Hyppää sisältöön

Orimattilaan ei rakenneta sittenkään pommipuistoa

Hanketta hankaloitti ympäristölupaprosessi, jonka taustalla olivat naapurien meluvalitukset.

Kiviniemen yritys OneFX halusi avata Orimattilaan pommipuiston, joka tarjoaisi asiakasryhmille räjäytysnäytöksiä. Kuva: Hanna Lumme / Yle
Riitta Tapiomäki

Orimattilaan suunniteltu pommipuistohanke peruuntuu. Tehosteräjäyttäjä Henri Kiviniemi on peruuttanut Orimattilan Niinikoskelle suunnittelemansa elämyspuiston ympäristölupahakemuksen.

Orimattilan ympäristövaliokunta käsittelee asiaa 10. maaliskuuta, ja päättää silloin että ympäristölupahakemuksen käsittely raukeaa.

Ympäristölupamenettely käynnistettiin viime vuoden puolella koska osa naapureista oli tehnyt toiminnan melusta valituksia.

Orimattilan Niinikoskella on jo vuosien ajan räjäytelty mm. elokuvien ja tv-sarjojen kuvauksia varten. Niihin on riittänyt, että räjäytyksistä tehdään ilmoitus poliisille etukäteen.

Ympäristölupa olisi tuonut mukanaan esimerkiksi velvoitteen vuosittaisesta raportoinnista.

"Meillä loppui rahat kesken"

Pommipuistoyrittäjä Henri Kiviniemi on pettynyt Orimattilan kunnan toimintaan. Hänen mukaansa ympäristölupahakemusprosessi on yrittäjälle turhan raskas.

– Me menimme kaikkien pykälien mukaan, ja yritimme täyttää ne. Tuntui että kokoajan tulee lisää vaatimuksia.

Kiviniemen mukaan ympäristövaliokunta oli hankkeelle kuitenkin suosiollinen, ja sieltä tarjottiin konkrettista apua. Sen sijaan kunnan ympäristösihteerin toimintaa Kiviniemi suomii ankarin sanakääntein.

– On tosi iso ongelma että ympäristösihteeri ottaa hampaisiinsa hankkeen ja pystyy yksin torppaamaan tämmöisen hankkeen.

Orimattilan ympäristönsuojelusihteeri Kirsi Liukkonen-Hämäläinen kiistää Kiviniemen väitteet.

– Lyhyesti; ei pidä paikkaansa. Tätä on käsitelty ihan samoin kuin kaikkia muitakin ympäristölupahakemuksia.

Kiviniemen mukaan puistoa suunniteltiin aktiivisesti vuoden verran, mutta sitten tulivat taloudelliset realiteetit vastaan.

– Meiltä loppui rahat kesken. Oli annettu semmoinen 57-sivuinen pumaska pykälineen ja olisi vaatinut ainakin puolen vuoden työn että olisimme saaneet kaikki kohdat täytettyä.

Juttuun lisätty 3.3.2021 klo 13:00 Kirsi Liukkonen-Hämäläisen kommentti.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle