Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomen naisille upeasti yllätyspronssia! – Krista Pärmäkoski pesi Digginsin loppukirissä, Roponen teki historiaa: "Pitää kiittää meidän kuudetta pelaajaa"

Suomi otti upeasti MM-pronssia Oberstdorfin MM-hiihtojen naisten viestissä.

Suomelle sensaatiomainen MM-pronssi! Katso uskomaton lopuratkaisu
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Suomi otti upeasti ja yllättävästi MM-pronssia Oberstdorfin MM-hiihtojen naisten viestissä joukkueella Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski.

Pärmäkoski kukisti kovana sprintterinä tunnetun Yhdysvaltain Jessica Digginsin loppukirissä. Norja voitti kultaa ja Venäjän hiihtoliiton joukkue hopeaa. Norjan voittajajoukkueessa hiihtivät Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug ja Helene Marie Fossesholm.

Roposesta, 42, tuli pohjoismaisten hiihtolajien MM-historian vanhin mitalisti. Hän ohitti Japanin mäkihyppylegendan Noriaki Kasain reilulla kuukaudella.

Suomen avausosuudella arvokisaviestin ensikertalainen Joensuu pysyi hyvin kärkiryhmässä viimeiseen stadionin nousuun asti. Siinä eroa tuli hiukan. Vaihdossa eroa kärjessä vaihtaneeseen Tshekkiin oli seitsemän sekuntia. Suomi vaihtoi viidentenä. Edellä olivat myös Norja, Venäjän hiihtoliiton joukkue ja Kanada.

Viestiin suuriin ennakkosuosikkeihin kuuluneen Ruotsin Jonna Sundlingilla oli ilmeisen huono suksi. Ruotsi jäi kärjestä avausosuudella 12,5 sekuntia.

Toisella osuudella Norja ja venäläiset hiihtivät kärjessä. Toinen MM-viestin ensikertalainen Johanna Matintalo oli seuraavassa ryhmässä Saksan, USA:n ja Sveitsin kanssa. Viimeisessä nousussa myös Matintalo joutui antamaan vähän periksi. Suomi tuli vaihtoon kuudentena viitisen sekuntia edellisen kolmikon perässä. ja reilut puoli minuuttia kärjestä.

Ruotsin ongelmat kasvoivat toisella osuudella. Charlotte Kalla jäi kauas ja Ruotsi tuli vaihtoon peräti 1.39 kärjestä.

Roponen taisteli mitalikamppailuun

Tiistaina hienosti hiihtänyt Roponen taisteli kolmannella osuudella Suomen mitalikamppailuun. Norja tuli vaihtoon 20 sekuntia ennen venäläisiä. Saksa, Suomi ja USA olivat yhdessä reilun minuutin kärjestä.

Ankkuriosuudella Krista Pärmäkoski taisteli Yhdysvaltain Jessica Digginsiä ja Saksan Victoria Carlia vastaan. Saksalainen putosi matkalla ja pronssikamppailu jäi Suomen ja Yhdysvaltain väliseksi. Pärmäkoski oli siinä siis vahvempi. Katastrofipäivän kokenut Ruotsi jäi kisassa kuudenneksi.

Pronssimitalistit olivat riemukkaissa ja liikuttuneissa tunnelmissa kisan jälkeen.

– Diggins halusi aika nopeasti vetojuhdan paikalle ja menin siihen perään. Ensimmäinen rinki mentiin aika rapsakkaa vauhtia. Toisella ringillä meinasi mennä kerran selkäranka poikki, mutta pääsin vielä mukaan, Pärmäkoski kertoi.

– Oli ihan jäätävän jännittävä koko Kristan osuus. Emme pysyneet paikallaan, Roponen sanoi.

– Tässä vaiheessa pitää kiittää meidän "kuudetta pelaajaa". Kerttu Niskanen lähetti meille paljon tsemppiä kisaan. Olen koko ikäni hiihtänyt punaisilla sauvoilla, mutta tänään vaihdoin Kertun kunniaksi pinkkeihin sauvoihin. Kerttu on ollut meillä hengessä mukana koko ajan, Roponen muisti loukkaantumisen vuoksi kisoista pois jäänyttä Niskasta.

Ylen selostamo villiintyi Suomen MM-pronssista – Sami Jauhojärvi joutui keräilemään itseään

Matintalo joutui maalialueella käymään katsomaan monitorista kumpi on edellä, Pärmäkoski vai Diggins, kun sitä oli edestäpäin vaikea nähdä.

– Uskomaton joukkue, sai ensimmäisen arvokisamitalinsa saanut Joensuu sanottua.

Mitali on Suomelle kisojen kolmas. Aiemmin kisoista on tullut kaksi hopeaa. Ilkka Herola sai hopeaa yhdistetyssä sekä Joni Mäki ja Ristomatti Hakola parisprintissä.

Lue myös:

Kommentti: Suomen viestinaisten MM-pronssi on yksi kotimaisen hiihtohistorian sensaatioista – se ei olisi ollut mahdollista ilman Ruotsin kaikkien aikojen sekoilua

Krista Pärmäkoskella ja valmennuksella oli erimielisyyksiä Suomen viestijoukkueen hiihtojärjestyksestä ennen mitalikisaa – "Toivotaan, että hän nyt antaa anteeksi"

Tällaista riemua näkee harvoin! Riitta-Liisa Roposesta tuli kaikkien aikojen vanhin MM-mitalisti – Roposelta upea ele Kerttu Niskaselle

Sami Jauhojärvi mykistyi suorassa lähetyksessä täysin – naisten mieletön viestimitali sai herkäksi: "Minun pitää vähän keräillä"

Ruotsin "varma" MM-mitali muuttui jättifiaskoksi! Viestijoukkuetta lyötiin länsinaapurissa kuin vierasta sikaa – "Ehdimmekö tulla maaliin ennen pimeää?"

Suosittelemme