Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Moni käyttää omaa ihonväriään tummempia emojeja – Sopiiko valkoisen somettajan viestitellä ruskealla peukulla?

Vuoden 2021 uudet emojit tunnistavat ensimmäistä kertaa kumppanit, jotka ovat keskenään erivärisiä.

Uuden päivityksen ansiosta pariskuntaemojin kumppaneiden ihonväriä voi säätää.
Uuden päivityksen ansiosta pariskuntaemojin kumppaneiden ihonväriä voi säätää. Kuva: Miia Anttila / Yle
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni käyttää somessa omaa ihonväriään tummempia emojeja. Onko sopivaa, että valkoinen puhuja viestittelee ruskealla peukulla tai voitonmerkillä?

– Se riippuu tilanteesta, sanoo monimuotoisuuskonsultti Sara Salmani.

Taustalla voi Salmanin mukaan olla puhujan vilpitön tahto osoittaa tukensa ei-valkoisille ja normalisoida monietnisyyden näkyminen somessa. Joskus tämä voi olla aivan ok.

Salmani suosittelee, että esimerkiksi yritykset käyttäisivät somepostauksissaan peukkujen värisuoraa vaikkapa monien neutraaliksi mieltämän keltaisen peukun sijaan. Näin tehdessään yritys ottaa huomioon, että sen työntekijöissä ja asiakkaissa on eri etnisyyksiä.

Kun ihmiset viittaavat emojeilla itseensä, valintatilanne on erilainen.

Jos puhuja käyttää omaa ihonväriään tummempaa emojia, hän saattaa Salmanin mukaan sivuuttaa oman valkoisuutensa. Se on ongelmallista, jos ei tiedosta oman ihonvärinsä mukana tuomia etuoikeuksia.

Joskus emojin valinta voi olla suoranaista kulttuurista omimista.

– Olisi kyseenalaista, jos joku joka ei pukeudu huiviin käyttäisi hijab-emojia näyttääkseen trendikkäältä, Salmani sanoo.

Hän huomauttaa, että vain musliminainen voi tietää, miltä huivin käyttö todellisuudessa tuntuu ja mitä syrjinnänmuotoja käyttäjään kohdistuu. Siksi muiden ei lähtökohteisesti pidä esiintyä huivipäisenä myöskään somessa.

Mitä jos oma valkoisuus hävettää?

Solidaarisuuden ja ajattelemattomuuden lisäksi itseään tummemman emojin valitsemisen taustalla voi olla häpeä. Näin ajattelee sukupuolentutkija ja taidehistorian yliopistonlehtori Leena-Maija Rossi Helsingin yliopistosta.

Amerikkalainen selvitys emojien käytöstä tukee Rossin näkemystä. Twitter-otannan mukaan vaaleimpia hymiöitä esiintyy selvästi vähemmän kuin kaikkein vaaleimpia twiittaajia.

– Monia saattaa ahdistaa oman etuoikeutetun asemansa tunnistaminen valkoihoisena. Syyllisyyden tilaan ei kuitenkaan kannata jäädä vellomaan. Ihonväri on asia, jolle emme voi yhtään mitään. Sen yhteiskunnallisille merkityksille sen sijaan voimme, Rossi sanoo.

Hän kannustaakin rikkomaan stereotypioita. Emojeilla voi muistuttaa, että IT-alalla työskentelee mustia naisia ja valkoinen mies voi olla kiinnostunut kissoista ja kukista.

Uudistuksen myötä emojikuvastoon lisättiin nainen smokissa ja mies mekossa.
Nainen smokissa ja mies hunnussa kuuluivat vuoden 2020 emojipäivitykseen. Kuva: Miia Anttila / Yle

Monietniset pariskunnat saavat uuden emojin

Vuoden 2021 uudet emojit on julkaistu, ja valikoimaan lisätään 217 uutta symbolia. Mukana on palava sydän, rokote ja tietysti tuttu keltainen pallopää uusien tunnetilojen kourissa.

Nyt emojien joukkoon lisätään myös pariskuntamerkki, jossa kunkin puolison ihonväriä voi säätää, ja pariskunta voi olla keskenään samaa tai eri sukupuolta.

