toteaa.

Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen kertoi lauantai-iltana Ylelle tekstiviestissä, että näin lähellä vaaleja "vastaus ei voi olla kategorisesti ei".

Myös somejulkkis Hanna Gullichsen vetäytyi ehdokkuudesta

Tänään lauantaina myös toinen Helsingin kokoomuslainen ilmoitti vetäytyvänsä kuntavaaliehdokkuudesta ja viittasi päätöksessään puoleen sisällä oleviin erilaisiin arvoihin ja näkemyksiin.

Somevaikuttaja ja julkkiskokki Hanna Gullichsen kertoi Instagram-tilillään lauantaina luopuvansa Helsingin kunnallisvaaliehdokkuudesta.

– Kuluneella viikolla huomiota ovat saaneet useat kokoomuslaiset lausunnot, jotka mielestäni polkevat puolueen arvoja anteeksiantamattomalla tavalla. Ihmisryhmiä tarkoituksellisesti loukkaavat puheet eivät kuulu sivistyspuolueeseen, Gullichsen kirjoitti päivityksessään.

Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sazonov pitäytyy arvioimasta, mihin Gullichsen viittaasi puhuessaan puolueen arvoja polkevista lausunnoista.

Sazonov sanoo, ettei ole keskustellut asiasta Gullichsenin kanssa.

– Puolueessa on aina erilaisia painotuksia ja käydään välillä kovaakin keskustelua. Tulkitsen tämän niin, että hän (Gullichsen) on joutunut osaksi keskustelua – tai pitäisikö sanoa osaksi vääntöä painotuksista – jossa hän ei ole halunnut olla, Sazonov tuumaa Ylelle.

Korjaus 28.2. kello 12.41: Pia Pakarinen ei antanut kommentteja Ylelle sunnuntai- vaan lauantai-iltana.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast:

Suosittelemme