Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Äärioikeistojohtaja jakoi ministerin kotiosoitteen ja sai neuvoja poliisilta: "Keskittäkää voimat, ei pienellä porukalla matuja haastamaan"

Yle sai tietopyynnöllä Kansallismielisten liittouman johtajan ja helsinkiläisen ylikonstaapelin viestittelyä.

Poliisin esitutkintapöytäkirja
Tero Ala-Tuuhonen lähetti Jyväskylän kaupunginvaltuutettua Teemu Torssosta tukevia viestejä perussuomalaisille kesällä 2018. Pekka Katajan murhayrityksen tutkinnassa vuonna 2020 paljastui Ala-Tuuhosen viestittelyä helsinkiläisen ylikonstaapelin kanssa. Torssonen oli epäiltynä murhayrityksestä, mutta häntä ei syytetty siitä. Torssosta ei epäillä yhteyksistä jutussa mainittuun äärioikeistoverkostoon. Kuva: Poliisin esitutkintapöytäkirja
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Äärioikeistolainen Kansallismielisten liittouma on jakanut sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen kotiosoitteita häirintätarkoituksessa. Lisäksi liittouman puheenjohtaja Tero Ala-Tuuhonen on käynyt viestinvaihtoa helsinkiläisen ylikonstaapelin kanssa potentiaalisesti väkivaltaisesta yhteenotosta maahanmuuttajien kanssa.

Tiedot ilmenevät poliisin salaamista Pekka Katajan murhayritystutkinnan kuulustelupöytäkirjoista. Yle sai pöytäkirjat tietopyynnöllä. 

Ala-Tuuhonen lähetti elokuussa 2020 eräälle miehelle kaksi viestiä, joissa hän kertoi sisäministerin ja valtakunnansyyttäjän kotiosoitteet. Vastaanottajan numero oli tallennettu Ala-Tuuhosen puhelimeen nimimerkillä. Ala-Tuuhosen mukaan hän ei tiedä henkilön oikeaa nimeä mutta on tavannut tämän pari kertaa.

Ala-Tuuhonen sanoi, että eteläsuomalainen mies on mukana kansallismielisten toiminnassa.

Yle soitti miehelle. Tämä kieltäytyi antamasta haastattelua, koska pitää Yleä ”valemediana”. Yle kysyi mieheltä, mihin tämä oli aikeissa käyttää kotiosoitteita. Mies kieltäytyi kommentoimasta ja ilmoitti lopettavansa puhelun. 

Yle ei ole tavoittanut Ala-Tuuhosta kommentoimaan. 

Ala-Tuuhosta epäiltiin esitutkinnassa osallisuudesta perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yritykseen. Poliisi kuitenkin totesi, että hänellä ei ole siihen osuutta. Yle julkaisee hänen nimensä, koska hän toimii julkisen, kansalaisvaikuttamiseen pyrkivän liikkeen puheenjohtajana. 

Kansallismielisten liittouma on rekisteröity yhdistys. Verkkosivuillaan se kuvaa tehtäväkseen tarjota politiikkaa kevyempi, ulkoparlamentaarinen tapa vaikuttaa kotimaan asioihin sekä kannustaa suomalaisia positiivisessa hengessä kansallismielisyyteen.

”Paskaa joulua -kortteja”

Pekka Katajan murhan yrityksen esitutkinnassa kuulustelija kysyi Ala-Tuuhoselta syytä osoitteiden jakamiselle.

– Tämä on sellaista keppostelua, näitä ”paskaa joulua” -kortteja. Jo viime jouluna piti tehdä tämä juttu poliitikoille, tämä ei kuitenkaan toteutunut. Meidän piti painaa tarkoitusta varten oikein kortteja, mutta tämä sitten jäi, Ala-Tuuhonen vastasi.

Hänen mukaansa myös entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) kotiosoite oli tiedossa. 

– Muistaakseni tässä oli pari kolme, joille näitä piti porukalla lähettää. Ei tätä sen paremmin organisoitu.

Ala-Tuuhosen mukaan osoitteet olivat peräisin Telegram-viestisovelluksen ryhmästä. Hän muisteli, että ryhmän nimi olisi ”Defend Finland”.

– Sitä en tiedä, kuka tätä tietoa siellä on levittänyt. Suurin osa on nimimerkillä ryhmässä. Olen toimittanut ainoastaan nämä kaksi osoitetta tälle [nimimerkille], mutta tiedän että hän kerää näitä osoitteita tässä tarkoituksessa, eli tällaisten postien lähettämistarkoituksessa.

Puheita päähän ampumisesta

Myöhemmässä kuulustelussa kuulustelija halusi tietää Ala-Tuuhosen Telegram-keskusteluista kahden jyväskyläläisen naisen kanssa. 

– Kyseisissä viesteissä on lukuisia kommenttejasi ministeri Ohisaloon liittyen. Kommentteja voi tulkita uhkaavansävyisiksi, niissä puhutaan muun muassa murhaamisesta ja ampumisesta päähän. Miten kommentoit näitä viestiketjuja?

