Metsä Groupin Kemin sellutehdasinvestointi tuo kaivattua työtä lappilaisille rakentajille. Ajankohta on hyvä, koska korona on vienyt alan töitä Lapissakin, kertoo Rakennusliiton Lapin aluetoimitsija Jarmo Alatarvas.
– Kyllähän meillä tiukka tilanne on. Matkailurakentaminen on tyrehtynyt aivan täysin. Siellä ei oikeastaan tapahdu mitään. Ja kerrostalot ja asuintalot mitä nyt rakennetaan Lapin alueella, ovat valmistumassa tuotapikaa, eikä uusista ole vielä ainakaan isompia ilmoituksia tullut.
Paikallinen yritys odottaa urakoita
Kemissä kotipaikkaansa pitävä ja koko Suomen alueella toimiva Lapin Teollisuusrakennus Oy tekee jo ensimmäistä urakkaa sellutehdastyömaalla.
– Me olemme jo tontilla valamassa savupiipun perustusta, ja nyt sitten odotellaan tarjouspyyntöjä varsinaisista rakennusurakoista, kertoo Lapin Teollisuusrakennus Oy:n toimitusjohtaja Tommi Väänänen.
Lapin Teollisuusrakennus Oy:llä on noin sata työntekijää, joista valtaosa asuu Kemi-Tornio -alueella. Väänäsen mukaan vielä on vaikea arvioida tulevaa lisätyövoimatarvetta, koska se riippuu siitä, minkälaisia urakoita yritys saa.
Rakennusalan työntekijöistä Lapissa on tällä hetkellä toistakymmentä prosenttia työttömänä. Jarmo Alatarvas kertoo, että Lapissa on ollut jo pitempään pulaa tietynlaisista osaajista.
– 20 vuotta olen tätä toimitsijatyötä tehnyt, ja aina vuosittain te-keskus ja työvoimapalvelut ovat kyselleet, mitä koulutusta tarvitaan. Minulla on aina ollut se sama lista. Ensimmäisenä siellä on aina raudoittajat, toinen on peltimiehet eli peltisepät ja kyllä tuollaisessa isossa kohteessa varmasti tarvitaan useampia torninostureita. Niiden kuskit ovat iäkkäitä eli siellä on tälläkin hetkellä aika monta eläkkeellä olevaa nosturikuskia töissä.
Töitä löytyy sekä pienille että suurille yrityksille
Suomalainen Valmet on prosessilaitteiden ja tehdaslaajuisen automaation päätelaitetoimittajana Kemin sellutehdasinvestoinnissa. Sen toimittamat asennustyöt ovat suurimmillaan vuoden 2022 loppupuolella.
– Yhtä aikaa työmaalla tulee varmaan olemaan suuruusluokkaa 3000 henkilöä ja olemme luottavaisia, että osaavaa väkeä löytyy silloin kun sitä tarvitaan, sanoo projektijohtaja Risto Hokajärvi Valmetilta.
Hokajärvi kertoo, että asennusurakat pilkotaan sellaisiin kokonaisuuksiin, että sekä pienille että suurille yrityksille löytyy töitä. Metsä Group arvioi Kemin investoinnin kotimaisuusasteen olevan noin 70 prosenttia. Risto Hokajärvi uskoo tähän.
– Pidän sitä varsin realistisena arviona. Valmet on arvioinut, että sen toimitusosuudella kotimaisuusaste nousee yli 60 prosentin. Kokonaisuudessaan merkittävä osa tehdään paikan päällä Kemissä, jolloin pidän tätä 70 prosentin kotimaisuusastetta hyvin realistisena arviona.