Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kokoomus aikoo valita pormestariehdokkaansa ensi maanantaina – Juhana Vartiainen: "Pohdin nyt huolella, koska päätös on tärkeä myös koko urani kannalta"

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo, että kokoomuksessa käännetään nyt katseet henkilöistä Helsingin asioihin.

Juhana Vartiainen
Kansanedustaja Juhana Vartiainen on ilmoittanut kertovansa aikeistaan huomenna. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokoomus aikoo valita pormestariehdokkaansa kiireellä ensi maanantaina. Ylen tietojen mukaan pormestariehdokkaan valitsemista varten järjestetään ylimääräinen piirikokous.

– Kokoomuksella on piirihallituksen ylimääräinen kokous maanantaina ja asialistalla ovat pormestariasiat, Helsingin kokoomuksen piirihallituksen varapuheenjohtaja Risto Rautava kertoo.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov kertoi tänään, ettei lähde tavoittelemaan Helsingin pormestarinpaikkaa. Sazonov on kuitenkin kuntavaaleissa ehdolla.

– Olen ehdolla kuntavaaleissa ja toivon, että saan helsinkiläisten ja kokoomuslaisten luottamuksen toimia myös jatkossa keskeisessä roolissa puolueessa helsinkiläisten eteen.

Lauantaina Helsingin kokoomus joutui poikkeukselliseen tilanteeseen, jossa vain muutamia viikkoja ennen vaaleja puolue on ilman pormestariehdokasta, koska ehdokkaaksi nimitetty yrittäjä Kirsi Piha ilmoitti luopuvansa ehdokkuudesta.

Sazonov vetoaa kaikkiin pormestariehdokaspohdinnoissa mukana olleisiin, että nämä muuttuneessa tilanteessa pohtisivat asian omalta kohdaltaan uudelleen.

– Suunta on oikea, vauhti kasvaa ja kohti kärkipaikkaa mennään. Nyt kääritään hihat, aloitetaan kampanjat ja siirretään katse henkilöistä Helsinkiin, Sazonov sanoo.

Piha nimitettiin kokoomuksen pormestariehdokkaaksi helmikuun puolivälissä.

Piha on entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko. Vuonna 2003 hän jättäytyi pois eduskunnasta ja valtakunnan politiikasta. Helsingin kaupunginvaltuustossa hän istui vielä kauden 2004–2008.

Piha on yksi viestintätoimisto Ellun kanojen perustajista ja omistajista.

Wille Rydman ei tavoittele myöskään ehdokkuutta

Kokoomuksen pormestariehdokkuudesta Pihan kanssa kilpaili kansanedustaja Wille Rydman. Piirikokouksen äänestäessä pormestariehdokkaasta Piha voitti Rydmanin äänin 67–34.

Rydman kertoi Verkkouutisille sunnuntai-iltana, ettei tavoittele ehdokkuutta. Hän vahvisti tänään Ylelle, että mieli ei ole muuttunut. Hän ei asetu pormestariehdokkaaksi.

Piha kertoi lauantai-iltana luopuvansa ehdokkuudesta, koska kokoomuksessa on nyt arvojen kirjo, jota voisi olla vaikea edustaa pormestariehdokkaana.

Pihan on katsottu saavan kannatusta puolueen liberaalisiiveltä, kun taas Wille Rydmania on kannatettu konservatiivisempien jäsenten keskuudessa.

Ehdokkuutta harkitseva Juhana Vartiainen: Pohdin nyt huolella

Sunnuntai-iltana pormestarikisaan tuli uutta vauhtia, kun kansanedustaja Juhana Vartiainen kertoi Helsingin Sanomille harkitsevansa ehdokkuutta. Hän kertoo pohtineensa ehdokkuutta jo ennen Pihan valintaa.

Vartiainen kertoo STT:lle ilmoittavansa huomenna, aikooko hän pyrkiä puolueensa pormestariehdokkaaksi Helsingissä. Vartiaisen mukaan pormestarin tehtävä tarkoittaisi suurta henkilökohtaisen elämän muutosta, ja hän haluaa punnita asiaa vielä päivän ajan.

– Pohdin nyt huolella, koska päätös on tärkeä myös koko urani kannalta, Vartiainen sanoi Ylelle tänään.

Eduskunnassa istuvan Vartiaisen mukaan sekä valtakunnalliset asiat että Helsingin asiat ovat tärkeitä.

– Tämä vaatii nyt todella huolellisen harkinnan, koska päätöksellä on elämääni iso vaikutus, Vartiainen sanoo.

Vartiainen luonnehtii tulevansa mainiosti toimeen puolueen muiden Helsingin-ehdokkaiden kanssa, eivätkä puolueen ehdokkaiden aatteelliset erot aiheuta estettä tehtävään pyrkimiselle.

– Moni puhuu siitä, että yhteiskunnan täytyy olla suvaitsevainen ja moniarvoinen. Käytännössä kuitenkin aika harva näyttää pitävän siitä tosiasiasta, että lähipiirissä tai omassa liikkeessä on eri tavalla ajattelevia. Minä ainakin arvostan sitä ja pidän siitä, että ollaan eri mieltä, Vartiainen sanoo STT:lle

Kokoomuksen sisäiseen pormestarikisaan ilmoittautui tänään myös toimitusjohtaja ja rauhanneuvottelija Juha Christensen. Pitkään Kaakkois-Aasiassa toiminut Christensen oli esimerkiksi vuonna 2005 alkaneiden Acehin rauhanneuvotteluiden valmistelijana ja neuvottelijana yhdessä presidentti Martti Ahtisaaren kanssa.

Vapaavuori ei kommentoi

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Kimmo Sasi arvioi, että Helsingin kokoomus on nyt kovan haasteen edessä löytääkseen uskottavan pormestariehdokkaan nopeasti. Sillä on suuri vaikutus kuntavaalitulokseen.

– Tällä hetkellä meillä on populistinen oikeisto ja populistinen vihervasemmisto. Kokoomus hautautuu siinä välissä. Se ei ole oikein löytänyt selkeää sanomaa äänestäjille tässä tilanteessa, Sasi sanoo.

Sasi arvioi Ylelle, että Helsingin nykyistä pormestaria Jan Vapaavuorta saatetaan huutaa apuun nyt tämän aiemmasta kieltäytymisestä huolimatta, kun puolueelta puuttuu ehdokas pääkaupungin pormestariksi.

Vapaavuori ei tänään halunnut kommentoida asiaa millään tavalla.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast:

Lue myös:

Kokoomus pui Pihan lähtöä: Orpo vakuuttaa, että Pihalla oli puoluejohdon täysi tuki – Lepomäki ehdolle Helsingissä

Analyysi: Kirsi Pihan ilmoitus pudotti Helsingin kokoomuksen jääkylmään veteen ja teki jälleen näkyviksi puoluetta repivät ristiriidat

Suosittelemme