Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ilkka Herolan itseluottamus on noussut kohisten MM-hopean jälkeen – nyt ei edes suurmäki ole esteenä menestykselle: "Kisassa pitää löysätä ruuvia"

Ilkka Herola tarvitsee Petter Kukkosen mukaan lisää metrejä mäkiosuudella päästäkseen mitalitaistoon mukaan. Herola luottaa omaan hyppykuntoonsa.

Ilkka Herola
Ilkka Herola on Suomen mitalitoivo yhdistetyn kisassa, jossa hypätään suurmäestä ja hiihdetään noin 10 kilometriä. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen
Riku Salminen,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Ilkka Herolan itseluottamus on kasvanut huippuunsa sen jälkeen, kun hän voitti MM-hopeaa yhdistetyn viime perjantaisessa kisassa. Oberstdorfin normaalimäen sanottiin sopivan Herolalle paremmin kuin suurmäki, mutta nyt hän valmis valloittamaan myös Oberstdorfin HS137-mäen.

– Ei ollut mäki muuttunut vuosien mittaan, Herola totesi Yle Urheilun haastattelussa keskiviikkona.

Herola hyppäsi tiistaina ja keskiviikkona suurmäen harjoituksissa leiskautuksia 118 metrin ja 129,5 metrin väliltä, mutta soimasi itseään liiallisesta teknisestä hifistelystä.

– Oli liikaa halua tehdä hyviä hyppyjä. Kisassa pitää löysätä ruuvia ja antaa tulla sieltä, mitä tulee ja mennä sillä. Kuitenkin kun perustaso on hyvä, niin se johtaa parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Selvä muutos itseluottamuksessa

Suomen joukkueen mäkivalmentaja Falko Krismayrin luotto Herolan hyppyyn on kova. Hän uskoon, että Herolan ehdoton vahvuus suurmäessä on hänen painonsa ja kykynsä lentää.

– Uskon, että hänen itseluottamuksensa nyt niin on korkealla, että hän on mukana taistelussa myös tällä kertaa, Krismayr vakuutti.

Samaa mieltä on myös päävalmentaja Petter Kukkonen. Vaikka alku isossa mäessä oli hänen mielestään vaikeahko, on Herolan perushyppääminen hyvällä tasolla.

– Toivon, että hän pystyy kaivamaan vielä sen kilpailumoodin ja viimeisen itseluottamuksen esille. Tarvitaan metrejä lisää, jos halutaan pysyä mitalitaistossa, Kukkonen sanoi.

Valmentajakaksikon mielestä Herolassa on näkynyt selvä muutos MM-hopean jälkeen, etenkin itseluottamuksessa.

– Kun hän oli joukkuekilpailussa mäkitornissa, niin hän tiesi heti pystyvänsä tekemään todella hyvän hypyn, Krismayr totesi.

Puhtaalta pöydältä

Herola myönsi Krismayrin näkemyksen oikeaksi. Herola täräytti joukkuekisassa ankkureiden viidenneksi pisimmän hypyn, 101,5 metriä, kun henkilökohtaisessa kisassa hän oli hypännyt lavaa korkeammalta 99,5 metriä.

– En epäillyt joukkuemäessä hetkeäkään puomille mentäessä, etteikö homma toimisi. Jatketaan sillä samalla fiiliksellä.

Herola kertoikin suhtautuvansa harjoituksiin aina eri tavalla kuin kilpailuihin, ja silloin itseluottamus on kohdillaan, voi hän tehdä asiat niin kuin itse haluaa.

– Lähdetään siis vetämään puhtaalta pöydältä ja sitten katsellaan, mihin se riittää.

Lue myös:

Ilkka Herola huolestui MM-kisojen koronauutisista – kokemukset mäkipaikalta saivat suomalaismitalistin mietteliääksi

Virpi Sarasvuo nosti esiin pointteja, joita monet eivät mitalihuumassa ehkä huomanneet – "hervottomat tuuletukset" ihastuttivat Jälkihiessä

Ilkka Herola harmitteli huonoa tuuria – kisan tuomaristo teki harvinaisen ratkaisun Suomen viimeisen hypyn jälkeen

Runsaasti onnitteluja saanut Ilkka Herola otti ilon irti palkintojen jaossa – nosti yhden onnittelun ylitse muiden

Suosittelemme