Hyppää sisältöön

HS: Marin kiistää puhemiehen ja eduskunnan pääsihteerin väitteet ravintoloita sulkevan lain kiirehtimisestä

Marinin mukaan hallitus ei ole asettanut eduskunnalle lain käsittelyä koskevia aikatauluja.

Anu Vehviläinen
Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk).­ Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
STT

Eduskunnan puhemies, hallituspuolue keskustan Anu Vehviläinen ja eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola arvostelevat maan hallitusta siitä, että se kiirehtii eduskuntaa koronaviruksen torjumiseen tarkoitettujen lakien valmistelussa. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan Vehviläinen ja Paavola lähettivät maanantaina asiaa koskevan kirjeen pääministeri Sanna Marinille (sd.), valtioneuvoston jäsenille ja valtioneuvoston oikeuskanslerille.

HS:n mukaan kirjeessä viitataan erityisesti ravintoloiden sulkemista koskevaan lakiin, jonka kiirehtiminen asettaa Vehviläisen ja Paavolan mukaan eduskunnan kiusalliseen tilanteeseen.

HS:n mukaan puhemiehen ja pääsihteerin kirje lähetettiin pääministerille, muille valtioneuvoston jäsenille ja oikeuskanslerille.

Marin kiistää aikataulujen asettamisen

Helsingin Sanomat päivitti tiistaina aamupäivällä uutiseensa Marinin vastauksen. Eilen illalla lähettämässään vastauksessa Marin esittää hallituksen toimineen eduskunnan puhemieheltä saadun aikatauluarvion pohjalta.

– Puhemies on käsityksenään ilmaissut, että lainsäädäntö olisi mahdollista käsitellä pikaisesti, noin viikossa, poikkeusolojen vallitessa. – – Tämän puhemiehen antaman arvion perusteella hallitus on omalta osaltaan toiminut, Marin kirjoittaa HS:n julkaisemassa kirjeessä.

Pääministeri myös painottaa hallituksen korostaneen viestinnässään, että lakiesityksen käsittely ja hyväksyntä ovat eduskunnan käsissä.

Hallitus antoi maanantaina eduskunnalle esityksen laista ravintoloiden sulkemiseksi. Hallitus kuitenkin ilmoitti jo viime viikolla kaavailevansa kolmen viikon ravintolasulkua 8. maaliskuuta alkaen. Sulkemisesta päättää eduskunta.

Kirjeessä muistutetaan, että valtioneuvosto ei voi asettaa eduskunnalle aikatauluja siitä, missä ajassa hallituksen esitykset lainsäädännön muuttamiseksi tulisi eduskunnassa käsitellä.

Puhemies Vehviläinen on aiemmin todennut, että lain käsittely vie minimissään neljä päivää.

Juttua muokattu 2.3. klo 10.02: päivitetty Marinin vastauksella.

Lue myös:

Oikeuskansleri Pöysti A-studiossa: Suomen lainsäädäntö ei ollut valmis pandemiaan

Hallitus ottaa aikalisän valmiuslain pykälien käyttöönotossa – iltapäivällä kerrottu päätös valmiuslaista on laiton, sanoo oikeusoppinut

Suosittelemme sinulle