Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Neziri ja Kemppinen mitalivauhdissa EM-halleihin! Loistava sauma päättää Suomen yli 20 vuoden kuiva kausi – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Yle välittää nelipäiväiset EM-hallikisat suorina lähetyksinä TV2:ssa ja Areenassa torstaista sunnuntaihin. Suomi on kisoissa mukana 19 yleisurheilijan joukkueella.

Nooralotta Neziri
Pika-aituri Nooralotta Neziri on tilastojen valossa Suomen ykköstykki Puolassa kilpailtavissa EM-halleissa. Hän jakaa Euroopan tilaston kolmatta sijaa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun EM-hallikisat alkavat Puolassa tänään torstaina. Kisat suorana Ylen kanavilla 4.–7. maaliskuuta.

Suomen yleisurheilumaajoukkue lähtee viikonloppuna Torunissa Puolassa kilpailtaviin Euroopan sisäratojen mestaruuskilpailuihin poikkeuksellisen suurella, 19 urheilijan joukkueella. Joukkueessa on mukana peräti seitsemän aikuisten arvokisojen ensikertalaista.

Kaksi vuotta sitten Glasgow'n EM-halleissa Suomen paras sijoitus oli Reetta Hurskeen neljäs sija 60 metrin aidoissa. Tällä kertaa Suomen parhaasta tuloksesta vastaa joku muu, sillä Hurske jäi pois tämän kauden mittelöistä alavireiseen hallikauden tulostasoonsa vedoten.

Kun kaksi vuotta sitten suomalaisen pika-aiturin venyminen kahden sadasosan päähän EM-mitalista oli hienoinen yllätys, tänä vuonna se ei sitä olisi, sillä Nooralotta Neziri on ollut uskomattomassa vireessä läpi hallikauden.

Kahdesti Suomen ennätystä parantanut ja kerran sitä sivunnut Neziri kertoi helmikuussa Yle Urheilun haastattelussa, että mitalitta 60 metrin aitafinaalissa jääminen olisi hänelle pettymys. Mitali on realistinen tavoite, sillä Nezirin SE-lukemat 7,91 riittävät Euroopan tilastossa jaettuun kolmanteen sijaan.

Neljättä kertaa EM-halleissa kilpaileva Neziri on sijoittunut edellisillä kerroilla kahdesti kuudenneksi ja kerran seitsemänneksi.

Pika-aitojen voittajasuosikki on Euroopan mestaruutta puolustava Hollannin Nadine Visser, joka kellotti reilu viikko sitten Madridissa kauden kärkituloksen 7,81. Niukasti Nezirin edellä tilastossa on Ison-Britannian kokenut Tiffany Porter ajalla 7,89. 33-vuotiaalla Porterilla on useita EM- ja MM-mitaleja sekä sisä- että ulkoradoilta.

Nooralotta Neziri of Finland, Reetta Hurske of Finland and Nadine Visser of the Netherlands
Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske sekä Hollannin Nadine Visser. Neziri ja Visser ovat mitalisuosikkeja EM-halleihin, Hurske ei sen sijaan osallistu kilpailuihin lainkaan. Kuva: AOP

Nezirin kanssa saman ajan 7,91 juossut Valko-Venäjän Elvira Herman on hänkin kova arvokisamenestyjä, suurimpana meriittinään Euroopan mestaruus ulkoradoilla 2018. Neziri on ennakkosuosikeista vähiten menestynyt kansainvälisissä arvokisoissa, mutta hän on tänä vuonna osoittanut pystyvänsä haastamaan jopa Visserin kansainvälisissä kilpailuissa.

Neziri aloittaa kisaurakkansa lauantaina alkuerillä kello 13.10 Suomen aikaa. Mukana on myös ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa osallistuva Anni Siirtola, joka on juossut tällä kaudella ennätyksensä 8,12. Välierät ja finaalit käydään sunnuntaina.

EM-hallimitali olisi Suomen yleisurheilulle valtava helpotus, sillä edellinen on 21 vuoden takaa. Vuoden 2000 EM-halleissa Timo Aaltonen voitti kuulassa kultaa tuloksella 20,62.

