Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

EU vaatii kodinkoneilta pienempää sähkönkulutusta ja parempaa korjattavuutta – Hinnat voivat nousta, mutta koneet kestävät pidempään

Uudet energiamerkinnät tulivat voimaan maaliskuun alussa, ja koneita laputetaan nyt uudelleen kaupoissa.

Henkilö tutkii myynnissä olevaa pesukonetta.
Asiakas tutkii pesukonetta Helsingin Jätkäsaareen Verkkokauppa.comissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Maarit Aulasmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

EU uudisti kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkintöjä ja asetti uusia vaatimuksia niiden korjattavuudelle ja käyttöiälle.

Maaliskuun alusta EU otti käyttöön uusitut ja entistä tiukemmat energiamerkinnät. Niillä yritetään kannustaa valmistajia kehittämään entistä vähemmän energiaa kuluttavia kodinkoneita.

Vanha ja uusi energiamerkintä.
EU tiukentaa entisestään vaatimuksia kodinkoneiden energiatehokkuudesta. Uusittujen lappujen on oltava kaupoissa paikoillaan viimeistään 18. maaliskuuta. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Edellinen energialuokitus muuttui nyt tiukemmaksi A–G-asteikoksi. Kodinlaitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella. A-luokan tuotteet ovat asteikossa energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita.

– Energialapun merkitys kuluttajalle on se, että hänen on huomattavasti helpompi valita oikea kone, koska hän pystyy suoraan vertailemaan kahden, kolmen tai useamman laitteen energiaeroja tai muita ominaisuuksia, isojen kodinkoneiden myyntipäällikkö Sami Viitanen Gigantista muistuttaa. Hän kertoo, että noin 40 prosenttia asiakkaista mainitsee energiatehokkuuden kaupanteon aikana.

Uusi energiamerkintä tuli voimaan televisioissa, elektronisissa näytöissä, pyykin- ja astianpesukoneissa sekä kylmäsäilytyslaitteissa, joita ovat jääkaapit, pakastimet, jääkaappi–pakastin -yhdistelmät ja viinikaapit.

Sen sijaan uunien, liesituulettimien ja kuivausrumpujen energiamerkinnöissä jää edelleen voimaan nykyinen luokitus. Sitäkin ollaan lähivuosina muuttamassa vastaamaan tiukempaa A–G-asteikkoa.

Suomalainen on valmis maksamaan vähän enemmän laadusta

Helsinkiläiset Mika ja Kati Puljujärvi katselevat uusia televisioita kodinkoneliikkeessä Vantaalla. Ostaisivatko he kalliimman kodinkoneen tai vaikka television, jos tietäisivät sen kuluttavan vähemmän energiaa ja olevan helpommin korjattavissa?

Potrettikuvassa, Kati ja Mika Puljujärvi, Helsinki
Mika ja Kati Puljujärvi arvostavat kodinlaitteiden kestävyyttä, korjattavuutta ja kierrätettävyyttä. He olivat katselemassa televisioita Vantaan Tammiston Gigantissa. Kuva: Janne Lindroos / Yle

– Ehkäpä mutta ei nyt hirveän paljon voisi maksaa enempää kuitenkaan, Mika Puljujärvi sanoo.

Kati Puljujärvi olisi valmis ostamaan hieman kalliimman kodinlaitteen.

– Jos se laatu on parempaa ja se on kestävämpi, niin kyllä mä ehkä satsaisin vähän enemmän rahaa.

Potrettikuvassa, Veli Timonen, Espoo
Veli Timosen mielestä kodinkoneitakin pitää pystyä korjaamaan, eikä vain ostaa uutta tilalle. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Myös Veli Timonen Espoosta kertoo olevansa valmis maksamaan laadusta,

– Viimeksikin kun hankittiin tuo pakastin ja jääkaappi, niin sen takia maksettiin enemmän, vaikka niitähän olisi saanut paljon halvemmalla.

Samoilla linjoilla on moni muukin suomalainen. Euroopan komission toissa vuonna teettämän kyselyn mukaan 72 prosenttia suomalaisista sanoi ottavansa kodinkonetta hankkiessaan huomioon energiamerkinnän ostopäätöstä tehdessään. Tämä on hieman vähemmän kuin koko EU:ssa.

EU:n uudistukset saattavat nostaa jonkun verran kodinlaitteiden hintoja

Energiaviraston johtavan asiantuntijan Juha Toivasen mukaan uudistukset eivät välttämättä näy kovin paljon kodinkoneiden hinnoissa.

– Voi olla, että se osin nostaa sitä hankintahintaa, mutta yleensä koko laitteen elinkaaren aikana halventuneiden energiakustannusten takia se maksaa kuluttajalle itsensä takaisin.

Toivasen mukaan kodinkoneiden korjattavuuden myötä myös he, joilla ei ole varaa kalleimpiin malleihin hyötyvät uudistuksesta.

Potrettikuvassa, Juha Toivanen, johtava asiantuntija energiavirasto
Energiaviraston Juha Toivasen mukaan EU:n ekosuunnitteluasetukset tarkoittavat käytännössä sitä, että kaikki maaliskuun jälkeen markkinoille tulevat laitteet kuluttavat vähemmän energiaa, ovat paremmin korjattavia, kierrätettäviä sekä kestävät pidempään. Kuva: Janne Lindroos / Yle

EU:n ekosuunnitteluasetuksissa vaaditaan, että jatkossa laitteiden varaosia pitää löytyä vielä vuosien päästä. Laitteiden osia pitää myös pystyä vaihtamaan yleisillä työkaluilla.

– Asetuksilla varmistetaan myös, että ohjelmistopäivityksiä pitää olla saatavilla 7–10 vuoden kuluttua laitteiden markkinoille tulosta. Näin laitteen käyttöä ei joudu lopettamaan ohjelmiston vanhenemisen takia, Toivanen sanoo.

Kodintekniikan myynti painottunut energiatehokkaisiin malleihin

Koronavuonna 2020 kodinteknikan myynti kasvoi 11,5 prosenttia edellisvuodesta. Tämä käy ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n Gotech-kodintekniikkaindeksistä.

Myyntipäällikkö Sami Viitanen Gigantista kuitenkin sanoo, että hinnat eivät käytännössä ole viime vuosina muuttuneet miksikään.

– Sanotaan, että siihen samaan hintatasoon koneen tyyppi on hieman muuttunut ja siinä on enemmän erilaisia ominaisuuksia, mutta ollaan yhä samassa hintaluokassa.

Viitasen mukaan kodinkoneiden myynti on kuitenkin painottunut energiatehokkaisiin malleihin.

Potrettikuvassa, Sami Viitanen myyntipäällikkö Gigantti
Gigantin Sami Viitanen kertoo, että myyntilanteissa 40 prosenttia asiakkaista ottaa kodinlaitteen energiatehokkuuden puheeksi. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Suosittelemme