Hyppää sisältöön

Kommentti: Hans Christer Holund on uransa puolesta kummajainen, jollaista tuskin enää tulee, ja esimerkki, millaista elämä norjalaisena hiihtäjänä voi karuimmillaan olla

Hans Christer Holund on voittanut kaksi henkilökohtaista MM-kultaa sekä olympia- ja MM-pronssin. Silti hän ei vielä tiedä, millaista on hiihtää arvokisaviestiä. Tämä on mahdollista vain Norjassa, kirjoittaa Atte Husu.

Hans Christer Holund voitti väliaikalähdön MM-kultaa. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images

Skandinavia Cupin yhdistelmäkilpailu Falunissa 11. tammikuuta 2015.

Matti Heikkinen voittaa toiseksi sijoittuneen Norjan Emil Iversenin 5,2 sekunnilla, mutta kolmantena palkintokorokkeelle nousee Heikkiselle tuntematon tapaus. Toinen norjalainen, joka oli herättänyt huomiota kilpailun aikana.

– Mietin, kukahan tämä nuori huitova norjalainen on. Hiihtotapa oli aika heiluva, Heikkinen muistelee kuuden vuoden takaista hetkeä, jolloin hän rekisteröi Hans Christer Holundin ensi kerran.

Sittemmin Heikkinen on ripustanut sukset naulaan mutta jatkanut hiihtorintamalla Eurosportin kommentaattorina. Keskiviikkona Heikkinen oli äänessä, kun Holund voitti 15 kilometrin väliaikalähdön (v) MM-kultaa lähes päivälleen kymmenen vuotta Heikkisen uran tähtihetkestä, 15 kilometrin (p) maailmanmestaruudesta Oslossa 2011.

Maailmanmestaruus oli toinen vuonna 1989 syntyneelle Holundille ja MM-mitali kaikkiaan uran kolmas. Palkintokaapista löytyy myös olympiapronssi. Arvokisamenestys on pakkautunut vuosille 2018–2021, mutta neljästä henkilökohtaisesta mitalista huolimatta Holundiin liittyy häkellyttävä fakta: hän ei ole koskaan päässyt edustamaan Norjaa arvokisaviestissä.

Norjan hirmuinen taso

Asia tuntuu uskomattomalta, kun tutkii Holundin tuloksia.

Holund ei mahtunut Norjan MM-kisajoukkueeseen Falunissa 2015, vaikka hän oli sijoittunut hopealle Norjan mestaruuskisojen 15 kilometrillä ja ollut kyseisellä matkalla neljäs MM-kenraalina toimineessa maailmancupin osakilpailussa.

Paikka joukkueessa aukesi vasta vuoden 2017 Lahden MM-kisoihin. Reissua edeltäneessä Otepään maailmancupissa Holund oli Iivo Niskasen kannoilla kolmas 15 kilometrin perinteisellä, mutta Lahdessa Holund sai varamiehenä hiihtää vain vapaan 50 kilometriä. Siinä kisassa hän oli kymmenes.

Vuonna 2008 nuorten MM-kultaa voittanut Holund on noussut hitaasti hiihtomaailman huipulle. Viime vuosikymmenen alussa hän ehti hetkeksi jopa lopettaa kilpahiihdon. Kuva: Sergei Bobylev\TASS via Getty Images

Vuoden 2018 Pyeongchangin olympiahiihdot avanneessa yhdistelmäkilpailussa Holund voitti pronssia maanmiestensä Simen Hegstad Krügerin ja Martin Johnsrud Sundbyn vanavedessä.

Pronssi ei kummoisesti painanut Norjan valmennusjohdon papereissa, kun sama kaksikko oli Holundin (6:s) edellä 15 kilometrin väliaikalähdössä. Holund sai heittää viestipaikalle hyvästit.

Edellisissä MM-kisoissa Seefeldissä Holund olikin sitten jälleen varamiehen roolissa. Vasta kun tähtikaarti viittasi kintaalla kisat päättäneelle 50 kilometrille, Holund sai mahdollisuutensa. Hän voitti maailmanmestaruuden.

Käytti viimeisen mahdollisuutensa

Viestipaikkaa ajatellen Holund ei paljoa kostunut Oberstdorfin MM-kisat avanneesta yhdistelmäkisasta, josta tuloksena oli pronssimitali. Pyeongchangin olympiakohtalo on edelleen tuoreena mielessä.

Vasta keskiviikon mestaruus sinetöi paikan Norjan viestikvartettiin, johon Holund on kykyjensä puolesta kuulunut jo vuosia mutta johon pääseminen on osoittautunut vaikeammaksi kuin henkilökohtaisen MM-kullan tai olympiamitalin voittaminen.

Holund on hiihtoyhteisön suuri kummajainen mitä tulee menestykseen ilman viestipaikkaa, minkä allekirjoittaa myös yhdeksän arvokisaviestiä hiihtänyt Heikkinen. Perjantain 4 x 10 kilometrillä Holund liitetään vuonomaan maineikkaiden viestinviejien joukkoon – ja lähes varmuudella myös voittajien.

32-vuotiaalle Holundille viestidebyytti tulee ainakin MM-kisojen osalta viimeisellä mahdollisella hetkellä, sillä hän on jo vuosia puhunut, että ura päättyy vuoden 2022 Pekingin olympialaisiin.

Tilastojen valossa Holundin kaltaista uraa tuskin enää nähdään.

Tosin keskiviikon väliaikalähdössä säväyttänyt maanmies Harald Östberg Amundsen tunnustelee Holundin arvokisayhtälön alkeita: varamiehenä 15 kilometrille plus sieltä MM-pronssi on Norjan joukkueessa yhtä kuin viestiin lepopäivä.

Lue lisää:

Iivo Niskanen taisteli MM-mitalista, kunnes hyytyi toisella kierroksella– Bolshunovilla sama kohtalo, Norjaan kolmoisvoitto

Iivo Niskasen tilanne huolestuttaa Sami Jauhojärveä – Ylen asiantuntijat ovat eri mieltä, millä järjestyksellä Suomi ottaa MM-mitalin

Miksi Suomen miehiltä nähtiin sukellus MM-hiihdoissa? Päävalmentajalla ja Sami Jauhojärvellä eriävät näkemykset

Suosittelemme sinulle