Suomen edellistä juoksumitalia EM-halleista pitää sen sijaan hakea peräti 32 vuoden takaa. Sisko Hanhijoki pinkoi vuoden 1989 kisoissa 60 metrin sileällä pronssille ajalla 7,23. Pika-aidoissa Suomen kaikki viisi EM-mitalia (2 kultaa, 2 hopeaa ja yksi pronssi) hankki vuosina 1977–1987 aikansa supertähti Arto Bryggare. Yhdelläkään suomalaisnaisella ei aitajuoksun EM-mitalia ole sisä- tai ulkoradoilta.

Vaikka vuosituhannen vaihteessa mitalisade tyrehtyi, on Suomi menestynyt EM-hallien historiassa hyvin tapahtuman 50-vuotisen historian aikana. Suomella on EM-halleista yhteensä 31 mitalia: 11 kultaa, kahdeksan hopeaa ja 12 pronssia.

Suomen nopeimman naisen arvokisadebyytti

Pikajuoksija Lotta Kemppinen on yksi Suomen joukkueen kiinnostavimmista nimistä Torunissa. 22-vuotias helsinkiläinen on parantanut 60 metrin Suomen ennätystä kahdesti huippuaikaan 7,16. Hän lähtee tilastokolmosena uransa ensimmäisiin arvokisoihin.

Kemppinen rikkoi helmikuussa EM-pronssimitalisti Sisko Hanhijoen 31 vuotta vanhan Suomen ennätyksen ensin sadasosalla ja paransi sitä vielä entisestään SM-halleissa upealla soolojuoksulla.

Kauden kärkituloksen juossut Dina Asher-Smith vetäytyi EM-hallien 60 metriltä varotoimenpiteenä etureisivaivan vuoksi. Puolustava EM-hallimestari, isäntämaa Puolan Ewa Swoboda, oli ajallaan 7,10 kilpailun tilastokärki, mutta hänen osallistumisensa peruuntui keskiviikkona koronavirustartunnan vuoksi.

Kemppinen jakaa kilpailuun ilmoittautuneiden juoksijoiden tilastossa kolmatta sijaa, mutta marginaalit ovat pieniä. Tilaston seitsemän parasta ovat juosseet välille 7,12–7,19.

Kemppisen edellä tilastossa ovat ainoastaan Saksan Amelie-Sophie Lederer (7,12) ja Sveitsin Ajla Del Ponte (7,14). Kemppisen kanssa saman ajan on juossut Ranskan Orlann Ombissa-Dzangue.

Kemppinen sm-hallit
Lotta Kemppinen on SE-ajallaan 7,16 naisten 60 metrin EM-kilpailun tilastokolmonen. Kuva: Tommi Anttonen / Lehtikuva

Finaalipaikka ja siellä muutaman kovan päänahan ottaminen ovat täyttä realismia Kemppisen viimeaikaisten suoritusten perusteella. Kemppinen on suoriutunut kahden startin päivinä hyvin varmasti, sillä kauden huonoinkin aika on 7,34. Toinen startti on kuitenkin kauden kolmessa kisassa ollut selvästi edellistä parempi.

Naisten 60 metrin alkuerät, välierät ja finaalit käydään sunnuntaina. Suomalaisista mukana on myös Anniina Kortetmaa.

Kemppisen ja Nezirin lisäksi Torunin radoilla nähdään myös kolmas SE-juoksija, kun Sara Kuivisto kilpailee 800 metrillä. Kaksi vuotta sitten Kuiviston tie päättyi karvaasti alkueriin: välieräpaikka jäi tuolloin 0,02 sekunnin päähän.

Tällä kertaa Kuivisto lähtee EM-halleihin mainioista asetelmista. Porvoolainen rikkoi helmikuussa sekä 800 että 1 500 metrin Suomen ennätykset. 800 metrin uusi Suomen ennätys kirjataan 2.03,29.

