Hyppää sisältöön

Saksan oikeistopopulistinen AfD-puolue julistettiin epäillyksi ääriryhmäksi – viranomaisille lupa urkkia sähköposteja, soluttautua puolueeseen

Tämä on ensimmäinen kerta, kun parlamenttipuolue on määritelty Saksassa epäillyksi ääriryhmäksi.

AfD:llä on liittopäivien 709 paikasta 88. Kuva: AOP
Katriina Töyrylä

Saksan kotimaantiedustelu on julistanut oikeistopopulistisen AfD-puolueen epäillyksi ääriryhmäksi, kertovat muun muassa Tagesspiegel- (siirryt toiseen palveluun) ja Frankfurter Allgemeine Zeitung (siirryt toiseen palveluun) -lehdet. Tämä tarkoittaa sitä, että puolue voidaan ottaa viranomaisten tarkkailuun.

Sisäministeriön alainen kotimaan tiedusteluvirasto, liittovaltion perustuslakisuojavirasto, saa oikeuden muun muassa tarkkailla AfD:n sähköpostiliikennettä sekä värvätä puolueen jäseniä tiedonantajiksi.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun virasto on määritellyt epäillyksi ääriryhmäksi puolueen, jolla on edustajia niin liittopäivillä kuin kaikissa osavaltioparlamenteissa.

Kotimaantiedustelun mukaan äärioikeiston vaikutusvalta AfD:ssä on kasvanut ja maltillisemmalla puoluejohtaja Jörg Meuthenilla on vaikeuksia säilyttää asemansa.

Päätös on odotettu, mutta vakava isku AfD:lle erityisesti vaalivuonna, Tagesspiegel toteaa. Se voi tietää vaikeuksia myös AfD:hen kuuluville virkamiehille, joilta edellytetään poliittista maltillisuutta.

Tiedusteluvirasto ei ole julkistanut päätöstä, mutta siitä on tiedotettu osavaltioille. AfD on vienyt asian oikeuteen, ja tiedusteluviranomainen on luvannut, ettei se tarkkaile kansanedustajia tai vaalien ehdokkaita prosessin ollessa kesken, kertoo Bild-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

AfD:n edustajat ovat tyrmistyneet asian vuotamisesta julkisuuteen. Toinen puolueen puheenjohtajista Tino Chrupalla syyttää tiedusteluvirastoa tahallisesta vuodosta, jonka tarkoituksena on vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen AfD:stä, uutistoimisto DPA kertoo. Liittopäiväryhmän johtajat Alexander Gauland ja Alice Weidel pitävät tarkkailuun asettamista täysin perusteettomana ja väittävät päätöstä yritykseksi vaikuttaa puolueen vaalimenestykseen.

Saksan juutalaisneuvoston johtaja Josef Schuster sen sijaan kiittää päätöstä, jolla vahvistetaan AfD:n muodostama uhka.

– Se (AfD) yritti luoda kunniallisen julkisivun, mutta ei kyennyt kätkemään radikalismiaan, Schuster sanoo.

Lue myös:

Pieni maaseutukylä kiinnostaa jo Saksan tiedustelua – Schnellrodan tunnetuin asukas kasvattaa vuohia ja Saksan äärioikeiston valta-asemaa

Suosittelemme sinulle