Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ensimmäiset kesäfestivaalit peruuntuivat – Kuopio tanssii ja soi siirtyy syksyyn, Ruisrock pohtii vaihtoehtoista tapahtumaa

Maailmalla monia isoja kesäfestivaaleja on myös jo peruttu koronatilanteen takia.

Yleisöä Stereo-duon keikalla Ruisrockissa. paljon valoja ja savua.
Stereo-yhtye villitsi yleisöä Ruisrockissa heinäkuussa 2019. Kuva: Nelli Kenttä / Yle
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Kevään ja kesän festivaaleja on ryhdytty perumaan koronatilanteen takia. Kuopio tanssii ja soi -festivaali ilmoitti torstaina, että kesäkuun festivaaliviikko jää pitämättä. Festivaali järjestetään useina tapahtumakokonaisuuksina syyskauden aikana.

Lue lisää: Kuopio tanssii ja soi peruu tämänkin kesän festivaaliviikon – ohjelmaa siirretään jälleen syksyyn

Espoossa tavallisesti huhtikuussa järjestetty April Jazz siirtyy puolestaan lokakuulle. Tapahtuma järjestetään 27.–31. lokakuuta. Jazzfestivaalin järjestäjät suunnittelevat tapahtumasta hybridifestivaalia, johon sisältyisi sekä livekonsertteja että striimattuja konsertteja.

Ruisrockia ei järjestetä turvavälein

Turussa 9.–12. heinäkuuta pidettäväksi aiotun Ruisrockin järjestäjät puolestaan ovat vielä odottavalla kannalla. Promoottori Mikko Niemelän mukaan festivaalia valmistellaan edelleen, ja kaikki valmiudet tapahtuman täysimittaiseen järjestämiseen ovat olemassa.

Promoottori on kuitenkin seurannut huolestuneena, kun kesäkuun festivaaleja on alettu perua viime päivinä muualla Euroopassa. Sellaisia ovat esimerkiksi Britannian Download Festival ja Barcelonan Primavera Sound.

– Alkukesä näyttää vaikealta. Ruisrock on kiusallisesti kesän puolivälissä heinäkuussa.

Kukaan ei osaa ennustaa kesän koronatilannetta. Niemelä kertoo odottavansa kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk) perustaman työryhmän tuloksia siitä, kuinka tapahtumia voi järjestää koronaturvallisesti.

Niemelän mukaan Ruisrockia ei kuitenkaan lähdetä järjestämään turvavälein.

– Jos pitää pelätä toisia festarivieraita, niin ne eivät ole festarit.

Festariyleisöä Robin Packalenin Ruisrock-keikalla.
– Ruisrock halutaan järjestää täydessä mitassa. Jos edellytetään turvavälejä, niin ei se ole festari, sanoo promoottori Mikko Niemelä ensi kesän järjestelyistä. Kuvassa festariyleisöä Robin Packalenin Ruisrock-keikalla heinäkuussa 2019. Kuva: Nelli Kenttä / Yle

Ruisrock kirjoitti keskiviikkona Instagram-tilillään, että mikäli festivaali peruuntuu, järjestäjä pohtii mahdollisuutta pitää jotain muuta rajoitusten puitteissa.

– Mietimme, voisiko jotain pienimuotoisempaa järjestää. Puistopiknik ei kuitenkaan ole sama kuin Ruisrock. Se voi olla jotain vaikka somessa, sillä haluamme pitää festarin ihmisten mielessä.

Niemelän mukaan päätös Ruisrockin järjestämisestä tehdään näillä näkymin maalis-huhtikuun vaihteessa.

Ilosaarirock järjestetään täysillä tai ei ollenkaan

Joensuussa järjestettävän Ilosaarirockin on määrä juhlia kesällä 50-vuotista taivaltaan. Koronan takia on kuitenkin epävarmaa, päästäänkö festivaalia järjestämään Laulurinteellä 16.–19. heinäkuuta.

Ilosaarirockia järjestävän Joensuun popmuusikoiden toiminnanjohtaja Niina Hattunen sanoo, että tilanne on odottavainen.

– Päivä kerrallaan mennään, mutta olemme realisteja. On taloudesta kiinni, kuinka pitkään kestämme odottelua.

JVG esiintymässä Ilosaarirock -festareilla 2019
JVG esiintyi Ilosaarirockissa Joensuun Laululavalla heinäkuussa 2019. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Ilosaarirockin järjestämisestä päätetään viimeistään huhtikuussa. Hattusen mukaan festivaalia ei lähdetä pienentämään koronarajoitusten takia.

– Jos joudumme perumaan, niin emme lähde supistamaan. Se tehdään joko täysillä tai ei ollenkaan.

Helsingin Sidewaysin (17.–19. kesäkuuta) ja Seinäjoen Provinssin (1.–3. heinäkuuta) järjestelyt ovat niin ikään käynnissä edelleen. Tapahtumista vastaavan Fullsteam Agencyn operatiivinen johtaja Johannes Kinnunen sanoo, että he ovat järjestäjinä toiveikkaita mutta realisteja.

– Tässä on menossa yllättävän rauhallinen vaihe. Mitään ei ole peruttu, eivätkä artistitkaan ole peruneet.

Sideways -festivaaleilla 2019 yleisöä
Sideways-festivaalia on järjestetty vuodesta 2015 lähtien. Tapahtumapaikaksi on vakiintunut Helsingin jäähallin ympäristö. Kuvassa festivaaliyleisöä kesäkuulta 2019. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Kinnusen mukaan molempien festivaalien järjestämistä on pohdittu erilaisten skenaarioiden kautta. Lähtökohtana on kuitenkin järjestää tapahtumat täysimittaisina. Fullsteam Agency ei ole vielä lyönyt takarajaa sille, milloin Provinssin ja Sidewaysin kohtalosta päätetään.

Festivaaliperuuntumisia myös maailmalla

Tulevan kesän festivaaleja on jo peruttu myös muualla maailmalla koronapandemian takia.

Esimerkiksi maailman suurin ulkoilmafestivaali, Britanniassa järjestettävä Glastonbury, perui tapahtuman tammikuun lopulla. Kesäkuun lopussa järjestettävä festivaali peruttiin nyt toista vuotta perättäin. Järjestäjien mukaan päätös festivaalin peruuttamisesta piti tehdä ajoissa konkurssin välttämiseksi.

Barcelonassa kesäkuun alussa järjestettävä Primavera Sound -festivaali puolestaan ilmoitti tällä viikolla, ettei tapahtumaa pidetä koronatilanteen takia. Peruuntumisesta kertoi myös Britanniassa pidettävä Download Festival. Kaliforniassa huhtikuussa järjestettävä musiikki- ja taidefestivaali Coachella on niin ikään peruttu tältä vuodelta.

Lue ja kuuntele lisää:

Tapahtuma-alalla odotellaan valtion tapahtumatakuuta – Turku Jazz päätti striimata kokonaisen festivaalin

Kesäfestivaalien järjestäjien aika käy vähiin – ministeriö viilaa yhä ehtoja tapahtumien järjestämiselle

Suosittelemme sinulle