Hyppää sisältöön

Harjun oppimiskeskus toivoo uusista yhteistyökuvioista vetovoimaa – opiskelijat saavat syksyllä lisää valinnanvaraa

Haminan lukio alkaa järjestää Harjun kaksoistutkinto-opiskelijoiden lukio-opetuksen. Tähän asti siitä on vastannut Virolahden lukio.

Hevosia Harjun oppimiskeskuksen pihatossa.
Harjun oppimiskeskuksessa Virolahdella voi opiskella esimerkiksi hevostaloutta. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Juulia Tillaeus

Virolahdella sijaitseva Harjun oppimiskeskus toivoo uuden yhteistyön Haminan lukion kanssa lisäävän vetovoimaansa.

Tähän saakka Harjun kaksoistutkinto-opiskelijoiden lukio-opetuksesta on vastannut Virolahden lukio. Ensi syksystä lähtien opetuksen järjestää Haminan lukio.

Päätöksen taustalla on esimerkiksi se, että yhteistyö isomman lukion kanssa tuo opiskelijoille aiempaa enemmän vaihtoehtoja valinnaisuuksien suhteen. Tarkoituksena on mahdollistaa aiempaa yksilöllisemmät opinnot.

– Aika on muuttunut siitä, kun koulu aloitettiin syksyllä ja lopetettiin keväällä suvivirteen. Koulutuksen järjestäminen on todella paljon yksilöllisempää, Harjun oppimiskeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Mika Palosara sanoo.

''Kyse siitä, että pysymme hengissä''

Yksi syy muutokseen on se, että Haminan lukio on jo aiemmin tehnyt kaksoistutkintoyhteistyötä Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston kanssa.

– On aika kääntää uutta lehteä ja löytää uusia kumppanuuksia tähän kokonaisuuteen. Yhdessä Ekamin kanssa Haminan lukioon muodostuu suurempi ammatillisten opiskelijoiden joukko. Jonakin päivänä toivottavasti voimme perustaa heille kokonaan oman ryhmän, Palosara sanoo.

Päätöksellä Harjun oppimiskeskus pyrkii varmistamaan veto- ja elinvoimaisuutensa.

– Tässä on pohjimmiltaan kyse siitä, että pysymme hengissä. Olemme pieni oppilaitos ja Suomen kartalla aika nurkassa, Mika Palosara sanoo.

Palosaran mukaan oppimiskeskuksen välittömässä läheisyydessä oleva opiskelijamäärä ei riitä sen tarpeisiin, vaan opiskelijat tulevat kauempaa.

Virolahti harmistui

Virolahden kunta on ollut harmissaan siitä, että 1990-luvulla alkanut lukioyhteistyö Harjun oppimiskeskuksen kanssa päättyy.

Kunta aikoo laatia tulevina kuukausina Virolahden lukiolle strategisen suunnitelman, jossa lukio-opetus räätälöidään opiskelijoiden jatko-opiskelutarpeisiin.

Opiskelijoiden tarpeiden lisäksi kunta aikoo huomioida räätälöinnissä Virolahden lukion vahvuudet ja alueellisesti luontevat jatko-opiskelupaikat.

Harjun oppimiskeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Mika Palosara ei halua asettaa Virolahden ja Haminan lukioita asiassa vastakkain.

– Hyvässä yhteistyössä tätä tehdään, Palosara sanoo.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää aiheesta:

Harjun oppimiskeskus ja Haminan lukio yhdistävät voimansa – suunnittelevat ratsastuspainotteista lukiokoulutusta

Harjun oppimiskeskuksen opiskelijat käyvät jatkossa lukiota Haminassa – muutos voimaan ensi syksystä

Suosittelemme sinulle