Hyppää sisältöön

Poliisi valvoo hiihtolomaliikennettä tehostetusti Lapissa: Talvisilla teillä ohituksista kannattaa luopua kokonaan

Myös teiden varsia on syytä tarkkailla porojen ja muiden eläinten varalta. Pidemmän ajomatkan aikana kuljettajan vireystilaan ja ajamiseen keskittymiseen on kiinnitettävä huomiota.

Poliisiauto talvisella maantiellä.
Lapin poliisin liikenneyksikön johtaja Mika Grönroos kertoo, että valvonnan painopiste on nopeus- ja ajotapavalvonnassa. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Karoliina Kotala

Lapin poliisilaitoksen alueella valvotaan nyt tehostetusti hiihtolomaliikennettä. Lapin poliisin liikenneyksikön johtaja Mika Grönroos kertoo, että valvonnan painopiste on nopeus- ja ajotapavalvonnassa.

– Tehostamme valvontaamme läpi koko talvilomakauden siten, että päivittäisen valvonnan lisäksi, erityisesti lomaliikenteen vaihtopäivinä meillä on valvontaa mahdollisimman kattavasti päätiestöllä missä liikennemäärät ovat suurimmat valvomassa liikennettä. Lisäksi Lapin osalta tulee huomioida, että lomaliikenne päättyy tunturikeskuksiimme ja muihin talvilomakohteisiimme. Tämä taas tarkoittaa sitä, että emme valvo liikennettä pelkästään teillä, vaan myös maastoliikennettä moottorikelkoin, Grönroos toteaa.

Talvisilla teillä ohittelusta kannattaa luopua kokonaan

Grönroosin mukaan hiihtolomaliikenteen valvonnan tavoitteena on erityisesti estää liikenneonnettomuuksia ja varmistaa liikenteen sujuvuus lomakohteisiin. Hän toivoo tienkäyttäjiltä sitä, että hiihtolomaliikenteessä ajettaisiin liikennesääntöjen mukaisesti ja ajaminen sovitettaisiin ajo-olosuhteiden vaatimuksiin.

– Talvisissa ja etenkin huonoissa ajo-olosuhteissa ajonopeudet on pidettävä riittävän alhaisina ja turvavälit riittävän pitkinä. Liukkaalla tiellä ja pimeällä ohittelusta kannattaa luopua kokonaan. Pitkissä autojonoissa ohittaminen ei nopeuta matkantekoa, mutta aiheuttaa merkittävän onnettomuusriskin, Grönroos painottaa.

Myös teiden varsia on syytä tarkkailla porojen ja muiden eläinten varalta. Pidemmän ajomatkan aikana kuljettajan vireystilaan ja ajamiseen keskittymiseen on kiinnitettävä huomiota.

Talvilomaliikenne sujunut jouhevasti

Talvilomat ja talvilomaliikenne ovat sujuneet Lapin poliisin näkökulmasta hyvin, vaikka kotimaanmatkailijoita onkin ollut runsaasti. Myös Rovaniemellä järjestetyt MM-rallit sujuivat rauhallisesti.

Poliisin liikenneyksikön näkökulmasta nyt onkin meneillään kiireinen kausi, joka alkaa jo joulusta ja kestää kevääseen asti. Etenkin nyt koronaepidemian aikana kotimaanmatkailu ja siten liikennemäärät ovat olleet kasvussa.

– Lapin poliisilaitoksen toiminta-alue on laaja ja tämä tarkoittaa sitä, että meillä on aina liikenneryhmiä töissä liikennettä teillä tai maastossa valvomassa. Pyrimme myös mahdollisuuksien mukaan vastaamaan poliisille esitettyihin valvontapyyntöihin, joita ilmenee erityisesti tunturikeskuksissa pääasiassa moottorikelkkailun aiheuttamien häiriöiden muodossa. Pitkäkestoiset ongelmat ovat yleensä juurisyiltään rakenteellisia. Poliisi toimii näissä tilanteissa rakentavana keskustelukumppanina yhdessä eri viranomaisten, kuntien, sidosryhmien ja kyläyhteisöjen kanssa. Lapissa olemme tottuneet yhteistyöhön ja vain yhdessä toimimalla kestäviä ratkaisuja on mahdollisuus saavuttaa, Grönroos vakuuttaa.

Suosittelemme sinulle