Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Trump vihjaili pyrkivänsä uudelleen presidentiksi – katso tallenne puheesta

Donald Trump kertoi myös, ettei aio perustaa uutta puoluetta.

Trump puhuu ensi kertaa julkisuudessa vallanvaihdon jälkeen
Inka Haukka,
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Entinen presidentti Donald Trump toisti jälleen perättömiä väitteitä vaalien epärehellisyydessä Floridan Orlandossa, missä hän esiintyi ensimmäistä kertaa virkakautensa jälkeen.

Konservatiiviaktivistien ja -poliitikkojen vuotuisessa CPAC-tapahtumassa puhunut Trump sai valtavat aplodit yleisöltä astuessaan puhujakorokkeelle. Vain aniharvalla yleisön edustajista oli kasvoillaan maski.

– Vaalit olivat peukaloidut, julisti Trump.

Myöhemmin hän jatkoi samalla teemalla ilmoittaen, että "me voitimme vaalit kahdesti."

Ihmiset seurasivat tv-ruudusta, kun entinen presidentti Donald Trump esiintyi ensimmäistä kertaa virkakautensa jälkeen Floridan Orlandossa,
Ihmiset seurasivat tv-ruudusta, kun entinen presidentti Donald Trump esiintyi ensimmäistä kertaa virkakautensa jälkeen Floridan Orlandossa. Kuva: Cristobal Herrera-Ulashkevich / EPA

Yleisö reagoi tähän huutamalla ”Me voitimme! Me voitimme!”.

Voit katsoa puheen klikkaamalla jutun kuvaa.

Vihjaili pyrkivänsä uudelleen presidentiksi

Trump ilmoitti lisäksi odotetusti, ettei ole aikeissa perustaa uutta puoluetta.

– Olemme yhtenäisempiä ja vahvempia kuin koskaan aikaisemmin, Trump sanoi.

Hän vihjaili kuitenkin, että saattaa pyrkiä presidentiksi vielä kolmannen kerran.

– Kuka tietää, Trump sanoi ja sai taas valtavat aplodit yleisöltä.

Trump korosti puheessaan, että hänen poliittinen matkansa ei ole suinkaan päättynyt.

– Seison täällä edessänne ilmoittaakseni, että uskomaton matkamme, joka alkoi neljä vuotta sitten, on kaukana päätöksestään.

Trump sanoi myös, että republikaanipuolueen tulee päästä eroon niistä edustajista, jotka äänestivät häntä vastaan kongressin viimeisimmässä virkasyytekäsittelyssä.

Edustajainhuoneen nostamassa virkasyytteessä Trumpia syytettiin kapinan lietsomisesta hänen kannattajiensa tunkeuduttua kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Trump vapautui syytteestä senaatin äänestyksessä.

Haukkui Bidenin maahanmuuttopolitiikan

Entinen presidentti hyökkäsi odotetusti nykyisen presidentin Joe Bidenin maahanmuuttopäätöksiä sekä rajapolitiikkaa vastaan. Trumpin mukaan Bidenin "lupaukset ja typerät sanat" houkuttelevat lisää laittomia siirtolaisia Yhdysvaltoihin.

– Bidenin radikaali siirtolaispolitiikka ei ole ainostaan laitonta – se on myös moraalitonta ja sydämetöntä sekä petos kansakuntamme ydinarvoja vastaan.

Trump käytti pitkälti samaa retoriikkaa puhuessaan siirtolaisuudesta kuin mitä hän käytti aiempien vuosien kampanjapuheissaan sekä presidenttikaudellaan.

Bidenin hallinnon ensimmäistä kuukautta presidenttinä Trump luonnehti katastrofaaliseksi.

Trump haukkui kovasanaisesti Bidenin päätöksen, jonka myötä Yhdysvallat palasi takaisin jäseneksi Maailman terveysjärjestöön. Niin ikään Yhdysvaltojen palaaminen takaisin Pariisin ilmastosopimukseen oli Trumpin mukaan paha virhe.

Trump otti myös kantaa koronarajoituksiin ja vaati, että lasten on palattava takaisin kouluihin.

– Biden on pettänyt Amerikan nuoret.

Suosittelemme sinulle