Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Talousvaliokunta puoltaa ravintolasulkua, oppositiosta värikäs lista ehdotuksia: tarjoilu jatkuisi terasseilla, työmaaruokaloita menisi kiinni

Eduskunta käsittelee talousvaliokunnan mietinnön perjantaina ja maanantaina.

Ihmisiä jonottaa kahvila-ravintolan ulkoluukulla tilatakseen.
Talousvaliokunta ehdottaa vastalauseissaan muun muassa hiihtokeskusten terasseja ravintolasulun ulkopuolelle. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Talousvaliokunta sai torstaina valmiiksi mietintönsä hallituksen esittämästä ravintolasulusta.

Valiokunta pitää ravintolasulkua tarpeellisena ja puoltaa sen hyväksymistä, mutta ehdottaa lisäksi kolmen lausuman hyväksymistä.

Se edellyttää, että ravitsemisliikkeille perustetut koronatuet kattaisivat ravitsemistoimialan erilaiset toimijat tasapuolisella tavalla.

Toisessa lausumassa se esittää, että erilaisten ravitsemisliikkeiden, kuten vaikkapa yökerhojen ja fine dining -ravintoloiden riskit arvioitaisiin erikseen, kun niihin kohdennetaan rajoituksia.

Kolmanneksi valiokunta esittää, että ravintolarajoitukset tehtäisiin alueellisesti nykyistä tarkkarajaisemmin.

Hallituksen esityksen mukaan kolmen viikon ravintolasulku toteutetaan niin, että sulku olisi voimassa vain koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisalueilla.

Alkoholin alv alas, terassit auki?

Iso kuva ravintolasulussa näyttää olevan hyvin samanlainen kuin vuosi sitten toteutettu ravintolasulku: erona lyhyempi kesto, alustavasti 8.–28. maaliskuuta, sekä alueelliset, eikä koko maata koskevat rajoitukset.

Lisäksi mietintöön jätetiin kaksi vastalausetta, joissa ehdotetaan muutoksia ravintolasulun yksityiskohtiin.

Kokoomuksen valiokuntaryhmä ehdottaa ravintoloille "nopean maksatuksen korvausmallia", joka huomioisi alan taloudellisen ahdingon. Se ehdottaa myös alkoholijuomien tilapäistä arvonlisäveronalennusta 24 prosentista 14:ään sekä viinien tilapäistä ulosmyyntioikeutta anniskeluravintoloille.

Henkilöstöravintoloita ryhmä sulkisi hallitusta tiukemmin. Hallituksen esityksessä työmaaruokalat jäisivät auki, valiokunta taas pitäisi niitä auki ainoastaan tietyillä aloilla, kuten varuskunnissa, vankiloissa, sairaaloissa tai kouluissa.

Hiihtokeskusten ulkoteraseilla se sallisi tarjoilun jatkamisen, jos se voidaan järjestää koronaturvallisesti.

Perussuomalaiset taas jättäisivät kaikkien ruokaa ja juomaa tarjoilevien ravintoloiden ja baarien terassit rajoitusten ulkopuolelle.

Mietinnössä perustellaan, että ulkona tartuntariski on pieni, lisäksi keskellä hiihtolomasesonkia rinneravintolat ja latubaarit pystyisivät näin myymään ruokaa ja juomaa.

Laki ehtisi niukin naukin voimaan määräajassa

Eduskunta käsittelee ravintosulkua ensimmäisen kerran perjantaina ja toisen kerran maanantaina.

Teoriassa sulku voi tulla voimaan hallituksen toivomassa määräajassa eli 8. maaliskuuta, mikäli presidentti ehtii vielä vahvistaa lain maanantaina.

Jo eilen keskiviikkona perustuslakivaliokunta näytti ravintolasululle vihreää valoa.

Perustuslakivaliokunta kuitenkin moitti hallitusta esityksen muotoilusta, jonka mukaan ravintolasulun pitäisi olla voimassa juuri tiettynä päivänä eli ensi maanantaina. Esitystä onkin käsitelty poikkeuksellisen nopeassa aikataulussa.

Valiokunta huomautti hallitusta myös siitä, että sulku olisi voitu tehdä ilmankin poikkeusolojen toteamista. Valtioneuvosto oli arvioinut, että sen toteuttamiseksi tarvittaisiin poikkeusolot.

Lue myös: Ravintoloiden sulkeminen etenee eduskunnassa – perustuslakivaliokunnalta vihreää valoa

Suosittelemme sinulle