Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Asiantuntijat hehkuttavat omiensa puolesta loppuun asti taistelevaa Petter Kukkosta – "Hän on heittänyt itsensä bussin alle jo kaksi kertaa tällä kaudella"

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen on tällä kaudella vaatinut Kansainvälistä hiihtoliittoa tilille sekä liian suurista hyppypuvuista että Oberstdorfin kisalatujen pituudesta.

Petter Kukkonen
Petter Kukkonen on tällä kaudella kiistellyt tällä kaudella Kansainvälisen hiihtoliiton kanssa ylisuurista mäkipuvuista ja liian lyhyistä MM-laduista. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen on ollut tällä kaudella piikki Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) lihassa. Rukan maailmancupissa Kukkonen avautui joidenkin maiden silminnähden roikkuvista mäkipuvuista ja sai tästä FISiltä vakavan kirjallisen varoituksen.

Oberstdorfin MM-kisoissa Kukkonen on nostanut esiin yhdistetyn kilpaladun pituuden, joka on hänen mielestään liian lyhyt.

Radanmittaussaaga sai keskiviikkona yhden päätöksen, kun Suomen protesti MM-kisaladuista ei mennyt läpi. Kukkonen totesi ennen päätöstä, että asia ei ole dramaattinen, mutta hänen mielestään asia pitää katsoa loppuun asti.

– Seisotaan rehellisesti joukkueen ja urheilijoiden takana kaikissa asioissa, Kukkonen sanoi Yle Urheilulle.

Kukkosen toiminta on tehnyt vaikutuksen Yle Urheilun asiantuntijoihin. Kalle Lassila muistuttikin Urheilustudiossa, ettei esimerkiksi ladunmittaussaagassa ydin ollut radan pituudessa, vaan siinä, että Kukkonen pani itsensä likoon urheilijoiden puolesta..

– Tuollaisia valmentajia tarvitaan urheiluun, jotka oikeasti kääntävät jokaisen kiven, joka vaikuttaa kilpailusuoritukseen. Valmentajia, jotka vaatii, että kaikki asiat tehdään oikein, Lassila hehkutti.

– Hän ei suostu olankohautuksella sivuuttamaan mitään asioita. Kukkonen on tässä todella hyvä.

"Ihailen tuota asennetta"

Kukkonen on alleviivannut sitä, että kyse on nimenomaan joukkueen auttamisesta. Jari Mantilan mielestä Kukkonen pyrkii joka tilanteessa mahdollistamaan urheilijalle mahdollisimman tasapuolisen kilpailutilanteen ja olosuhteen. Se tekee Kukkosesta huippuvalmentajan.

– Hän on heittänyt itsensä bussin alle jo kaksi kertaa tällä kaudella puolustaessaan joukkuettaan ja urheilijoitaan. Ihailen tuota asennetta, millä Kukkonen tekee työtään, Mantila sanoi Urheilustudiossa.

Mantila muistuttikin, että valmentajien tehtävä on pitää urheilijoista huolta ja maksimoida tilanne niin, että urheilija saa parhaan suorituskykynsä ulos kilpailussa.

– Tähän liittyy aina kaikennäköistä, ja välillä valmentaja joutuu puolustamaan urheilijoita henkeen ja vereen.

Lassilan mukaan Kukkonen toimii tällä tavalla niin pienissä kuin isoissa asioissa. Siksi hän on hyvä valmentaja ja saa myös tulosta aikaan.

– Se, että tuollaisesta asiasta tehdään numeroa ja viedään eteenpäin, niin sitä ei pidä väheksyä. Se on osoitus jostain isommasta, Lassila totesi.

Lue myös:

Suomen protesti yhdistetyn MM-kisaladusta ei mennyt läpi

Petter Kukkonen: Suomi jättää protestin kohutuista MM-laduista – pitää yleistä käytäntöä järjettömänä: "Tämä asia menee väärin"

Petter Kukkosen painavat väitteet MM-kisoissa jatkuvat – vaatii FISiltä toimia jo torstain yhdistetyn kisaan: "Virallista lenkkiä ei hiihdetä"

Yle Urheilu mittasi liian lyhyeksi puhutun yhdistetyn MM-lenkin: lenkki jäi alimittaiseksi, kunnes oivalsimme oikean mittaustavan

Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen ihmettelee taas FIS:n toimintaa – ja saa nyt tukea muiltakin: “En voi ymmärtää ollenkaan”

Suosittelemme sinulle