Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori koronainfossaan: Koronatestistä kieltäytymisen maahan saapuessa pitäisi olla rangaistavaa

Pormestari Jan Vapaavuori penäsi perjantaiaamun koronainfossaan tiukempaa linjaa maahantulevien koronatestaukseen.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo kaupunkilaisille ja kaupungin työntekijöille koronavirustilanteeseen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Kuvaaja: Kristiina Lehto / Yle
Ulla Malminen,
Nina Svahn
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Katso pormestari Jan Vapaavuoren koronainfo suorana klikkaamalla pääkuvaa. Paikalla Helsingin kaupungintalossa ovat toimittaja Tiina Karppi ja kuvaaja Kristiina Lehto.
  • Pormestari Jan Vapaavuori kertoo infossaan koronavirustilanteesta kaupungin työntekijöille ja kaupunkilaisille.
  • Helsingissä on ollut viimeisen viikon aikana 1365 koronatartuntaa.
  • Vapaavuori kuvailee tilannetta vakavaksi ja uskoo sen edelleen pahenevan.
  • Vapaavuori kertoo, että lähes kaikki yli 85-vuotiaat helsinkiläiset on nyt rokotettu.
  • Tällä hetkellä Helsingissä rokotetaan sairautensa vuoksi erityisen alttiita 56–69 -vuotiaita. Rokotteita on kuitenkin väestömäärään nähden Vapaavuoren mukaan saatavilla liian vähän.
  • Vapaavuoren mielestä satamien kautta maahantulevilta pitäisi voida vaatia todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo koronainfossa tänään, että satamissa on hyvin vaikea testata kaikkia matkustajia, jos se tulee pakolliseksi.

Virossa raportoitiin eilen reilusti yli 1 400 tapausta. Etelänaapurin pahentuneen koronatilanteen heijastuminen Helsinkiin huolestuttaa Vapaavuorta.

– Pakkotestaus olisi nykylain mukaan mahdollista vain pyytämällä avilta yksilöllinen määräys jokaisen maahantulijan kohdalla, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori haluaa, että negatiivinen tulos voidaan vaatia automaattisesti maahantulijoilta.

– Jos se on mahdollista muissa pohjoismaissa, sen pitäisi olla mahdollista myös meillä.

Vapaavuoren mukaan maahantulijoiden testauksessa on aika ottaa kovat keinot käyttöön.

– Kietäytyminen testistä olisi hyvä tehdä rangaistavaksi.

Helsinki pystyy nyt hoitamaan matkustajien testauksen, koska tällä hetkellä heitä on liikkeellä vähän. Tilanne kuitenkin vaikeutuu, kun matkustajamäärät kasvavat.

"Tautitilanne on tasaisesti heikentymässä"

Pandemian aikana kaikkiaan noin 17 300 helsinkiläistä on saanut tartunnan.

Pääkaupunkiseudun tilanne on ollut jatkuvasti huonompi kuin muualla maassa tiheän asutuksen vuoksi.

Vapaavuori mainitsee muiksi syiksi satamat sekä vieraskielisten suuren osuuden väestöstä.

Nyt vaikein tilanne on kuitenkin Vantaalla, eikä enää Helsingissä.

Tällä hetkellä Helsingin ilmaantuvuusluku on 377, mikä on Vapaavuoren mukaan hyvin huolestuttavaa. Viime viikolla uusia tapauksia on tullut keskimäärin 195 päivässä.

– Tautitilanne on tasaisesti heikentymässä.

Kuten Vantaalla, myös Helsingissä tartunnanjäljitys on ruuhkautunut. Työntekijöitä on noin kolmesataa, ja heitä rekrytoidaan lisää.

Esimerkiksi koulut ja päiväkodit ovat työllistäneet tartunnanjäljittäjiä.

Helsinki on jo nopeuttanut tapaa, jolla kouluissa ja päiväkodeissa todetuista koronatartunnoista viestitään koteihin.

Kun rehtori saa tietää tartunnasta, hän voi laittaa asiasta yleisen tiedotteen vanhemmille. Karanteenimääräyksiä voi kuitenkin antaa vain terveydenhuoltohenkilöstö.

Tartuntoja muun muassa ravintoloissa ja illanistujaisissa

Hyvää nykytilanteessa on kuitenkin se, että ihmiset käyvät ahkerasti testeissä. Esimerkiksi keskiviikona tehtiin yli 3 400 testiä.

Positiivisia tuloksia saatiin 5,6 prosenttia eli varsin paljon.

