Hyppää sisältöön

Markkinaoikeus antoi 3,2 miljoonan sakot styroksikartellista

Kartellissa oli mukana kolme yritystä. Yksi selvisi ilman seuraamuksia, koska se paljasti kartellin viranomaiselle.

Sastamalalainen Jackon Finland tuomittiin kartellista 2 miljoonan euron sakkoihin. Kuva: Marko Melto / Yle
STT,
Jouni Tanninen

Myös markkinaoikeuden mukaan rakennuseristealalla on ollut kartelli. Kilpailu- ja kuluttajavirasto oli jo aiemmin päätynyt siihen, että kolme styroksin valmistajaa on yhteisesti sopinut valtakunnallisista hinnoista.

Yritykset ovat sastamalalainen Jackon Finland, iisalmelainen UK-Muovi sekä valkeakoskelainen Styroplast. Kaksi valmistajaa sai yhteensä 3,2 miljoonan euron seuraamusmaksut. Jackon Finlandin seuraamusmaksu on kaksi miljoonaa euroa ja UK-Muovin 1,2 miljoonaa.

Kartellin ilmiantanut Styroplast selvisi ilman seuraamusmaksuja. Kilpailu- ja kuluttajaviraston linja on, että ensimmäisenä kartellin osoittanut palkitaan tällä tavalla. Styroplast otti vuonna 2015 yhteyttä virastoon, kertoi kartellista ja toimitti sinne todisteita.

– Seuraamusmaksusta vapautuminen on mahdollista vain sille kartellin jäsenelle, joka ensimmäisenä paljastaa kartellin viranomaiselle. Siksi kartellissa mukana olevan yrityksen kannattaa toimia ennen muita, jos se haluaa välttää seuraamusmaksut, toteaa kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Pekka Mattila tiedotteessa.

Kartellissa sovittiin EPS-eristeiden eli styroksin hinnankorotuksista vuosina 2013–14.

Menettelyn vahingollisuutta korostaa markkinaoikeuden mukaan se, että kyse on ollut kolmen suurimman eristevalmistajan samanaikaisista hinnankorotuksista. EPS-eristeiden kysyntä kasvaa keväisin, kun rakennushankkeet alkavat. Hinnankorotukset ajoitettiin osumaan juuri suurimpaan kysyntään.

Markkinaoikeuden ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Juttua korjattu 4.3.2021 klo 10.00: UK-Muovin seuraamusmaksu on 1,2 miljoonaa euroa eikä 1,8 miljoonaa, kuten jutussa aluksi virheellisesti luki.

Suosittelemme sinulle