Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen ihmettelee taas FIS:n toimintaa – ja saa nyt tukea muiltakin: “En voi ymmärtää ollenkaan”

Petter Kukkosen mukaan muutkin maat ovat huomanneet, että yhdistetyn MM-kisalatu on selvästi alimittanen.

Petter Kukkonen
Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen. Kuva: Tomi Hänninen
Kimmo Porttila,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Oberstdorfin MM-kisoissa on puhuttanut yhdistetyssä Ilkka Herolan komean MM-hopean jälkeen kilpailuladut. Suomen urheilijoiden gps-mittausten perusteella 2,5 kilometrin kilpailulatu on selvästi alimittainen.

Kukkonen toi asian julkisuuteen sekä kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n tietoon lauantaina. FIS kuitenkin oli ilmoittanut Suomen päävalmentajalle, että latu on oikein mitattu. Kukkosen mukaan 2,5 kilometrin kilpalatu on oikeasti 2,25 kilometriä pitkä. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että henkilökohtaisten kilpailujen 10 kilometrin hiihto-osuudet ovat 9 kilometriä pitkiä.

– Useat joukkueet ovat tukeneet meitä. He ovat mitanneet omilla gps-laitteillaan saman asian. Lenkki on selvästi alimittainen, Kukkonen kertoi Yle Urheilulle.

Suomen joukkue oli sunnuntaina joukkuekilpailun viides. Seuraavaksi kilpaillaan yhdistetyssä torstaina suurmäen kilpailu ja sen päälle hiihdetään 10 kilometriä.

– Ei tämä latuasia olisi vaikuttanut meidän tämän päivän suoritukseen, mutta mietin tietysti torstaita. Ilkka Herola hyppää taas torstaina mitalikamppailuun ja miksei meidän muutkin pojat tee hyviä suorituksia. Halutaan korjata asia. Sääntöjen mukaan pitäisi hiihtää täyttä matkaa, Kukkonen sanoo.

Kukkosen mukaan lyhyemmälle ladulle ei ole mitään syytä.

– Lunta on täällä. Viedään puomia pidemmälle. Hiihdetään oikea matka, Kukkonen painottaa.

Kukkonen on aiemminkin tällä kaudella kritisoinut FIS:n toimintaa, kun nosti esiin kärkimaiden pukuhuijaukset. Tuolloin muut maat asettuneet Suomen päävalmentajan taakse.

FIS ei kuitenkaan ole Kukkosen mukaan reagoinut kovinkaan rakentavasti ilmoituksiin alimittaisesta ladusta.

– He ovat ilmoittaneet, että latu on oikean mittainen ja piste. Mielestäni tämä on sellaista toimintakulttuuria, jota FIS edustaa. Ihmettelen, mistä tämä taas tulee, Kukkonen sanoo.

Kukkonen ei aiempiensa kokemusten pohjalta ole kovinkaan toiveikas, että FIS korjaisi asiaa.

– FIS hoitaa todella oudolla tavalla urheilun tasapuolisuutta ja pitää säännöistä kiinni. En henkilökohtaisesti voi ymmärtää ollenkaan, Kukkonen toteaa.

Lue lisää:

Suomi piti viidennen sijansa miesten yhdistetyn viestissä, Riiber toi Norjan MM-kultaan: "Ei siinä taikatemppuja ehtinyt tehdä"

Ilkka Herola harmitteli huonoa tuuria – kisan tuomaristo teki harvinaisen ratkaisun Suomen viimeisen hypyn jälkeen

Päävalmentaja Petter Kukkonen: Yhdistetyn MM-kisalatu räikeästi alimittainen – "FIS ei tietenkään pidä asiaa ongelmana"

Ilkka Herola joutui MM-hopean jälkeen osalliseksi outoon kohuun – supermieheksi ylistetyn suomalaisen kisasta paljastui myös mielenkiintoinen yksityiskohta

Suosittelemme