Kotimaan kisoja dominoiva Kuivisto, 29, odottaa Puolasta erityisesti sitä, että hän pääsee vihdoin kilpailemaan maanosan parhaita juoksijoita vastaan.

– Sen voin sanoa, että jos jään alkueriin, olen pettynyt. Jos jään välieriin ja juoksen huippuhyvän ajan, en voi olla pettynyt, Kuivisto kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Sara Kuivisto löper i Akilles dräkt.
Sara Kuivisto tavoittelee EM-halleissa vähintään välieräpaikkaa. Kuva: Lehtikuva

Miesten pikajuoksussa viisi edustajaa

Edellisvuosien EM-hallien tuloksiin peilaten myös Suomen pikajuoksumiehillä on mahdollisuus vähintäänkin välieriin ja jopa finaaliin. Suomella on miesten 60 metrillä poikkeuksellisesti täydet kolme edustajaa: Samuli Samuelsson, Samuel Purola ja Riku Illukka.

Samuelsson on juossut ajan 6,66 ja Purola 6,67. Kaksi vuotta sitten EM-finaaliin vaadittiin juuri 6,67.

Suomen joukkueen juoksijoista finaalipaikkaa odotetaan myös Elmo Lakalta, joka lähtee EM-halleihin ennätyskunnossa ja tilaston seitsemänneltä sijalta. Kaksi vuotta sitten Glasgow'n EM-halleissa Lakka venyi viimeiseltä aikavertailupaikalta finaaliin, jossa hän oli kahdeksas.

Lakka juoksi SM-halleissa Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi parhaan ajan 7,63. Torunin aitakisan ennakkosuosikki on 7,45 helmikuussa juossut ja läpi kauden 7,50:n pintaan pinkonut Ranskan Wilmen Belocian, mutta tässäkin lajissa erot ovat pienet.

Lakan lisäksi toinen suomalaisedustaja miesten pika-aidoissa on ensimmäistä kertaa arvokisalipun napannut Ilari Manninen, jonka ennätys ja kauden paras on 7,82.

Purola
Samuel Purola (numero 17) ja Samuli Samuelsson ovat olleet hallikaudella hyvin tasaväkisiä. Purola on juossut 60 metrillä ajan 6,67, Samuelsson 0,01 sekuntia kovempaa. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Mikä on SE-mies Pullin nykykunto?

Etelä-Afrikan huippuolosuhteissa kaksi pitkää leiriä talven aikana viettänyt pituushyppääjä Kristian Pulli aloittaa hallikautensa suoraan arvokisoista. Viime kesäkuussa ulkoradoilla Suomen ennätyksen 827 hypännyt Pulli jahtaa finaalipaikan lisäksi arvokkaita pisteitä olympiarankingiin.

Pullin, 26, edellinen virallinen kilpailu viime syyskuussa toi tuloksen 808. Hänen halliennätyksensä 783 on kolmen vuoden takaa.

Kuusi EM-halleihin osallistuvaa miestä on ylittänyt tällä hallikaudella kahdeksan metriä, joten taso on todella kova. Kilpailussa on mukana muiden muassa sisä- ja ulkoratojen hallitseva Euroopan mestari Miltiadis Tentoglou. 22-vuotias kreikkalainen on tälläkin kaudella hypännyt 821, jolla hän pitää Euroopan tilaston kärkisijaa.

Miesten pituuskarsinta käydään EM-hallien avausiltana torstaina.

Kristian Pulli
Pituushypyn SE-mies Kristian Pulli avaa hallikautensa EM-kisoissa. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Naisten pituushypyssä ei suomalaisedustusta ole, mutta kolmiloikassa on mukana kaksi suomalaisnaista. Tammikuun lopussa kauden parhaansa 14,13 loikkinut kokenut arvokisakävijä Kristiina Mäkelä on tilastossa viidentenä. Kaksi vuotta sitten hän oli EM-finaalissa kuudes tuloksella 14,29.

Senni Salmiselle EM-hallit ovat uran ensimmäiset arvokisat. SM-halleissa sekä kolmiloikan (13,94) että pituuden (649) voittanut Salminen on EM-kisan tilastossa kahdeksantena.

