Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.
– Pari kakkua piti käydä hakemassa, kun ei ehtinyt leipoa, kuvaili Jasmi Joensuun äiti Kirsi Joensuu puhelimessa torstai-iltana.
Jasmi Joensuu teki aiemmin iltapäivällä upean tempun, kun hänestä tuli MM-mitalisti heti ensimmäisissä arvokisoissaan. 24-vuotias Joensuu hiihti Suomen viestijoukkueessa avausosuudella ja täytti ruutunsa hienosti kisassa, joka huipentui yllättäen pronssimitaliin.
– Olemme olleet etätöissä kotosalla. Kisan kohdalla oli selkeä kahvitauon paikka, mutta emme ole sen jälkeen päässeet enää töihin, ylpeä äiti naurahti.
Kirsi Joensuu myöntää, ettei uskonut tällaiseen menestykseen ennen kauden alkua. Oli jo iso voitto, että Jasmi-tytär pääsi MM-kisoihin.
– Kauden piti lähteä liikkeelle siitä, että Jasmi pääsisi kiertämään maailmancupin kilpailuja. Nyt on arvokisamitali kaulassa. Onhan tämä ihan huikea matka, Kirsi Joensuu kuvaili tunnelmia.
Joensuu on hiihtänyt nousujohteisen kevään. Hän pääsi hiihtämään rankan Tour de Ski -kiertueen ja palautui siitä mainiosti. Sen jälkeen Joensuu esiintyi mainiosti Ruotsin maailmancupin sprinteissä, kun hän otti uransa ensimmäiset sijoitukset kymmenen parhaan joukkoon maailmancupeissa.
Äidin mielestä onnistumiset ovat ruokkineet eteenpäin. Hänen mukaansa suuri tekijä Joensuun hienon avausosuuden ja viestimitalin taustalla oli Joni Mäen ja Ristomatti Hakolan yllätyksellinen MM-hopea parisprintissä. Joensuu ja Suomen ankkuri Krista Pärmäkoski pääsivät todistamaan lähietäisyydeltä Oberstdorfin kisojen ensimmäistä hiihtomitalia.
– Urheilija tuollaisessa tilanteessa ja rupeaa ajattelemaan, että minullekin tämä voi olla mahdollista, Kirsi Joensuu sanoi.
Jasmi on tullut äitiinsä ja mummiinsa
Suomen joukkue reagoi yllättävään MM-pronssin suurella tunneryöpyllä. Joensuu, Johanna Matintalo ja Riitta-Liisa Roponen ryntäsivät hurjan ankkuriosuuden tehneen Pärmäkosken luo. He suorastaan hyppäsivät sankarin päälle, mutta samalla antoivat jäätä palautumista varten.
Kilpailun jälkeen joukkue antoi Ylelle tunteellisen haastattelun. Arvokisojen ensikertalaiselle ja samalla ensimmäistä arvokisaviestiä hiihtäneelle Joensuulle MM-pronssi oli myös tunteellinen hetki. Joensuu kyynelehti haastattelussa ja kuvaili joukkuettaan uskomattomaksi.
Tunteet olivat pinnassa myös kotijoukoilla Vantaalla.
– Tippa tuli linssiin äidillä ja isällä, Kirsi Joensuu kertoo.
– Äitini myös soitti, että on tyttö tullut äitiin ja mummiin. Tunteellisuus on meillä suvussa ominaista. Kyllähän se myös sallitaan tuossa tilanteessa. Pystyy iloitsemaan ja näyttämään tunteensa.
Keravalta Kuortaneelle papan kanssa hiihtämään
Joensuu kuuluu todelliseen hiihtoperheeseen. Jasmi ja hänen Joona-veljensä hiihtivät jo nuoresta pitäen. Papat Pohjanmaalla ja Savossa ovat vielä kannustaneet eteenpäin. Pohjanmaalla Jasmin isän isä Jaakko toimi Alajärven Ankkureiden hiihtojaoston puheenjohtajana. Savossa Jasmi ja Joona-isoveli hyppäsivät äidin isän rakentamasta mäkihyppyristä.
Jasmin tavoin vajaat kaksi vuotta vanhempi isoveli Joona menestyi nuorena valtakunnallisella tasolla. Kumpikin voitti Suomen mestaruuksia junioreina. Äidin mukaan sisarusten välillä on ollut aina kilvoittelua, kuka hyppää pidemmälle ja kuka pääsee ensimmäisenä mäen ylös.
– Niskasen sisarukset (Iivo ja Kerttu) ovat kertoneet samanlaista tarinaa. On ollut hyvähenkistä kilvoittelua pienestä asti, Kirsi Joensuu vertailee.
Jasmin ja Joonan ensimmäinen seura oli Keravan Urheilijat. He aloittivat harrastuksen seuran hiihtokoulussa.
Perhe muutti Tuusulasta Kuortaneelle, kun Jasmi oli 11-vuotias. Kuortaneella luotiin pohjat Joensuun menestykselle. Siellä etenkin hileladulla huhkittiin runsaasti.
– Se oli aivan loistava ensilumen paikka, äiti hehkuttaa.
Joensuu opiskeli Kuortaneella urheilulukiossa kestävyyslinjalla. Lukiossa Joensuuta valmensi Ari Saarikoski, joka on toiminut myös Krista Pärmäkosken ja Riikka Sarasoja-Liljan ominaisuusvalmentajana.
