Hyppää sisältöön

12-vuotiaat saavat sittenkin harrastaa kaupunkien tiloissa – Etelä-Suomen avi muutti päätöstään, jossa kuudesluokkalaiset jäivät väliinputoajiksi

Harrastusten järjestäjät ovat kummastelleet viranomaisten erilaisia päätöksiä.

Nordsjö lågstadieskola, elever, klasstimme, gymnastik
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Ulla Malminen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto korjaa perjantaina tekemäänsä päätöstä lasten harrastustoiminnan osalta.

Aluehallintovirasto päätti 26. helmikuuta, että tietyt tilat suljetaan pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueilla lukuun ottamatta vuonna 2009 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattua harrastustoimintaa.

Nyt virasto muuttaa päätöstään siten, että tiloja saavat käyttää myös vuonna 2008 syntyneet lapset. Näin myös 12-vuotiaat voivat jatkaa ohjattua harrastustoimintaa tiloissa.

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan johtaja Tommi Laitio on hyvillään aluehallintoviraston päätöksestä.

– Helsingistä on viime viikon aikana oltu yhteydessä aviin ja on nostettu esiin, että jos ikäraja nostettaisiin vuonna 2008 syntyneisiin, niin se menee linjassa lähiopetuspäätöksen kanssa. Silloin 6.-luokkalaiset ovat myös harrastustoiminnan piirissä. Nyt tehty päätös menee samassa linjassa koulujen lähiopetuspäätöksen kanssa.

Hallitus linjasi torstaina 25. helmikuuta niin sanotun "sulkutilan" käyttöönotosta 8.–28. maaliskuuta. Siihen liittyisi yläkoululaisten siirtäminen etäopetukseen ja yli 12-vuotiaiden harrastusten keskeyttäminen kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.

Laition mukaan aluehallintoviraston perjantaina 26. helmikuuta tekemä päätös on herättänyt paljon kummastusta viikonlopun aikana harrastusten järjestäjien keskuudessa, koska 6.-luokkalaiset ovat syntyneet vuonna 2008.

– Meillä oli perjantaina iltapäivällä noin kaksisataa helsinkiläistä järjestöä koolla. Heidän viestinsä on, että asioita halutaan hoitaa vastuullisesti, kun vaan saadaan selkeät ohjeet.

Yle kertoi viikonloppuna, että urheiluseurat ovat ihmeissään viranomaisten ja poliitikkojen erilaisista linjauksista.

Alehallintoviraston päätös koskee seuraavia tiloja:

  • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • Yleiset saunat, uimahallit, maauimalat, kylpylöiden allastilat sekä niiden yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin

Päätös ei koske sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan. Enintään kymmenen henkilöä saa siis käyttää tilaa, vaikka nämä olisivat syntyneet ennen vuotta 2008.

Aluehallintovirasto korjasi siis tänään maanantaina päätöstään vastaamaan hallituksen torstaina 25. helmikuuta antamaa linjausta, jonka mukaan 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat lapset voivat jatkaa ohjattua harrastamista.

Aluehallintoviraston päätös koskee Espoon, Helsingin, Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Vantaan kuntia.

Päätös on voimassa 1.–14. maaliskuuta.

Aiheesta lisää:

Urheiluseurat täysin ymmällään koronarajoituksista: nuoret luistelijat eivät pääse jäähalliin, mutta perhetaekwondo jatkuu

Aluehallintovirastot kiristävät rajoituksia kiihtymis- ja leviämisalueilla – katso, mikä muuttuu omassa maakunnassasi

Sosiaali- ja terveysministeriö näreissään Etelä-Suomen koronarajoituksista: "Paikat pitäisi panna kokonaan kiinni", sanoo osastopäällikkö

Jan Vapaavuori tiedotustilaisuudessa: "Rouva pääministeri, lopettakaa lasten ja nuorten syyllistäminen"

Mikä ihme on "sulkutila"? 5 polttavinta kysymystä ja mahdollisimman yksinkertaista vastausta

Suosittelemme sinulle