– Tilanne on vakava ja suurella todennäköisyydellä se pahene. Otamme uusia keinoja käyttöön, mutta yleensä niiden teho näkyy vasta 2–3 viikon kuluttua käyttöönoton jälkeen.

Tartunnanlähteiksi Vapaavuori listaa ravintolat, yksityistilaisuudet, aikuisten harrastukset, syntymäpäiväjuhlat ja illanistujaiset sekä kuntosalit ja kamppailulajiharjoitukset.

Hoivakodeissa tilanne sen sijaan on helpottunut huomattavasti viime kevääseen verrattuna. Tämä johtuu iäkkäiden rokotusten aloittamisesta.

– Kaikki yli 85-vuotiaat ovat käytännössä saaneet rokotteen.

Helsinki on saanut noin 12 000 rokoteannosta viikossa.

– Meillä on valmius lisätä rokotustahtia, jos saadaan enemmän rokotteita.

Sulkutila lähestyy

Maanantaina suuri osa Suomesta Helsinki mukaan lukien siirtyy sulkutilaan hallituksen linjauksen mukaisesti.

Helsingissä toisen asteen oppilaat jatkavat etäopetuksessa, jonka piiriin myös yläkoulu siirtyy.

– Me täällä teemme kaikkemme, että tulevan sulun jälkeen aikuiset kantavat vastuun.

Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet kuitenkin turvataan esimerkiksi erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille.

– Toivomme, että nämä kolme viikkoa ovat viimeiset etäopetuksessa, mutta ehdotona lupausta siitä emme voi antaa, vaikka lukuisat hallituksen ministerit ovat näin todenneet, Vapaavuori sanoo.

Wilmassa tiedotetaan ruokailun järjestämisestä kaikille.

Myös etäopetuksessa saadaan ruokakassi, ellei ruokailua ole koululla.

Vapaavuori pelkää, että jos ihmiset eivät vähennä sosiaalisia kontaktejaan, tarvitaan vielä järeämpiä keinoja koronan torjuntaan.

– On iso riski, että jos nyt käytöön otettavat uudet toimenpiteet, kuten liikuntatilojen sulkeminen ja etäopetus, eivät riitä, tarvitsemme vielä järeämiä otteita.

Vapaavuori ei kerro tarkemmin mitä keinoja hän tarkoittaa, mutta pääministeri Sanna Marin on puhunut myös valmiuslain pykälä 118:n eli liikkumisrajoituspykälän käyttöönoton valmistelusta siltä varalta, että epidemia pahenee.

Rajoitukset kiristyivät tänää koko Etelä-Suomessa

Koronarajoitukset kiristyvät tänään koko Etelä-Suomessa.

Tautitilanteen vakavuuden vuoksi aluehallintovirasto kieltää kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja kokoukset.

HUS-alueella todettiin torstaina 517 uutta tartuntaa. Niistä 244 on Helsingistä, 102 Vantaalta ja 81 Espoosta. HUS kertoi myös eilen torstaina kasvattavansa tehohoidon kapasiteettia koronapotilaiden varalta.

Meilahden ja Jorvin sairaaloissa koronapotilaiden tehohoitoon tarvitaan jo noin 40 prosenttia koko tehohoitokapasiteetista, ja osuus on kasvussa. Nyt kiireetöntä leikkaustoimintaa vähennetään jotta henkilöstöä vapautuu tehohoitoon. Lisäksi uusia paikkoja avataan.

Myös teho-hoitoon koronan takia päätyneiden nuorten määrä on kasvanut HUSin alueella korkeammalle kuin koskaan ennen. Viime viikolla koronatehohoitopotilaista alle nelikymppisiä oli kolmasosa.

Jonkin verran potilaita on HUSista siirretty ja siirretään sairaaloihin muualle maahan.

Jutun alkua on täsmennetty 5.3. klo 11.23. Helsingissä ei ole vielä käynnistetty kaikkien 56–69-vuotiaiden rokottamista vaan tähän ikäryhmään kuuluvien, erityisen riskialttiiden ihmisten rokottaminen.

7.3. klo 20.21 Viroon viitatessa termi 'itänaapuri' vaihdettu etelänaapuriksi.

Lue lisää:

Rehtorit saavat nyt kertoa koronatartunnoista suoraan vanhemmille Helsingissä – altistuneen lapsen voi silti lähettää kouluun, jos karanteenimääräys viipyy

Koronarajoitukset kiristyvät: Yli kuuden hengen kokoontumiset kielletään koko Etelä-Suomessa, ja tilojen sulkupäätös laajenee koko Uudellemaalle

Suosittelemme