PEKING Kumileimasimeksi kutsutun Kiinan kansankongressin istunnosta povataan tänä vuonna nimeään paljon kiinnostavampaa.
Kiinan odotetaan näyttäytyvän tällä viikolla käynnistyvässä istunnossa voimiensa tunnossa. Talous kasvaa. Hallinto kertoo poistaneensa äärimmäisen köyhyyden. Koronaviruspandemia on kukistettu ja Hongkongkin on yhä lujemmin Pekingin kontrollissa.
Kiina sääti kansallisen turvallisuuden lain Hongkongiin viime vuoden kansankongressin istunnossa. Sen jälkeen sata demokratia-aktivistia on pidätetty ja demokratiaa vaativat mielenosoitukset lähes loppuneet.
Tiukka laki on käytännössä pyyhkinyt pois Hongkongin erityisaseman, johon kuuluu sananvapaus, kokoontumisvapaus ja Kiinasta riippumaton tuomioistuin.
Tässä istunnossa odotettavissa voi olla keskusvallan kurin tiukentumista edelleen, jos Kiinan Hongkongista vastaavan viranomaisen Xia Baolongin äskettäisestä puheesta voi vetää johtopäätöksiä. Hän halusi keskushallinnolta muutoksia Hongkongin vaalijärjestelmään.
Viranomaisten täytyy tukkia porsaanreiät, joiden kautta Kiina-vastaiset häiriköt ovat päässeet politiikkaan, hän vaati. Hän sanoi myös, että tuomioistuimen pitää olla isänmaallinen.
Kiinan johdon odotetaan paistattelevan talouskasvunsa loisteessa (siirryt toiseen palveluun), kun muun maailman talous sakkaa koronaviruspandemian takia. Vaikka Kiina joutui pysäyttämään tehdastuotantonsa viime vuonna koronatartuntojen levitessä, sen talous kasvoi silti vuoden aikana 2,9 prosenttia. Yhdysvaltain talous taas supistui 3,5 prosenttia (siirryt toiseen palveluun).
Yleensä Kiina julistaa näissä kokouksissa maan talouskasvuennusteen, mutta viime vuonna se ei poikkeuksellisesti sitä tehnyt koronapandemian ryvettämänä. Sen ei uskota tekevän ennustuksia nytkään.
Istunnosta odotetaan silti tarkempaa tietoa Kiinan talouden suunnasta nyt alkaneella viisivuotiskaudella.
Kiina raotti tätä ovea jo viime syksynä. Tarkoituksena on voimistaa omavaraisuutta korkean teknologian tuotannossa ja lisätä oman kansan kulutusta niin, että maa olisi vähemmän riippuvainen viennistä.
Kiinahan on ollut riippuvainen muun muassa yhdysvaltalaisista mikrosiruista ja osista teknologiatuotannossaan. Niinpä kauppasota Yhdysvaltojen kanssa iski Kiinan tuotantoon pahasti. Muun muassa Huawei ei voinut enää tehdä älykkäimpiä älypuhelimiaan osien puutteen takia.
Kiina on myös ilmoittanut poistaneensa äärimmäisen köyhyyden ja suuntaavansa nyt hyvätuloisten maaksi. Ilmastopolitiikassa sillä on suuri suunnitelma olla hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Näistäkin suunnitelmista odotetaan lisää tietoa.
Kansankongressin kokouksesta odotetaan lisäksi ennustusta Kiinan kovien koronarajoitusten höllentämisestä. Ulkomaalaisten on vaikea päästä maahan ja pääsyä edeltää vähintään kahden viikon karanteeni.
Kansankongressin käsittelyssä on myös villieläinten suojelu – eli lopetetaanko villieläinten syönti, myynti ruoaksi ja kasvatus nyt kokonaan. Kokouksessa nyt väliaikaisesta kiellosta voidaan tehdä pysyvä. Kielto määrättiin viime vuonna, kun koronaviruksen epäiltiin siirtyneen ihmiseen syötäväksi kasvatetuista villieläimistä.
Tietojen yksityisyydensuoja, jättiläismäisten teknologiayritysten valvonta ja syntyvyyden rajoitusten höllentäminen ovat asioita, joista kansankongressilta odotetaan niin ikään uusia päätöksiä.
Viisi tuhatta edustajaa ovat koolla Pekingissä Tiananmenin aukion Mahtavassa kansan salissa viikon verran kansankongressin ja neuvoa-antavan poliittisen konferenssin istunnoissa. Suurieleistä tapahtumaa leimaavat maskit edustajien kasvoilla ja liikkumisrajoitukset.
Neuvoa-antava poliittinen konferenssi aloittaa istuntonsa jo tänään torstaina, kansankongressi perjantaina.
Kansankongressin istunto edeltää Kiinan kommunistisen puolueen satavuotisjuhlaa, jota vietetään heinäkuussa. Se on myös maan johtajalle Xi Jinpingille tilaisuus näyttää vahva asemansa.
Mitä ajattelet Kiinan tavoitteista? Voit keskustella aiheesta 5.3. kello 23 saakka.