Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Virpi Sarasvuo nosti esiin pointteja, joita monet eivät mitalihuumassa ehkä huomanneet – "hervottomat tuuletukset" ihastuttivat Jälkihiessä

Ylen Jälkihien urheiluasiantuntijat painottivat, että taustajoukoilla on iso merkitys menestyksen kannalta.

Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Oberstdorfin MM-hiihtojen suomalaismenestys oli Ylen aamun Jälkihien ykkösaihe maanantaina. Urheiluasiantuntijat Virpi Sarasvuo, Juha Kanerva ja Tero Tiitu ihastelivat suomalaisten menestystä, mutta nostivat myös esiin pointteja, joita kaikki eivät välttämättä ole huomanneet menetyshuumassa.

Suomi voitti viime viikolla kaksi mitalia, kun Ilkka Herola voitti perjantaina MM-hopeaa yhdistetystä ja sunnuntaina Ristomatti Hakola ja Joni Mäki juhlivat pariviestissä MM-hopeaa.

– Kisat on jo tietyllä lailla pelastettu. Ennakko-odotukset eivät olleet suomalaisittain katossa, kun mietitään, miten suomalaiset olivat menestyneet maailmancupissa tällä kaudella. Yksi tai kaksi mitalia oli realismia ja nyt on jo kaksi mitalia kasassa. Sieltä voi tulla vielä toinen mokoma, Kanerva totesi.

Tiitu uskoo, että lisää menestystä on vielä tulossa.

– Se lämmittää, että molemmat mitalit olivat omalla tavallaan venymismitaleita. Siellä on hienot tarinat taustalla. Nyt nähtiin uuden sukupolven suomalaisvenymisiä, kun Iivo Niskanen ja Kritsta Pärmäkoski eivät ehkä ole olleet parhaassa vireessä. On hienoa, että ei olla vähän vanhempien sotaratsujen varassa, Tiitu sanoi.

– Sokka on nyt selkeästi irti. Uskon, että venymisiä tullaan vielä näkemään.

"Tulevaisuuden urheilijat tarvitsevat tällaisia onnistumisia"

Sarasvuo halusi nostaa esiin myös muita MM-kisojen onnistumisia.

– Huippu-urheilun olennainen osa on sitä, että mitaleita tulee, mutta siellä on sitten taustalla myös onnistujia niillä sijoilla, jotka eivät välttämättä pääse valtakunnan uutisiin. Katri Lylynperä pääsi uutisiin toki sprintin kahdeksannella sijallaan. Esimerkiksi Vilma Nissisen 22. sija yhdistelmähiihdossa oli hänelle todella iso onnistuminen.

Vuokatti Ski Teamin Nissinen debytoi MM-kisoissa ja oli heti pistesijoilla.

– Sillä on jatkon kannalta todella merkitystä, että urheilijat saavat nauttia niistä sijoista, jotka ovat oman tason kannalta onnistumisia. Siinä saa vetää rauhassa kärrynpyöriä huoltokopilla ja iloita, että oma työ on tuottanut tulosta.

– Nuoret tulevaisuuden urheilijat tarvitsevat tällaisia onnistumisia. On myös hienoa, että he pääsevät tällä tavoin osaksi joukkuetta. On tärkeää, että he ovat oikeasti ja aidosti osa sitä MM-joukkuetta. He pääsevät tunnelmaan käsiksi, kun sitä menestystä tulee, Sarasvuo sanoi.

Sarasvuo ihasteli sitä, että Ylen tv-lähetyksessä näkyi myös taustajoukkojen ilo ja riemu.

– Oli hienoa, että Ylen tv-lähetyksissä nähtiin myös taustajoukkojen hervottomia tuuletuksia, joita ei yleensä nähdä. Siellä jengi oikeasti juoksi ympyrää ja halaili toisiaan. Kaikki ihmiset siinä taustalla ovat tuollaisella tunnetasolla mukana siinä jutussa. Siellä on valtava joukko ihmisiä taustalla. Huoltotiimi vetää siellä taustalla aamusta yöhön.

Petter Kukkonen vetänyt kivirekeä pienillä resursseilla

Suomen yhdistetyn edellinen mitali ennen Herolan perjantain MM-hopeaa oli vuodelta 2007.

– Minkälaista kivirekeä yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen on vetänyt perässään vuodesta 2012 lähtien? Resurssit ovat olleet todella vajaat ja urheilijoita ei ole ollut tyrkyllä hirveästi. Hän on sitkeästi saanut palavasieluisen joukon mukaansa. On tässä ollut Herolallakin pitkä matka tähän, Tiitu ihasteli.

Petter Kukkonen
Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen sai viimein sulan hattuunsa. Kuva: Heidi Koivunen

– Kukkonen on saanut pumpattua uskoa urheilijoihin ja jaksanut uskoa siihen, että palkinto tulee, Sarasvuo komppasi.

Jälkihiessä keskusteltiin myös Oberstdorfin lämpimistä olosuhteista, Rovaniemen MM-rallista ja Hannu Mikkolan kuolemasta. Katso koko keskustelu klikkaamalla jutun kuvaa.

Lue myös:

Katri Lylynperä teki oikeita peliliikkeitä, kun jäi vielä pari viikkoa sitten Suomen kärjestäkin valovuoden – Sami Jauhojärvikin ihasteli: "Päivän hiihtopommi"

Asiantuntijat uskovat: Historiallisella MM-hopealla voi olla iso vaikutus – "Kyllä siinä apina putoaa selästä"

MM-hopea sai Suomen päävalmentajan villiksi – hämmästeli, miten Ilkka Herola teki mahdottomasta mahdollista: “Uskomaton urheilija”

Suomen jättiyllätystä hehkutetaan Ruotsissa – ota haltuun parhaat palat Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen ikimuistoisesta MM-hopeasta!

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola saivat MM-hopeamitalinsa – juhlat jäävät väliin: "Nyt syömään ja kämpille pötköttämään"

Tämä video näyttää, miten Norjan supertähti oli kaadollaan tuhota Suomen parisprinttikisan – asiantuntija turhautuneena: "Ärsyttävä tilanne"

Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen ihmettelee taas FIS:n toimintaa – ja saa nyt tukea muiltakin: “En voi ymmärtää ollenkaan”

Suosittelemme sinulle