– Kuortaneella on iso merkitys Jasmin kehitykselle, äiti kiittelee.
Pohjanmaalla ovat myös Jasmi Joensuun sukujuuret isän puolelta. Jasmi Joensuu on itse kiitellyt aiemmin, että Jaakko-pappa on ollut hänen uransa suuri tukija. Joensuu kertoi paikallisessa Järviseutu-lehdessä, että hän oli hiihtänyt lapsena Paalijärvellä papan kanssa. Monta kertaa Jasmi oli myös pyöräillyt Kuortaneelta mummolaan Alajärvelle. Isä ja äiti olivat sitten tulleet hakemaan kotiin, kun kahteen suuntaan voimat eivät sentään riittäneet.
Jaakko-pappa muistelee samoja hetkiä ja Jasmin 40 kilometrin lenkkejä upean MM-pronssin jälkeen. Lisäksi Jasmi ja pappa olivat paljon hiihtäneet juuri kuululla hileladulla urheiluopistolla.
– Hiihdettiin Jasmin kanssa siellä, kun vanhemmat olivat töissä, Jaakko Joensuu kertoo Yle Urheilun haastattelussa.
Jaakko-pappa muistelee myös, että on päässyt toimimaan jarrumiehenä aktiivisille sisaruksille.
– Heidän isänsä soitti minulle aikoinaan, että mene hiihtämään Joonan kanssa. Isä halusi, että Joona ei hiihtäisi liian kovaa harjoitushiihtoa ennen kilpailua. Menin edeltä. Joona hiihti perässä. Joona voitti 16-vuotiaiden Suomen mestaruuden.
Aktiiviuransa jo päättänyt Joona Joensuu opiskelee tällä hetkellä lääkäriksi Kuopiossa.
Kaikin puolin lapsenlapsen MM-mitali oli tunteellinen hetki Jaakko-papalle. Hän oli päässyt kuivattamaan silmäkulmiaan.
– Yllätyshän tämä oli, mutta näki, että Jasmi luottaa itseensä ja hän pystyy tekemään parhaimman suorituksensa, Jaakko-pappa kuvaili.
"Hiihtäjien hautausmaa" mainettaan parempi paikka
Jasmi Joensuu on 24-vuotias, mutta hiihtää “vasta” nyt ensimmäistä kauttaan maajoukkueessa. Syy on selvä. Hän teki poikkeuksellisen siirron sen jälkeen, kun valmistui ylioppilaaksi. Joensuu muutti Yhdysvaltoihin ja aloitti opiskelut Denverin yliopistossa.
Suunnitelma oli olla Denverissä yksi vuosi, mutta lopulta Joensuu viihtyi Denverissä neljä vuotta. Joensuu opiskeli itselleen markkinoinnin ja rahoituksen kandidaatintutkinnon. Hän palasi Suomeen puolitoista vuotta sitten ja nappasi paluukaudellaan SM-pronssia sprintistä sekä ensimmäiset maailmancupin pisteensä Norjassa Drammenin sprintissä.
Suomen hiihtopiireissä lähtöä Yhdysvaltoihin ei ole aina katsottu hyvällä. Ilkeämielisimmät ovat kutsuneet Yhdysvaltojen yliopistoreittiä "hiihtäjien hautausmaaksi".
Läheiset pitivät Yhdysvaltoihin lähtöä aikanaan hyvänä ratkaisuna ja pitävät edelleenkin.
– Tyttäreni tuntien, hän tarvitsee aika paljon virikkeitä. Jenkeissä oli niitä tarjolla. Jasmi tarvitsi myös opiskelua siinä vaiheessa. Jenkeissä Jasmi pystyi opiskelemaan urheilun ehdoilla. Tekeminen oli hyvin ammattimaista, Kirsi Joensuu sanoo.
Jaakko-pappa muistutti myös, että Jasmi tykkäsi olla Yhdysvalloissa.
– Jotkut moittivat, että Jasmi tappaa hiihtonsa siellä. Jasmi on kuitenkin itsekin sanonut, että oli hyvä homma olla siellä, Jaakko Joensuu sanoo.
Äiti on havainnollistanut etenkin yhden suuren opin Amerikan-vuosista.
– Tuli tiimissä ja ryhmässä tekeminen ihan uudessa merkityksessä esiin. Uskon, että Jasmi pystyy tuomaan samanlaista tiimissä tekemisen henkeä maajoukkueeseen, Kirsi Joensuu sanoo.
Ainakin torstain mitalihiihdon perusteella ratkaisu lähteä Yhdysvaltoihin oli oikea. Ja MM-pronssi tuli nimenomaan tiimityöllä. Äidin mukaan paikan päältä Oberstdorfin MM-kisoista on huokunut Suomen joukkueen hyvä tunnelma ja joukkuehenki.
Mitä sitten Jasmi Joensuun uralla tapahtuu seuraavaksi?
Äidillä on ainakin valmiina kovin hieno vastaus, joka sopinee monelle muullekin vanhemmalle ohjenuoraksi.
– Olen aina sanonut, että meidän vanhempien tehtävä on antaa juuret lapsille. Heitä ei voi sitoa liian tiukkaan, koska heillä on itsellään myös siivet lentää eteenpäin. Jasmilla on vapaus lentää sinne asti, minne omat resurssit riittävät, Kirsi Joensuu sanoo.
Lue myös: