Hyppää sisältöön

Tältä kuulostaa Joutsenlampi lähes kolmesataa vuotta vanhalla viululla – sointi vain paranee viulun vanhetessa, samoin sen arvo sijoituksena

Kansallisoopperan venetsialaisviulun arvo liikkuu jossain puolen miljoonan ja miljoonan euron välillä.

Konserttimestari Jukka Merjanen ja Montagnana-viulu.
Kansallisoopperan konserttimestari Jukka Merjanen soittaa pätkän Tshaikovskin Joutsenlammesta aidolla Montagnanalla. Kuvaus ja editointi: Kristiina Lehto / Yle.
Ulla Malminen,
Olli-Pekka Kursi

Kansallisoopperan konserttimestari Jukka Merjanen pitelee hellästi käsissään Montagnana-viulua, joka on peräisin 1740-luvulta.

Arvosoitin on venetsialaisen soitinrakentajamestarin Domenicus Montagnanan rakentama. Viulun tarkkaa hintaa ei ole paljastettu, mutta se liikkuu jossakin puolen miljoonan ja miljoonan euron välillä.

Merjanen pyrkii olemaan Montagnanan arvoinen soittaja.

– Arvosoitin työkaluna mahdollistaa kuulokuvien ja visioiden hakemisen omaan soittoon ja tulkintaan eri tavalla kuin tavallinen soitin, jonka rajat tulevat vastaan usein. Tämän kanssa ei jää tekosyitä. Jos homma ei toimi, syyllinen löytyy peilin takaa.

Merjanen yrittää suhtautua arvoesineeseen kuitenkin työvälineenä. Häntä rauhoittaa ajatus siitä, että viulu on vakuutettu.

– Suurella kunnioituksella tähän suhtautuu ja yrittää pitää mahdollisimman hyvin, mutta jokapäiväisessä arjessa pitää muistaa, että tämä on sittenkin hieno työväline, jonka kanssa täytyy uskaltaa toimia ja liikkua paikasta toiseen. Jos arvoa miettii liikaa, ei uskalla koskea koko soittimeen.

Montagnana-arvoviulu, joka ostettiin Suomen Kansallisoopperalle lahjoitusvaroin.
Lähes 300-vuotiaassa Montagnanassa on ajan patinaa, mutta Merjasen mielestä vain vähän elämisen jälkiä soittimen ikään nähden. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kansallisooppera hankki arvoviulun Hannele ja Henrik von Wendtin lahjoituksen avulla.

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin Hannu Linnun mukaan suomalaisten taidelaitosten omat budjetit eivät veny arvosoitinten hankintaan. Lahjoitusten lisäksi niitä on saatu jonkin verran myös sijoittajien kautta.

– Meillä alkaa yleistyä ymmärrys, että soitin on erinomainen sijoitus, jonka arvo ainoastaan nousee. Se ei ole yhtä liikkuva kuin osakkeet, joten myyminen voi olla hankalampaa, mutta se menee aina kaupaksi. Siitä saa aina enemmän takaisin kuin on maksanut.

Arvosoitinten ikä kuuluu myös niiden soinnissa, joka paranee vuosien saatossa.

– Viulusta kuulee, onko kyseessä juuri valmistunut vai satoja vuosia elänyt laatusoitin, jota on soitettu hyvien soittajien käsissä. Silloin hyvät vibat ovat kehittäneet soitinta. Tässä Montagnanassa on upea diskantti ja puhutteleva tumman sävyinen basso samaan aikaan, Merjanen kuvailee soittopeliään.

Konserttimestari Jukka Merjanen ja Montagnana-viulu.
Venetsialainen soitin inspiroi Merjalaa löytämään uusia ulottuvuuksia luovaan työhönsä: "Soittaessa huomaa, että tässä on hurja määrä värähtelyä vuosisatojen takaa." Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Jutun pääkuvaa klikkaamalla voit kuunnella, kun Jukka Merjanen soittaa pätkän Tshaikovskin Joutsenlammesta aidolla, lähes 300-vuotiaalla Montagnanalla.

Lue myös:

Kansallisooppera sai lähes 300-vuotiaan viuluharvinaisuuden – yli puolen miljoonan euron huippusoitin hankittiin jättilahjoituksen turvin

Suosittelemme sinulle