Hyppää sisältöön

Yrittäjät taas huijausviestien kohteena Keski-Pohjanmaalla – huijauksia on tehtailtu ainakin Verohallinnon nimissä

Alueen yrittäjäjärjestön mukaan kalasteluviestit painottuvat lomakausiin.

Verohallinnon nimissä on lähetetty huijaussähköposteja yrittäjille.

Keski-Pohjanmaalla alueen pienyrittäjät ovat saaneet tällä viikolla useampia huijausviestejä, joilla vastaanottajalta on yritetty muun muassa kalastella tietoja, kertoo alueen yrittäjäjärjestö tiedotteessaan.

Huijauksia tehtaillaan tyypillisesti puhelimitse, sähköpostilla ja tekstiviestillä.

– Ainakin pari kolme huijausyhteydenottoa on tälläkin viikolla tullut. Lomakausina huijausyritykset aktivoituvat, eikä tämä ole todellakaan ensimmäinen kerta. Liikkeelle on tyypillisesti ulkomaalaisia sijoittajia ja some- sekä yrityshakemistojen markkinoijia. Viime viikolla huijausviestejä on tullut Verohallinnon nimissä. Usein myös yritetään perätä maksamatonta, tekaistua kuljetusmaksua, kertoo Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä.

Verohallinnon nimissä tekaistun sähköpostiviestin otsikossa luki: palautusilmoitus 136,99 euroa. Verohallinto muistuttaakin verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), etteivät he koskaan kerro veronpalautuksen määrää viestin otsikossa.

Verohallinnon lähettämissä viesteissä ei ole myöskään klikattavia linkkejä, joiden kautta asiakas pääsisi palveluihin.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien Järkkälä kertoo, että huijausviestit ovat aikataulutettuja, sillä kuun vaihteesta lähtien reilut 200 000 toiminimiyrittäjää saa myös oikeaa veropostia, kun esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään.

Myös muiden tuttujen toimijoiden nimissä liikkuu välillä huijausviestejä, esimerkiksi pankin tai Postin. Muun muassa Postin saapumisilmoitukselta näyttävä tekstiviesti on ohjannut käyttäjän postikoodiseurannan sivustolle.

Tietojen kalastelua varten luotu väliaikainen sivusto on pyytänyt tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla.

– Koskaan ei pidä luovuttaa henkilö-, pankki- tai käyttäjätietoja, jos ei ole täysin varma viestin lähettäjästä. Tai ylipäätään edes vastata niihin. Jos näin erehtyy tekemään, on oltava heti yhteydessä pankkiin, muistuttaa Järkkälä.

Vuosien varrella huijausyrityksistä on jouduttu tekemään myös rikosilmoituksia, kertoo Järkkälä.

Suomen Yrittäjät on julkaissut sähköisen oppaan jäsenistölleen, joka auttaa tunnistamaan ja torjumaan huijaukset.

Suosittelemme sinulle