Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ensiasunnon ostajille on luvassa entistä enemmän valtion korkotukemaa lainaa – 180 000 euroa ei riitä enää Helsingissä

Valtion korkotukeman ja tarvittaessa takaaman ASP-lainan enimmäismääriä on tarkoitus korottaa jo kuluvan vuoden aikana.

Yhä useamman nuoren haaveissa siintää oma koti, mutta unelman toteuttaminen varsinkin pääkaupunkiseudulla on haastavaa.
Yhä useamman nuoren haaveissa siintää oma koti, mutta unelman toteuttaminen varsinkin pääkaupunkiseudulla on haastavaa. Kuva: Paula Tiainen / Yle
Paula Tiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Asuntojen hintojen nousu on ajanut ASP-lainan ensimmäismäärän ohi ainakin pääkaupunkiseudulla.

Viimeksi vuonna 2014 päivitettyihin lainasummiin on luvassa korotuksia vielä tämän vuoden aikana.

Helsingissä ASP-lainan enimmäissumma on 180 000. Raha riittää tällä hetkellä Etuovessa myynnissä olevien ilmoitusten perusteella lähinnä miniyksiöön Kalliossa. Sen lähemmäksi keskustaa ei tällä summalla pääse.

Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla ASP-lainan enimmäismäärä on 145 000 euroa. Espoon keskuksesta tai Vantaan Tikkurilasta lainasummalla saa vanhan kaksion tai kolmion.

Kauniaisissa ei tämän summan alle jää tällä hetkellä yksikään kaupungissa myynnissä olevista Etuoven kohteista.

Kiinteistömaailman Pia Ajamo hieroo parhaillaan  kauppoja muun muassa tästä Lohjan keskustassa sijaitsevasta kerrostalokaksiosta.
Kiinteistömaailman Pia Ajamo hieroo parhaillaan kauppoja muun muassa tästä Lohjan keskustassa sijaitsevasta kerrostalokaksiosta. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Tilanne on toinen esimerkiksi Lohjalla, 57 kilometrin päässä Helsingistä.

Kiinteistömaailman myyntineuvottelija Pia Ajamo avaa Lohjan keskustassa myynnissä olevan kerrostalokaksion oven.

Tällaisen asunnon voi Lohjalta saada ostettua 115 000 eurolla. Se on ASP-lainan enimmäissumma pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa.

– Sillä summalla saa tästä keskustan alueelta hissitalosta yksiön tai kaksion. Jos mennään vähän keskustasta ulos, niin jopa kolmion tai rivitalokaksion, Ajamo luonnehtii kaupungin hintatasoa.

Jatkossa kahden henkilön ASP-lainat voi mahdollisesti yhdistää

Tarve ASP-lainaehtojen päivittämiseen on noussut esille muun muassa ympäristöministeriön asettaman työryhmän laatimassa asuntopoliittisessa kehittämisohjelmassa. Lisäksi kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen viime vuoden puolella.

– Me halutaan päivittää ASP vastaamaan nykyistä asuntomarkkinatilannetta ja myös nuorten erilaisia elämäntilanteita, jotta laina voisi toimia mahdollisimman hyvin mahdollisimman monelle, asuntoasioista vastaava ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiivistää.

Korotusten suuruudesta ei toistaiseksi ole tietoa. Myös muissa kasvukeskuksissa saattaa tulevaisuudessa saada nykyistä suurempia ASP-lainoja.

– Erityisesti Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla laajemminkin hinnat ovat kohonneet muuhun maahan verrattuna. Tietysti on hyvä tehdä tarkastelu, että miten nämä rajat vastaa vallitsevaa hintatilannetta muualla maassa ja onko tarvetta miettiä tarkempaa alueellista erittelyä, Mikkonen toteaa.

Krista Mikkonen
Kuva: Tiina Jutila / Yle

Muihinkin lainaehtoihin saattaa tulla tarkennuksia myöhemmin. Jatkossa kahden henkilön ASP-säästöt tai -lainat voi mahdollisesti yhdistää.

ASP-lainan saadaakseen pitää olla omia säästöjä 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Viime vuonna Suomessa avattiin lähes 40 000 uutta ASP-säästötiliä, joka on hieman vähemmän kuin edellisvuonna.

ASP-lainojen suosio kasvaa sen sijaan tasaisesti vuodesta toiseen ja se kertoo Mikkosen mukaan järjestelmän tarpeellisuudesta.

– Siksikin on tärkeää huolehtia, että järjestelmä on kaikin puolin ajan tasalla.

Myös Kiinteistömaailman myyntineuvottelija Pia Ajamo soisi mielellään nuorille asunnonostajille hiukan nykyistä suurempia lainoja.

– Täytyy sanoa, että nykypäivän nuoret ymmärtävät rahan päälle ihan eri tavalla kuin esimerkiksi minä nuorena. Minullakin oli ASP-tili, mutta minäpä ostin sillä rahalla sitten autoon uuden moottorin! Sama harrasteauto minulla on edelleen, mutta olisi sen rahan voinut fiksumminkin käyttää.

Juttua muokattu 4.3.2021 klo 13:38. Tarkennettu otsikkoa ja lisätty tieto, että myös yli 40-vuotias voi olla ASP-säästäjä tietyin ehdoin.

Voit keskustella asunnon ostamisesta perjantaihin kello 23 asti.

Lue myös:

Alle 30-vuotiaat haluaisivat omistusasunnon, mutta rahaa ei ole tarpeeksi vielä vuosiin – nämä viisi ilmiötä määrittävät nyt nuorten asumista

Valtion tukemat asp-lainat ovat nousseet jälleen hurjaan suosioon – pitäisikö ne sallia muillekin kuin nuorille asuntosäästäjille?

Tältä näyttää uusi 56,5 m² yksiö, jonka neliöhinta on 9 000 euroa – Millaiseen asumiseen alle 40-vuotiailla on jatkossa varaa Helsingissä?

Suosittelemme