Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Korona-aika on saanut Sara Kuiviston pohtimaan ulkomailla harjoittelua uusiksi: "Onko oikeasti järkeä matkustaa maapallon toiselle puolelle leirille?"

Porvoon Akilleen keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto nähdään viikonloppuna 800 metrillä yleisurheilun sisäratojen EM-kisoissa Puolan Torunissa.

Sara Kuivisto yleisurheilija.
Sara Kuivisto, 29, lähtee EM-hallikisoihin juoksemaan päämatkansa 800 metriä. Kuva: Markku Rantala / Yle
Jenni Harmanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun EM-hallikisat alkavat Puolassa tänään torstaina. Kisat suorana Ylen kanavilla 4.–7. maaliskuuta.

Sara Kuivisto on rikkonut tämän talven sisäratakaudella urakalla vanhoja Suomen ennätyksiä. Tytti Åbergin (o.s Reho) 21 vuotta vanha Suomen ennätys 800 metrillä meni rikki helmikuussa aikaan 2.03,29. Jo tätä ennen Kuivisto oli parannellut omia ennätyksiään. 1500 metrin Suomen ennätyksen Kuivisto puolestaan pinkoi Jyväskylän SM-kilpailuissa aikaan 4.11.42.

Kuivisto itse näkee hyvän tuloskuntonsa olevan palkinto talven ehjästä harjoittelukaudesta – myös kokemus on vienyt tähän pisteeseen.

– Se vuosien ja vuosien työ, kun olen kohta 15 vuotta harjoitellut niska limassa, niin kyllä sen jossain vaiheessa pitää alkaa näkyä.

Urheilija uskoo, että tulokset olisivat voineet olla vieläkin parempia kovien kirittäjien kanssa. Nyt kisoja on käyty vain kotimaassa, jossa Kuivisto on lajissaan ylivoimaisesti paras. Esimerkiksi 800 metrin Suomen ennätykseen Kuivisto sai vetoapua valojäniksestä. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin ihmisten kanssa juokseminen, jänis kun näyttää vain lähinnä aikaa.

– Uskon, että aikani olisivat aika paljonkin parempia kuin mitä nyt on kisannut, koska ne ovat kuitenkin omalla vedolla juostuja ja se ei ole koskaan helppoa, Kuivisto pohtii.

Kannattaako matkustaa vain harjoittelun vuoksi?

Pajulahden liikuntakeskukseen Sara Kuivisto suuntasi suoraan Jyväskylän SM-hallikisoista. Pajulahdessa juoksija on harjoitellut ennenkin. Liikuntakeskuksessa harjoitteluhalli, maja- ja ruokapaikka ovat vieri vieressä. Elämä on yksinkertaista ja paikalla saa keskittyä vain ja ainoastaan urheiluun.

Kuivisto majoittuu Pajulahden "alppimajassa", eli huoneistossa, jossa pystytään ilmastoinnilla rakentamaan vuoristo-olosuhteet ja näin parantamaan urheilijan hapenottokykyä. Kuivisto sanoo, ettei halua alppimajasta ja sen olosuhteista enää puhua – niitä on käsitelty julkisuudessa tarpeeksi, eikä se ole hänen mielestään kovin kiinnostavaa.

– Täällä on hyvä harjoitella, ei tarvitse ajella edes takaisin halleihin. Tämä on hyvä paketti, saa yhdistettyä alppimajan ja harjoitusolosuhteet, Kuivisto tyytyy toteamaan.

Sara Kuivisto yleisurheilija.
Suomalaiset yleisurheilijat ovat laittaneet tällä kaudella vanhoja Suomen ennätyksiä uusiksi. Olisiko myös aika EM-hallimitalille? Edellisestä kun on kulunut 21 vuotta. Kuva: Markku Rantala / Yle

Loppuviikosta edessä on matkustus Puolan Toruniin ja EM-kisojen kuplaolosuhteisiin koronatestin kautta. Kisat käydään 4.–7. maaliskuuta. Arvokisoihin osallistuminen oli juoksijalle selvä päätös. Muuten Kuivisto on harjoitellut ja kilpaillut korona-aikana ainoastaan kotimaassa. Hän ei ole halunnut ottaa turhia riskejä.

– Päätettiin jo alkukaudesta, että en lähde seikkailemaan pitkin maita ja mantuja. Saan täällä hyvin tuloskunnon esille noilla omilla kisoilla.

Kuivisto kertoo, että vaikka lämpimiä ulkomaan leirejä on ikävä, asiaa on tullut pohdittua korona-aikana toisenlaiselta kantilta.

– Olen monesti miettinyt, että onko oikeasti järkeä matkustaa jonnekin USA:han maapallon toiselle puolelle leirille. Ihan järjetön matkustusrasitus ja tosi väsyttävää, että onko se sen arvoista? Rehellisesti sanottuna minun mielestäni ei.