– Kamalaa luettavaa itsellekin näin jälkikäteen. Missään tapauksessa tällaisia asioita ei ole suunniteltu tosissaan, puhumattakaan siitä, että niitä olisi ollut tarkoitus toteuttaa. Tässä ryhmässä, eli [nimi] ja [nimi] kanssa on tullut tavaksi paisutella asiat ääriimmäisyyksiin ja purkaa jonkin asian aiheuttamaa ärsytystä. 

Viestejä ylikonstaapelin kanssa

Esitutkinnassa nousi esiin, että Ala-Tuuhonen tuntee helsinkiläisen ylikonstaapelin. Ala-Tuuhonen oli ollut muun muassa saunomassa ylikonstaapelin mökillä ja puhunut oman kertomansa mukaan ”kansallismielisyysasioista”.

Päivää ennen osoitteiden lähettämistä Ala-Tuuhonen viestitteli ylikonstaapelin kanssa. Ala-Tuuhonen on entinen Soldiers of Odinin jäsen. Soldiers of Odin on katupartioinnistaan tutuksi tullut äärioikeistolainen järjestö, johon kuuluu lukuisia uusnatseja ja muita maahanmuuttoa vastustavia henkilöitä. 

Ala-Tuuhonen: Jyväskylässä on matujengi alkanut uhittelemaan katupartoijille. Käydään lauantai iltana etsimässä niitä isommalla porukalla [kieliasu alkuperäinen]. 

Ylikonstaapeli: Jos lähdette etsimään matuja niin tiedustelkaa mahd. monella yksiköllä eri alueita. Jos otatte mukaan ns. kättä pidempää niin kannattaa laittaa ne yhteen autoon ja takakonttiin niin että ne ei oo missään vaiheessa näkyvillä. Ja muistakaa se, että poliisi ei voi suorittaa paikanetsintää autoon ilman perusteltua syytä. Keskittäkää voimat eli ei pienellä porukalla matuja haastamaan vaan odotatte että porukka on kasassa. Muistakaa myös että niillä on poikkeuksetta mukana veitsiä tms.

Kuulustelussa Ala-Tuuhonen kuvasi viestittelyä ”yliampuvaksi jutuksi”.

– Tässä on tarkoituksena meillä ollut se, että häiriötä tuottavalle porukalle, eli pakolaisille, jotka eivät osaa käyttäytyä, pitää jonkun sanoa, että häiriöiden pitää loppua.

Kuulustelija kysyi myös, ovatko sisäministerin ja valtakunnansyyttäjän osoitteet peräisin ylikonstaapelilta. Ala-Tuuhonen sanoi, että eivät ole. 

Kyseinen ylikonstaapeli on pidätetty virasta. Häntä epäiltiin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta niin sanotussa äärioikeistoverkoston jutussa. Näyttöä rikoksen valmistelusta ei kuitenkaan saatu, joten syyttäjä teki asiassa esitutkinnan rajoittamispäätöksen. 

Siitä ei ole tietoa, onko Ala-Tuuhosella jokin osuus tässä tutkinnassa.

Verkosto kätki polttopulloja

Kyseisessä tutkinnassa havaittiin syyttäjän tekemien päätösten mukaan, että rasistisella ryhmällä oli hierarkia sekä toimintaperiaatteet ja se harjoitteli säännöllisesti. Ryhmän ”toiminnan kohteena” olivat syyttäjän ratkaisun mukaan maahanmuuttajat.

Ryhmän jäseniä yhdistää turvallisuusala, ja siihen kuuluu myös poliiseja. Ryhmästä on uutisoinut laajemmin Seura-lehti helmikuussa.

Ryhmän jäsenillä on runsaasti ampuma-aseita. Ryhmäläiset myös valmistivat polttopulloja ja kätkivät niitä maastoon. 

Tutkinta jatkuu yhä, ja siinä epäillään muun muassa ampuma-aserikoksia ja virkarikoksia.

Päivitys 5.3.2021 klo 14.57: Lisätty ote toisesta kuulustelusta, jossa käsiteltiin päähänampumisviestejä.

Päivitys 9.3.2021 klo 9.27: Lisätty tieto vahvistuksen saamisen jälkeen siitä, että ylikonstaapeli oli epäiltynä ns. äärioikeistoverkoston jutussa rikoksen valmistelusta.

Päivitys 23.3.2021 klo 13.31: Lisätty kuvatekstiin tieto, että Teemu Torssonen ei ole epäiltynä äärioikeistoverkoston jutussa.

Lue myös:

Pekka Katajan murhan yrityksestä syytetty mies kiisti olevansa äärioikeistoa ja vähätteli rooliaan Torssosen tukiyhdistyksessä

Pekka Kataja oikeudessa: ”Kuului kova rusaus ja ajattelin, että nyt lähtee henki” – poliisin tekemä virhe vaikeutti tekijän tunnistamista

"Hintalappu kansallismielisten vainoamiselle" – rikostutkinta valottaa Pekka Katajan ja äärioikeiston jäätäviä välejä murhayrityksen alla

Äärioikeistovaikuttaja Tero Ala-Tuuhosta ei enää epäillä Pekka Katajan murhan yrityksestä

Suosittelemme