On siis hyvin mahdollista, että sunnuntai-illan loikkafinaalin kahdeksasta naisesta kaksi on suomalaisia.

Ingebrigtsen suosikki tuplamestariksi

Euroopan parhaat yleisurheilijat, poislukien pitkien heittojen taitajat, kohtaavat arvokisoissa ensi kertaa sitten puolentoista vuoden takaisten Dohan MM-kisojen. Puolaan matkaa Euroopan yleisurheiluliiton mukaan ennätykselliset 733 urheilijaa 47 maasta. EM-halleihin osallistuvista urheilijoista 17 puolustaa mestaruutta.

Isäntämaa Puola on kiilannut Euroopan yleisurheilun kärkimaaksi. Kotikisoissa se tähtää mitalitaulukon piikkipaikalle jo kolmansissa EM-halleissa peräkkäin.

Puolalaistähdistä keskimatkan juoksija Marcin Lewandowski, 33, on voittanut kultaa kolmissa edellisissä EM-halleissa, mutta nyt haaste on kenties kovempi kuin koskaan. Se ei johdu siitä, että 1 500 metrillä Puolan ennätyksen 3.35,71 juossut maileri ei olisi kunnossa.

Norjan ihmepoika Jakob Ingebrigtsen on jatkanut ilmiömäistä ennätysten murskaamista myös tällä hallikaudella ja mielii kirkastaa kahden vuoden takaisen 1 500 metrin hopean kullaksi. 20-vuotias Ingebrigtsen kellotti helmikuussa 1 500 metrillä Euroopan ennätysajan 3.31,80 ja on selkeä ennakkosuosikki voittamaan sekä 1 500 metriä että 3 000 metriä Torunissa.

Miesten 1 500 metrin alkuerät käydään jo avausiltana torstaina. SM-hallien tuplamestari Joonas Rinteelle arvokisaedustus aikuisten tasolla on uran ensimmäinen. Finaali on ohjelmassa myöhään perjantai-iltana.

Jakob Ingebrigtsen
Norjan Jakob Ingebrigtsen, 20, ei ole saanut eurooppalaismiehistä vastusta tällä hallikaudella. Hän juoksee EM-halleissa 1 500 ja 3 000 metriä. Kuva: EPA

Lewandowskin lisäksi neljättä peräkkäistä mestaruuttaan tavoittelee myös Serbian pituushyppytähti Ivana Spanovic. Temppu vaatisi myös häneltä venymistä, sillä naisten pituuskisan suosikiksi on noussut yllättäen kilpailun nuorin osallistuja, 18-vuotias Larissa Iapichino.

Italialainen Iapichino ponnisti kaksi viikkoa sitten 19-vuotiaiden uudeksi maailmanennätykseksi ja yleisen sarjan kauden kärkitulokseksi 691. Entinen ennätys oli Heike Dreschsler-Bryggaren 688 vuodelta 1983.

Yleisurheilun suurimpiin lupauksiin kuuluvan Iapichinon äiti on pituushypyn maailmanmestari ja olympiamitalisti Fiona May.

Nuorista mestarisuosikeista Ukrainan Jaroslava Mahutshih on ollut tällä kaudella korkeushypyssä täysin omaa luokkaansa. Vasta 19-vuotias superlahjakkuus ylitti kuukausi sitten tuloksen 206. Ukrainalainen on häkellyttävän varmassa kunnossa, sillä hän on ylittänyt kaksi metriä neljästi, eli kauden jokaisessa kilpailussaan.

Naisten korkeuskisassa on mukana myös kahdesti hallikauden aikana Suomen ennätystä kohennellut Ella Junnila. Tuloksen 194 hypänneellä Junnilalla, 22, on onnistuessaan erinomaiset mahdollisuudet finaalipaikkaan, mutta kilpailu on hyvin tasaista. Välille 193–196 on hypännyt kilpailuun osallistuvista naisista peräti kahdeksan.

