Hyppää sisältöön

Eduskunnan turvakamerakuvaa medialle luovuttanut turvallisuusjohtaja irtisanotaan – Pääsihteeri: "Olennaista on, että teko salattiin niin pitkään"

Kansliatoimikunnan mukaan syynä on virkavelvollisuuksien vastainen menettely.

Ex-pääministeri Juha Sipilä joutui hyökkäyksen kohteeksi tammikuussa, kun hän ylitti tietä Arkadiankadulla. Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola antoi kameratallenteet välikohtauksesta medialle. Kuva: MTV uutiset, Petteri Sopanen / Yle
Anne Orjala

Eduskunnan kansliatoimikunta on päättänyt irtisanoa turvallisuusjohtaja Jukka Savolan.

Syynä on kansliatoimikunnan mukaan virkavelvollisuuksien vastainen menettely ja sen myötä luottamuksen menettäminen tehtävän hoitoon.

Tapaus liittyy julkisuuteen päätyneisiin turvakamerakuviin, joihin tallentui kansanedustaja, ex-pääministeri Juha Sipilään (kesk.) kohdistunut epäilty pahoinpitely.

Eduskunnan kanslia sai hiljattain valmiiksi selvityksen, miten kameravalvontatallenteet ovat päätyneet julkisuuteen. Selvityksen perusteella median kautta julkisuuteen päätyneet tallenteet olivat eduskunnan turvavalvontakameroista.

Turvallisuusjohtaja Savola kertoi eduskunnan selvitykseen antamassaan omassa selvityksessään, että hän luovutti kameratallenteet medialle.

Savola perusteli tätä muun muassa sillä, että julkiselta paikalta kuvattu videomateriaali on julkista tietoa eikä sen luovuttaminen vaarantanut eduskunnan turvallisuusjärjestelmää.

Savola sanoo nyt Ylelle, että hän odottaa saavansa virallisen päätöksen ja katsoo sen läpi lakimiehensä kanssa. Hän aikoo todennäköisesti valittaa päätöksestä.

Enempää Savola ei halunnut kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Paavola: Prosessi pitkä ja vaikea

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola on aiemmin sanonut, ettäeduskunnan valvontakamerakuva on lähtökohtaisesti salassa pidettävää.

Näin ollen selvityksessä katsottiin, että julkisuuteen vuoti salassa pidettävää tietoa.

Paavola sanoo nyt Ylen haastattelussa, että olennaista ei päätöksessä ollut se, vuodettiinko salassa pidettävää vai julkista tietoa.

– Olennaista on se, että tämä teko salattiin niin pitkään.

Hän viittaa tällä siihen, että Savola ei heti kertonut eduskunnan muulle virkajohdolle päätöksestään luovuttaa videokuvat vaan selvityksessään vasta kuukausi jälkeenpäin.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kuvattuna eduskunnassa helmikuussa 2021. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Paavolan mukaan päätös liittyy myös turvallisuusjohtajan rooliin.

– Turvallisuusjohtaja käsittelee salassa pidettäviä ja luottamuksellisia asioita. Se painoi tässä päätöksenteossa.

Pääsihteeri sanoo, että päätös ei ollut helppo.

– Prosessi on ollut pitkä ja itselleni vaikea, koska olen aina luottanut virkamieskuntaamme. Aika pitkään luotin siihen, että vuoto ei ole tapahtunut meidän virkamiehemme taholta.

Savola sanoi halunneensa rauhoittaa kuohuntaa ja puolustaneensa demokratiaa

Paavola ei usko, että yksittäinen tapaus on vaarantanut eduskunnan turvallisuutta, vaan kysymys on "pikemminkin periaatteesta".

Eduskunnan kanslian selvityksessä on katsottu, että Savolalla vaikuttaisi olleen motiivi saattaa kuvamateriaali yleisön itse arvioitavaksi, sillä häntä oli kritisoitu lehtikirjoituksissa esimerkiksi tapahtuneen vähättelystä.

Savola itse sanoi halunneensa rauhoittaa asian ympärillä noussutta kuohuntaa. Samaan aikaan käytiin keskustelua hyökkäyksestä Yhdysvaltain kongressiin.

Savola perusteli ratkaisuaan sillä, että näin hän pystyi tuomaan valaistusta siihen, että Sipilä-tapauksessa kyse oli yksittäisestä tapahtumasta eikä hyökkäyksestä demokratiaa tai eduskuntaa kohtaan.

Hän perusteli myös puolustaneensa päätöksellään suomalaista demokratiaa.

Hän huomautti selvityksessään, että julkisuuslain mukaan hänellä on eduskunnan turvallisuusjohtajana harkintavalta päättää, "luovutetaanko ja miltä osin ja miten muutoin ehkä salassa pidettävää tietoa".

Tapahtumat alkoivat tammikuussa

Pääsihteeri Paavola on luonnehtinut aiemmin Savolan menettelyä poikkeukselliseksi ja kertonut Savolan poikenneen aiemmasta käytännöstä.

Sipilä joutui hyökkäyksen kohteeksi tammikuun alussa eduskuntatalon lähistöllä. Sipilä oli ylittämässä tietä Arkadiankadulla, kun häntä vastaan tullut mies lähti sananvaihdon jälkeen seuraamaan Sipilää ja sysäsi häntä takaapäin.

Poliisin mukaan pahoinpitelystä epäilty mies oli tunnistanut Sipilän ja käynyt hänen kimppuunsa ilmeisesti hetken mielijohteesta.

Videot tapahtuneesta julkaisi ensimmäisenä MTV Uutiset.

* Uutisen otsikkoa korjattu 11. maaliskuuta kello 14.10: Savolan titteli on turvallisuusjohtaja, ei turvallisuuspäällikkö.

Lue aiemmat jutut:

Eduskunnan turvallisuusjohtaja luovutti itse Sipilän tönäisyvideot julkisuuteen – "Halusin rauhoittaa kuohuntaa"

Esitutkinta Juha Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä valmistui: vastaantulija kävi kimppuun hetken mielijohteesta

Eduskunta aloitti selvityksen, "miten on mahdollista", että videokuva Sipilän päälle käymisestä päätyi julkisuuteen

Turvakameratallenne Sipilän tönäisystä julkista tietoa – eduskunta on muuttanut ohjeita myös vastaavan varalle

Eduskunta selvittää, onko Juha Sipilään kohdistuneen hyökkäyksen videotallenne Pikkuparlamentin valvontakamerasta

Suosittelemme sinulle