Hyppää sisältöön

Günther huutaa kuin palosireeni, kun on aika ottaa tuoremehua – palkittu sankarikissa tunnistaa omistajansa alhaisen verensokerin

Suomen Kissaliitto on myöntänyt sankarikissan arvonimen neljälle kissalle. Helsinkiläinen Günther oli yksi palkituista.

Helsingin Myllypurossa asuva Günther on yksi neljästä palkituista sankarikissoista 2020.
Selkirk Rex -rotuinen Günther tunnistaa, jos sen omistajalla verensokeri laskee. Tästä taidosta se on nyt myös palkittu. Kuva: Sara Salmi / Yle
Sara Salmi

Kun helsinkiläisen Liisa Kantasen verensokeri painuu liian alas, istahtaa Günther hänen eteensä ja tuijottaa silmiin. Jos sama tapahtuu yöllä, Günther naukuu niin kovaa kuin vain kissasta lähtee ääntä.

Nyt harmaa takkuturkki istuu kynsityllä nahkatuolilla ja tarkkailee tuimailmeisesti parvekkeen ovesta ulos. Pian seitsemänvuotias, Helsingin Myllypurossa elelevä Günther on juuri palkittu vuoden 2020 sankarikissa -tittelillä.

Sankaruuden Günther ansaitsi sillä, että se on niin sanottu hypokissa.

– Gyny on muutoin hirveän rauhallinen, mutta kun se ilmoittaa alhaisesta verensokerista, se istuu makuukamarin ovella ja huutaa kuin palosireeni, sankarikissan omistaja Liisa Kantanen kuvailee.

Kantasen mukaan Günther ei lopeta tuijottamista, ennen kuin hän kysyy siltä, onko aika mennä ottamaan tuoremehua. Silloin Günther nostaa häntänsä pystyyn ja johdattaa Kantasen keittiöön.

Hypokissoja yleisempiä ovat hypokoirat, joita koulutetaan diabetesta sairastavien avuksi. Hypokoira haistaa, kun sen omistajalla verensokeri laskee liian alas.

Lue lisää: Labradorinnoutaja Late osaa vaikka räpsytellä valoja jos 12-vuotias Johannes ei muuten usko – Hypokoira haistaa liian alhaisen verensokerin

Günther on yksi neljästä palkituista sankarikissoista.
Günther-kissasta on ollut paljon iloa sen eläkkeellä oleville omistajille. Se on ollut nykyisessä kodissaan kolmevuotiaasta lähtien, ja nimi Günther on peruja ensimmäiseltä omistajalta. Kuva: Sara Salmi / Yle

Kantanen kertoo, että hänkin on yrittänyt kouluttaa Güntheria – eli tuttavallisemmin Gynyä tai Gyntsyä.

– Annoin Gyntsyn haistella paperiliinaa, johon oli pyyhitty alhaisen verensokerin hajua. Välillä meinasi uskoa loppua, sillä kissat eivät halua miellyttää, kuten koirat. Kissasta ei koskaan näe, ottaako se tosissaan vai eikö se ymmärrä mitään.

Oli miten oli, lopputulos on ollut Güntherin osalta toimiva.

Yksi sankarikissa esti tulipalon, toinen vesivaurion

Suomen Kissaliitto on valinnut tänä vuonna neljä sankarikissaa. Arvonimi myönnetään kissoille, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että ihmishenkiä on pelastunut tai että vakavilta sairaustapauksilta on vältytty.

Selkirk rex- rotuisen Güntherin lisäksi sankarikissoiksi valittiin brittiläinen lyhytkarva Viipuri, joka toiminnallaan esti tulipalon, maine coon -rotuinen Kombo, jonka ansiosta vältyttiin asunnon vesivauriolta sekä kotikissa Tassu, joka aisti omistajansa vakavan sairauden ja hengenvaaralliset oireet.

Sankarikissat on valittu Kissaliittoon tulleiden hakemusten perusteella.

Lue lisää:

Kissa pelasti emäntänsä kuolemalta: "Se päästi äänen, jota en ikinä ennen ole kuullut, se oli kuin leijonan ja kissan väliltä"

Julkkiksiksi nousseet lentokentän koronakoirat saivat tunnustuksen: E.T, Kössi, Miina ja Valo ovat nyt erikoissankarikoiria

Kuopiolaiskoirat Nana ja Hugo ovat nyt Sankarikoiria – pelastivat toiminnallaan ihmishenkiä

Suosittelemme sinulle