Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tällaista riemua näkee harvoin! Riitta-Liisa Roposesta tuli kaikkien aikojen vanhin MM-mitalisti – Roposelta upea ele Kerttu Niskaselle

Katso Suomen MM-viestijoukkueen tunteelliset ja riehakkaat reaktiot MM-pronssimitalin varmistuttua.

Suomen naiset kyynelehtivät Ylen haastattelussa MM-pronssin jälkeen
Kimmo Porttila,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Suomen naiset juhlivat täysin yllätyksellistä MM-pronssia antaumuksella. Krista Pärmäkoski nosti ankkurina Suomen pronssille, kun hän kukisti loppukirissä Yhdysvaltojen Jessica Digginsin.

Riitta-Liisa Roponen toi Suomen viimeiseen vaihtoon yhdessä Saksan ja Yhdysvaltojen kanssa. Saksa oli edellä kolmantena, Suomi neljäntenä ja Yhdysvallat viidentenä.

Pärmäkoski kuvaili yksityiskohtaisesti viimeisen osuuden tapahtumia.

– Saksa oli pienellä etumatkalla, kun lähdimme. He saivat hyvän kiihdytyksen vaihtopaikalta. Diggins jäi perääni. Ajattelin lähteä hissuksiin liikkeelle, jonkin verran kävi tuuli. Jessie halusi nopeasti vetämään. Ajattelin mennä peesiin, että ei parane jäädä saksalaisen perään. Victoria (Carl, Saksan ankkuri)tapansa mukaan kolisteli suksille ja sauvoille, Pärmäkoski kertoi ensimmäisestä 2,5 kilometrin lenkistä.

Pärmäkosken mukaan ensimmäinen lenkki oli aika vauhdikas. Hän ajatteli mennä riskillä. Diggins oli vielä ensimmäisellä kierroksella hiihtänyt liukkaammin laskut.

– Toisella kierroksella lyötiin kaasu pohjan. Pienessä notkossa minulle huudettiin ensimmäisellä kierroksella, että tässä on ratkaisun paikka. Toisella kierroksella tuli siihen pieni katkeaminen. Selkäranka meinasi vähän mennä poikki, Pärmäkoski kertasi.

Pärmäkoskelle oli annettu etukäteen myös toinen ohje, jota hän ei noudattanut.

– Ohje oli tulla toisena maalisuoran laskuun. En noudattanut sitäkään, kun en luottanut niin paljoa kiriin. Se oli kuitenkin voittava taktiikka, Pärmäkoski sanoi.

Suomelle sensaatiomainen MM-pronssi! Katso uskomaton lopuratkaisu

Suomen joukkue reagoi villisti, kun Pärmäkoski tuli maaliin. Suomen muu joukkue ryntäsi maalialueelle ja antoi Pärmäkoskelle jääpesun, jotta ankkuri saisi heti jäähdytyksen käyntiin. Suomen joukkue huusi todella kovaa MM-pronssin varmistumisen jälkeen.

– Oli jäätävän jännittävää seurata Kristan osuutta. Emme pysyneet paikallamme. Huusimme ja liikuimme. Tulimme maalialueelle katsomaan loppua. Emme olleet varmoja, kumpi tulee ensimmäisenä, Riitta-Liisa Roponen kuvaili.

Suomen joukkueessa oli kaksi ensikertalaista arvokisaviesteissä: Avausosuuden Jasmi Joensuu ja toisen osuuden Johanna Matintalo.

– Ihan uskomaton joukkue, Joensuu kyynelehti, eikä pystynyt sanomaan haastattelussa enempää.

Suomi oli aiemmin tällä kaudella maailmancupissa Lahdessa kolmas, mutta tuosta joukkueesta puuttui yksi iso kantava voima: loukkaantunut Kerttu Niskanen.

Kolmososuuden hiihtänyt Riitta-Liisa Roponen lähetti kiitokset Kerttu Niskasen suuntaan.

– Kerttu lähetti meille paljon tsemppiä ennen kisaa, Roponen sanoi ja kertoi tehneensä hienon eleen sivussa olleen joukkuetoverin kunniaksi.

– Olen koko ikäni hiihtänyt punaisella sauvalla. Nyt hiihdin pinkillä sauvalla. Kerttu on ollut koko ajan hengessä mukana, kuten muukin Suomen joukkue.

Ylen selostamo villiintyi Suomen MM-pronssista – Sami Jauhojärvi joutui keräilemään itseään

Pärmäkoski itki ilon kyyneleitä, kun vielä tiistaina hän oli kymmenen kilometrin kisan jälkeen maansa myynyt.

– Täällä ei jaeta ilmaisia mitaleita. Tuntuu hemmetin hyvältä, Pärmäkoski kuvaili.

Toukokuussa 43 vuotta täyttävästä Roposesta tuli kaikkien aikojen vanhin MM-mitalisti pohjoismaisissa hiihtolajeissa. Roponen antoi vielä kiitokset loppuun ankkuri-Pärmäkoskelle.

– Se on meidän sankari, Roponen totesi koskettavasti.

Lue lisäää:

Krista Pärmäkoskella ja valmennuksella oli erimielisyyksiä Suomen viestijoukkueen hiihtojärjestyksestä ennen mitalikisaa – "Toivotaan, että hän nyt antaa anteeksi"

Sami Jauhojärvi mykistyi suorassa lähetyksessä täysin – naisten mieletön viestimitali sai herkäksi: "Minun pitää vähän keräillä"

Suomen naisille upeasti yllätyspronssia! – Krista Pärmäkoski pesi Digginsin loppukirissä, Roponen teki historiaa: "Pitää kiittää meidän kuudetta pelaajaa"

Yle seuraa MM-kisapäivää: Viestijoukkue saa mitalinsa kello 20.28 – katso suorana tai seuraa tulospalvelusta

Suosittelemme