Hyppää sisältöön

Avin päätös pysyy: Kuntosaleilla ja muissa harrastetiloissa saa harrastaa ja kuntoilla 10 ihmistä kerrallaan

Ministeriö harkitsee lainsäädännön täsmentämistä, jotta lainsäätäjän tahto toteutuisi paremmin.

Mies kuntopyöräilee ja on suojannut kädensijat pyyhkeillä Elixia Flamingo -kuntosalilla Vantaalla .
Kuntosaleja voi kuitenkin käyttää, jos niissä on enimmillään kymmenen ihmistä kerrallaan. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ville Laakso,
Jenni Frilander

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Etelä-Suomen Aluehallintovirasto ovat viime päivät vääntäneet kättä siitä, saavatko yksityiset kuntosalit ja muut harrastetilat olla auki, jos niissä on enimmillään 10 ihmistä kerrallaan.

Laintulkintaansa uudelleen arvioinut Etelä-Suomen aluehallintovirasto katsoo, että sen alkuperäinen tulkinta on oikea: tilat voivat olla auki 10 ihmiselle kerrallaan.

– Meillä on [ministeriön kanssa] yhteinen näkemys, että ne paikat pitäisi sulkea, mutta laissa on jätetty tämä mahdollisuus, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja aluehallintovirasto ovat tulkinneet perjantaista lähtien tartuntatautilakia eri lailla. STM:n mukaan kuntosalit ja muut tilat olisi suljettava kokonaan. Avi taas on tulkinnut lakia niin, että tilat voivat olla auki, jos niihin ei päästetä kerrallaan yli 10 asiakasta tai osallistujaa. Lisäksi tiloissa saa olla henkilökunnan edustajia.

Kuntosalit, ryhmäliikuntatilat, yleiset saunat, kylpylöiden allastilat, tanssipaikat, huvipuistot, eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot, harrastajateatterit ja kauppakeskusten yleiset tilat siis saavat olla auki 10 ihmiselle kerrallaan.

Päätös on voimassa Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan alueella sekä Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan alueella 1.–14.3.2021 välisenä aikana.

Päätös koskee sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoiden tiloja.

STM harkitsee jatkotoimia

STM kertoo avin tehneen päätöksen itsenäisesti.

Ministeriö ja aluehallintovirasto eivät siis näin ollen ole saaneet edelleenkään yhteistä linjaa asiaan, vaan "keskusteluissa on todettu, että lainsäädäntöä on mahdollista tulkita eri tavoin", STM tiedottaa.

– Saimme tarkentavaa ohjausta sosiaali- ja terveysministeriöltä, ja siinä ei tullut sellaisia seikkoja esille, jotka olisivat edellyttäneet, että meidän olisi täytynyt tehdä uusi päätös, Ekqvist sanoo.

STM harkitsee parhaillaan tarvetta lainsäädännön täsmentämiselle, jotta toimeenpano vastaisi paremmin lainsäätäjän tahtoa.

– Lainsäätäjän tahto on meidän käsityksemme mukaan se, että korkean tartuntariskin tilat saataisiin suljettua tai niiden käyttö keskeytettyä tilapäisesti kokonaan, eikä se, että käyttäjämäärää voitaisiin tilapäisesti erilaisin järjestelyin rajoittaa, sanoo STM:n osastopäällikkö Satu Koskela.

STM:n näkemyksen mukaan lähtökohtana tulisi olla se tulkintavaihtoehto, joka parhaiten varmistaa ihmisten hengen ja terveyden suojaamisen sekä riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Pääministeri pyysi anteeksi sotkua

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pyysi sekavaa tilannetta anteeksi yrittäjiltä ja muilta kansalaisilta maanantaina hallituksen tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi, että tulkintaristiriidat ratkotaan.

Aluehallintovirasto tiedotti uudelleentarkastelunsa tuloksista tiistaina.

– Arvioimme uuden lakipykälän 58 g eli ns. sulkupykälän soveltamisen rajoja jo päätöstä alun perin tehdessämme erittäin tarkasti, Ekqvist toteaa tiedotteessa.

– Päätös tehtiin nopealla aikataululla mutta hyvin vahvalla juridisella asiantuntemuksellamme. Toimintamme tärkein kulmakivi on lainmukaisuus, emmekä ole tinkineet tästä päätöstä valmistellessamme. Ymmärrämme erittäin hyvin tartuntatautilain tarkoituksen ja sen uusien pykälien tavoitteet sekä tautitilanteen vakavuuden. Nyt toivomme työrauhaa asiantuntijoillemme ja johdolle.

Korjattu 2.3. klo 14.55: Kohdat, joissa puhutaan alle 10 henkilöstä korjattu muotoon 10 henkilöä. Raja siis kulkee 10 asiakkaassa tai osallistujassa. Lisäksi tiloissa saa olla henkilökunnan edustajia.

Lue lisää:

Aluehallintovirasto: Kuntosalikiistassa kyse ennen kaikkea kansalaisten oikeusturvasta – haluaa vain välttämättömät rajoitukset käyttöön

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pysyy toistaiseksi päätöksessään ministeriön kritiikistä huolimatta – yrittäjien tilat voi avata enimmillään 10 hengelle maanantaista lähtien

Ylen päivittyvään korona-artikkeliin kerätään päivittäin pandemian uusimmat käänteet Suomesta ja maailmalta

Suosittelemme sinulle