Maailmanluokan juoksijoiden kanssa EM-kisoihin

EM-hallikisoissa Kuivisto lähtee juoksemaan 800 metriä. Päätöstä kuitenkin punnittiin valmentaja Ari Suhosen kanssa, koska päämatkansa lisäksi 1500 metriä on kulkenut Kuivistolla tällä kaudella hyvin. Sen aika tulee kuitenkin vasta myöhemmin. Puolaan on turha lähteä lataamaan isoja tavoitteita, mutta jotain urheilija on silti itselleen määrittänyt.

– Sen voin sanoa, että jos jään alkueriin, niin olen pettynyt. Jos jään välieriin ja juoksen huippuhyvän ajan, niin en voi olla pettynyt.

Arvokisoista Kuivisto odottaa myös maailmanluokan juoksijoiden kanssa kisaamista. Jo Jyväskylän SM-kisoissa Kuivisto kertoi, miten toisten kanssa juoksemista on ollut ikävä. Porukassa juoksussa on mukana omanlaisensa rentous, eikä tulosta purista itsekseen tai tuijota valojäniksen kertomaa aikaa.

– Kilpaileminen on niin erilaista, kun yritän vain yksin juosta kelloa vastaan, kuin että saan juosta hyvässä porukassa. Se on ihan eri laji, Kuivisto sanoo.

Suomen 19 urheilijan ohjelma yleisurheilun sisäratojen EM-kilpailuissa Puolan Torunissa loppuviikolla (lajit loppukilpailuja, ellei toisin mainita, M=miesten laji, N=naisten laji):

Torstai 4. maaliskuuta:

20.00 M korkeushypyn karsinta (Daniel Kosonen)

20.08 M pituushypyn karsinta (Kristian Pulli)

20.15 N kuulan karsinta (Senja Mäkitörmä)

21.20 M 1 500 m, alkuerät (Joonas Rinne)

Perjantai 5. maaliskuuta:

14.00 N 800 m, alkuerät (Sara Kuivisto)

20.06 N kuula (Senja Mäkitörmä)

20.13 N korkeushypyn karsinta (Ella Junnila)

21.20 M pituushyppy (Kristian Pulli)

22.35 M 1 500 m (Joonas Rinne)

La 6. maaliskuuta

11.04 M seiväshypyn karsinta (Urho Kujanpää)

11.08 M 60 m, alkuerät (Riku Illukka, Samuel Purola, Samuli Samuelsson)

13.05 N kolmiloikan karsinta (Kristiina Mäkelä, Senni Salminen)

13.10 N 60 m aitajuoksu, alkuerät (Nooralotta Neziri, Anni Siirtola)

14.05 M 60 m aitajuoksu, alkuerät (Elmo Lakka, Ilari Manninen)

14.50 M 60 m, välierät (Riku Illukka, Samuel Purola, Samuli Samuelsson)

19.45 N seiväshyppy (Wilma Murto)

20.00 N 800 m, välierät (Sara Kuivisto)

21.58 M 60 m (Riku Illukka, Samuel Purola, Samuli Samuelsson)

Su 7. maaliskuuta:

11.18 N 60 m, alkuerät (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa)

12.25 M korkeushyppy (Daniel Kosonen)

13.40 N 60 m, välierät (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa)

14.05 M 60 m aitajuoksu, välierät (Elmo Lakka, Ilari Manninen)

14.30 N 60 m aitajuoksu, välierät (Nooralotta Neziri, Anni Siirtola)

18 M 60 m aitajuoksu (Elmo Lakka, Ilari Manninen)

18.05 M seiväshyppy (Urho Kujanpää)

18.15 N 60 m aitajuoksu (Nooralotta Neziri, Anni Siirtola)

18.20 N kolmiloikka (Kristiina Mäkelä, Senni Salminen)

18.45 N korkeushyppy (Ella Junnila)

19.13 N 800 m (Sara Kuivisto)

19.46 N 60 m (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa)

Suomalaiset on merkitty lajeissaan alkueristä ja karsintakilpailuista finaaliin.

Lue myös:

Tässä on Suomen joukkue yleisurheilun EM-hallikisoihin – Neziri, Mäkelä ja Kemppinen kärkinimiä

SE-jahdin kariutuminen kirpaisi Ella Junnilaa: "Tänään ei ollut päiväni"

Sara Kuivisto juoksi halli-SE:n Jyväskylässä – vauhdinjaossa jäi silti parannettavaa: "Voin päästä ennätykseni tuntumaan"

Lotta Kemppinen porhalsi jälleen SE-aikaan – nousee Euroopan tilaston kolmoseksi

Suosittelemme