Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Maailmaa mullistanut Neuvostoliiton viimeinen johtaja 90 vuotta: Mihail Gorbatšovin politiikka johti kommunismin romahtamiseen ja Saksan yhdistymiseen

Eläkkeelläkin Gorbatšov on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän jopa pyrki kertaalleen uudestaan presidentiksi.

Mihail Gorbatšov
Mihail Gorbatšov ei koronapandemian vuoksi pääse järjestämään merkkipäivänään suuria juhlia. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Sergejevitš Gorbatšov juhlii tänään tiistaina 90-vuotissyntymäpäiväänsä – tosin Zoomin välityksellä koronapandemian vuoksi.

Zoom-tapaamiseen on kutsuttu ystäviä ja poliittisia liittolaisia. Syntymäpäivätervehdys on saapunut myös Venäjän nykyiseltä presidentiltä Vladimir Putinilta. Tämä kehuu Gorbatšovia erityislaatuiseksi ihmiseksi ja merkittäväksi valtiomieheksi, jolla on ollut merkittävä vaikutus historian kulkuun sekä kotimaassaan että maailmalla.

Näkemyksen jakavat monet. Gorbatšov on saanut kunniaa niin kylmän sodan päättymisestä kuin Saksan yhdistymisestä, kommunismin romahtamisesta ja Venäjän demokratisoitumisestakin.

90-vuotispäiväänsä hän joutuu tosin viettämään katsellen, miten demokratia Venäjällä kapenee ja suurvaltasuhteissa käy viileä puhuri.

Glasnostia ja perestroikaa

Gorbatšov nousi Neuvostoliiton johtajaksi vuonna 1985 vanhoillisen Konstantin Tšernenkon jälkeen.

Gorbatšov aloitti radikaalit uudistukset. Maailmalla tulivat tutuiksi hänen politiikkansa ydinsanat, glasnost ja perestroika, avoimuuden lisääminen sekä taloudelliset, poliittiset ja yhteiskunnalliset uudistukset.

Poliittisia vankeja vapautettiin, korruptiota yritettiin kitkeä, alueille annettiin lisää valtaa ja Gorbatšov kannusti tutkailemaan uudelleen kriittisesti Neuvostoliiton historiaa.

Mihail Gorbatšov pyörätuolissa Voiton päivän paraatia seuraamassa Moskovassa vuonna 2019.
Gorbatšov on ollut eläkepäivinäänkin yhteiskunnallisesti aktiivinen. Presidentti Vladimir Putinia hän on kritisoinut. Kuvassa Gorbatšov on seuraamassa Voiton päivän paraatia Moskovassa vuonna 2019. Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Kylmä sota päätökseen

Myös ulkopolitiikassa Gorbatšov lanseerasi uuden ajattelun. Hän pyrki parantamaan suhteita länteen ja pysäyttämään asevarustelun jatkuvan kiihtymisen.

Gorbatšov tapasi useaan otteeseen Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin. Vuonna 1987 Neuvostoliitto ja Yhdysvallat allekirjoittivat ensimmäisen ydinaseita rajoittavan sopimuksensa, INF-sopimuksen Euroopan keskimatkan ohjuksien tuhoamisesta. Strategisia aseita vähentävä Start-sopimus allekirjoitettiin vuonna 1991 George Bushin presidenttikaudella.

Gorbatšov myös hylkäsi edesmenneen neuvostojohtajan Leonid Brežnevin opin Itä-Euroopan maiden rajoitetusta suvereenisuudesta, mikä avasi tietä itäblokin maiden kansannousuille ja demokratisoitumiselle sekä Saksan yhdistymiselle. Neuvostoliitto veti joukkonsa Afganistanista ja vähensi tukea muiden maiden kommunistikapinallisille.

Vieraillessaan Suomessa vuonna 1989 Gorbatšov tunnusti maamme puolueettomuuden.

Vuonna 1990 Gorbatšov palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla ansioistaan kylmän sodan päättämisessä.

Tavoite ei toteutunut

Gorbatšov oli liittynyt jo nuorena kommunistiseen puolueeseen ja hän korosti olevansa vakaumuksellinen kommunisti. Tavoitteena oli uudistaa järjestelmää sisältäpäin, mutta lopulta se johti sosialismin romahtamiseen ensin Itä-Euroopassa ja lopulta Neuvostoliitossa.

Vanhoilliset yrittivät vielä kääntää kehityksen suunnan kaappaamalla vallan Neuvostoliitossa elokuussa 1991. Gorbatšov suljettiin kotiarestiin. Kaappaus jäi kuitenkin vain kaksipäiväiseksi ja kiihdytti entisestään Neuvostoliiton hajoamisprosessia.

Mihail Gorbatšov säätiönsä kirjanjulkistamistilaisuudessa Moskovassa helmikuussa 2016.
Gorbatšov on ollut eläkepäivinäänkin yhteiskunnallisesti aktiivinen. Kuva: Sergei Ilnitski / EPA

25. joulukuuta 1991 Gorbatšov erosi presidentin virasta ja Neuvostoliitto lakkautettiin seuraavana päivänä.

Gorbatšov harmitteli sitä vielä kaksi vuosikymmentä myöhemmin. Hän sanoi haastattelussa uskoneensa tuollon ja uskovansa yhä, että Neuvostoliiton säilyttäminen oli mahdollista.

Gorbatšov on arvostellut Putinin hallintoa perääntymisestä siitä demokratisoitumisprosessista, jonka perestroika aloitti.

Vuonna 1996 Gorbatšov pyrki Venäjän presidentiksi, mutta sai vain puoli prosenttia äänistä. Gorbatšov onkin ollut presidenttiytensä jälkeen suositumpi lännessä kuin kotimaassaan.

Gorbatšov jäi leskeksi vuonna 1999, kun hänen Raisa-vaimonsa kuoli leukemiaan.

Eläkepäivinäänkin hän on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän on työskennellyt muun muassa nimeään kantavassa tutkimussäätiössä. Hän asuu Moskovan liepeillä.

Aiheesta aiemmin:

Gorbatšov syyttää länttä luottamuksen nakertamisesta Venäjä-suhteessa

Gorbatšovin säätiö vaatii Venäjän pelastamiseksi uutta perestroikaa

Mihail Gorbatšov: Yhdysvallat pyrkii irrottautumaan aserajoituksista saadakseen täydellisen sotilaallisen ylivoiman

Suosittelemme sinulle