Ella Junnila
Korkeushyppääjä Ella Junnila on tällä hallikaudella vakiinnuttanut tasonsa 190:n paremmalle puolelle. Hän on parantanut SE:tä kahdesti tulokseen 194. Kuva: Tommi Anttonen / Lehtikuva

Miesten seitsenottelussa ja naisten viisiottelussa ei suomalaisia nähdä, mutta kilpailuja tähdittävät moniottelujen kirkkaimmat tähdet, Ranskan Kevin Mayer ja Belgian Nafissatou Thiam.

On syytä pitää silmällä, pystyykö kymmenottelun maailmanennätysmies viemään Ashton Eatonilta myös sisäradoilla kilpailtavan seitsenottelun ME.n. Mayer on kaikkien aikojen tilastossa toisena 6 479 pisteellään. Yhdysvaltalaisen Eatonin maailmanennätyspisteet ovat 6 645. Miesten kaksipäiväinen seitsenottelu käydään lauantaina ja sunnuntaina.

Riossa vuonna 2016 seitsenottelun olympiakultaa voittaneen Thiamin kunto on mysteeri, sillä hän on otellut viimeksi Dohan MM-kisoissa lokakuussa 2019. Belgialaistähden nykyvire selviää perjantaina kilpailtavassa viisiottelussa.

Ylittääkö Duplantis ME-korkeuden?

Yksi viikonlopun odotetuimmista kohtaamisista on seivästaisto maailmanennätysmies Armand Duplantisin ja entisen ME-miehen, Renaud Lavillenien välillä. Ruotsia edustava Duplantis, 21, on voittanut kaksikon keskinäiset kohtaamiset tällä kaudella ja taivuttanut tuloksen 610.

Lavillenie, 34, on hänkin ollut loistovireessä hallikauden aikana. Ranskalainen hyppäsi viime viikonloppuna tuloksen 606, joka on hänen paras tuloksensa sitten kevään 2014 ja silloisen ME:n 616.

Duplantis on nostanut riman tällä kaudella ME-lukemiin 619 jo pariin otteeseen, mutta vielä rima ei ole jäänyt kannattimilleen. Jos kaikki menee ruotsalais-amerikkalaisen suunnitelmien mukaan, saatetaan sunnuntai-illan seiväsfinaalissa nähdä jopa ME-juhlat.

Lavillenie ja Duplantis
Seivässuuruudet Renaud Lavillenie, 34, ja Armand Duplantis, 21, kohtaavat jälleen EM-halleissa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Seiväskarsinta käydään lauantaina aamupäivällä. SM-halleissa ennätystään kymmenellä sentillä lukemiin 566 parantanut Urho Kujanpää on kilpailussa mukana. Finaalipaikka vaatisi huippuonnistumista, sillä Kujanpää on kauden tilastossa 12:ntena.

Tällä kaudella 451 ylittänyt Wilma Murto puolestaan lähtee naisten seiväskisaan tilaston kahdeksantena. Kilpailu käydään suoraan loppukilpailuna lauantai-iltana.

Pitkiä heittolajeja ei Torunissa nähdä, mutta naisten kuulassa Suomea edustaa Senja Mäkitörmä, joka on pukannut tällä kaudella ennätyksensä 17,30.

Kilpailut alkavat torstaina kello 20 Suomen aikaa miesten korkeushypyn karsinnalla. Siinä arvokisataipaleensa aikuisten tasolla aloittaa Daniel Kosonen, 20. Heti avausiltana vauhtiin pääsevät myös pituuskarsinnassa Kristian Pulli, kuulakarsinnassa Senja Mäkitörmä ja 1 500 metrin alkuerissä Joonas Rinne.

Yle välittää kilpailut TV1:ssä, TV2:ssa ja Areenassa torstaista sunnuntaihin suorina lähetyksinä.

Lähetysajat:

Torstai:

kello 19.55: Yle Areena

21.00 Yle TV2 (kooste)

Perjantai:

kello 10.55 Yle TV2 ja Areena

19.55 Yle Areena

21.50 Yle TV2 (kooste)

Lauantai:

kello 10.35 Yle Areena

11.00 Yle TV1

19.55 Yle TV2 (Areena klo 19.45)

Sunnuntai:

kello 10.45 Yle Areena

11.15–12.50 ja 14.05–14.35 Yle TV1

17.55 Yle TV2 ja Areena

Aikataulu (vain suomalaisten lajit):

Aikataulu kokonaisuudessaan löytyy täältä.

To 4.3.

20.00 M korkeushypyn karsinta (Daniel Kosonen),

20.08 M pituushypyn karsinta (Kristian Pulli),

20.15 N kuulan karsinta (Senja Mäkitörmä),

21.20 M 1 500 m, alkuerät (Joonas Rinne).

Pe 5.3.

14.00 N 800 m, alkuerät (Sara Kuivisto),

20.06 N kuula (Senja Mäkitörmä),

20.13 N korkeushypyn karsinta (Ella Junnila),

21.20 M pituushyppy (Kristian Pulli),

22.35 M 1 500 m (Joonas Rinne).

La 6.3.

11.04 M seiväshypyn karsinta (Urho Kujanpää),

11.08 M 60 m, alkuerät (Riku Illukka, Samuel Purola, Samuli Samuelsson),

13.05 N kolmiloikan karsinta (Kristiina Mäkelä, Senni Salminen),

13.10 N 60 m aitajuoksu, alkuerät (Nooralotta Neziri, Anni Siirtola),

14.05 M 60 m aitajuoksu, alkuerät (Elmo Lakka, Ilari Manninen),

14.50 M 60 m, välierät (Riku Illukka, Samuel Purola, Samuli Samuelsson),

19.45 N seiväshyppy (Wilma Murto),

20.00 N 800 m, välierät (Sara Kuivisto),

21.58 M 60 m (Riku Illukka, Samuel Purola, Samuli Samuelsson).

Su 7.3.

11.18 N 60 m, alkuerät (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa),

12.25 M korkeushyppy (Daniel Kosonen),

13.40 N 60 m, välierät (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa),

14.05 M 60 m aitajuoksu, välierät (Elmo Lakka, Ilari Manninen),

14.30 N 60 m aitajuoksu, välierät (Nooralotta Neziri, Anni Siirtola),

18 M 60 m aitajuoksu (Elmo Lakka, Ilari Manninen),

18.05 M seiväshyppy (Urho Kujanpää),

18.15 N 60 m aitajuoksu (Nooralotta Neziri, Anni Siirtola),

18.20 N kolmiloikka (Kristiina Mäkelä, Senni Salminen),

18.45 N korkeushyppy (Ella Junnila),

19.13 N 800 m (Sara Kuivisto),

19.46 N 60 m (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa).

Suomalaiset on merkitty lajeissaan alkueristä ja karsintakilpailuista finaaliin.

Lue myös:

Asiantuntija kertoo syyt suomalaisten hallikauden ennätystehtailuun – päättyykö yli 20 vuotta jatkunut mitalittomuus EM-kisoissa?

Valmentaja kertoo ällistyttävästä muutoksesta Nooralotta Nezirin tekemisessä – hurjassa iskussa oleva pika-aituri on jopa suosikki EM-mitaleille

EM-finaalipaikka arvokisadebyytissä on realismia Suomen pikajuoksusensaatiolle – valmentaja kertoo, mistä Lotta Kemppisen nousu SE-juoksijaksi kumpuaa

Korona-aika on saanut Sara Kuiviston pohtimaan ulkomailla harjoittelua uusiksi: "Onko oikeasti järkeä matkustaa maapallon toiselle puolelle leirille?"

Paras suomalainen hallitulos lähes 30 vuoteen! Urho Kujanpää paransi roimasti seiväsennätystään

Lotta Kemppinen porhalsi jälleen SE-aikaan – nousee Euroopan tilaston kolmoseksi

Sara Kuivisto juoksi halli-SE:n Jyväskylässä – vauhdinjaossa jäi silti parannettavaa: "Voin päästä ennätykseni tuntumaan"

Suosittelemme