Sara Salmanin mukaan tällä on paljon merkitystä. Hän sanoo kuvallisen viestinnän luovan käsityksiä siitä, mikä on oikein, tavallista tai hyväksyttyä.

– Kun näkee samaistuttavia ihmisiä emojeissa, syntyy tunne, että minua arvostetaan. Minä kuulun tähän globaaliin kulttuuriin ja olen osa keskustelua.

Jos monietniset pariskunnat puuttuvat emojeista, heidän olemassa oloaan ei tunnusteta.

Emojeissa Simpsoneiden keltainen sävy esitetään neutraalina, ja se on tavallisesti myös emojien oletusväri. Tämä on tutkijoiden mielestä ongelmallista.

Leena-Maija Rossin mukaan emojien alkutaipaleella keltaisen pallopään neutraalius oli jossakin määrin uskottavaa, mutta kun sille alettiin piirtää käsiä, jalkoja ja hiuksia aloimme nähdä hahmon valkoihoisena.

Päivityksen myötä parran saa miesemojin lisäksi myös naisemojille.
Emojin ihonvärin voi valita nyt viidestä vaihtoehdosta. Silmien, nenän ja suun muotoon tai hiuksiin ei edelleenkään voi vaikuttaa. Kuva: Miia Anttila / Yle

Viisiportainen ihonväriasteikko otettiinkin kaikissa ihmistä kuvaavissa emojeissa käyttöön vuonna 2015. Pallopää on kuitenkin edelleen keltainen ja pariskuntaemoji sai odottaa värivaihtoehtoja vuoteen 2021 saakka.

Yliopistonlehtori Leena-Maija Rossin mukaan tämä kertoo siitä, että eriväriset pariskunnat ovat pitkään olleet tabu – etenkin Yhdysvalloissa.

Emojivalikoimasta päätetään Piilaaksossa, ja sen huomaa

Vaikka emojit syntyivät alun perin 1990-luvun lopun Japanissa, uusien emojien käyttöönotosta päätetään nykyisin Piilaaksossa.

Jotta emojit toimisivat ristiin eri laitteilla ja käyttöjärjestelmillä, jokaiselle symbolille tarvitaan numeerinen koodi. Standardit määrittää voittoa tavoittelematon Unicode Consortium, jossa äänivalta on Applen, Facebookin, Googlen ja Microsoftin kaltaisilla teknojäteillä.

Maailman käytetyin emoji, eli vedet silmissä naurava hymiöhahmo, sai Unicoden päämajassa nimekseen "U+1F602".

Monimuotoisuuskonsultti Sara Salmannin mukaan naiset ja ei-valkoiset ovat teknologiayhtiöissä aliedustettuja, ja se näkyy emojikuvastossa. Jos palveluita tai tuotteita suunnittelevassa organisaatiossa ei ole moninaisuutta, se suunnittelee Salmanin mukaan tuotteita vain yhdenlaiselle yleisölle. Kärjistäen, kun miehet suunnittelevat emojeja miehille, he eivät tule piirtäneeksi naishahmoja ammatinharjoittajina.

Emojivalikoimassa miehisen näköinen Simpsoneiden keltainen poliisivirkailija "U+1F46E" symboloi kaikkia poliiseja puolen vuosikymmenen ajan vahvistaen stereotypioita poliisien sukupuolesta ja etnisyydestä. Vasta vuonna 2015 Unicoden emojivalikoimaan lisättiin mahdollisuus valita poliisin sukupuoli ja ihonväri, ja näin naiset ja ei-valkoiset poliisit tulivat noteeratuksi.

Viimein vuonna 2019 lähes kaikille ihmisemojeille julkaistiin sukupuolineutraali vaihtoehto.

Emojivalikoima uudistuu koko ajan, ja vuosittain lanseerataan joitakin satoja uusia emojeja. Sekä monimuotoisuuskonsullti Sara Salmani että yliopistonlehtori Leena-Maija Rossi iloitsevat emojikuvaston monipuolistumisesta.

Vuoden 2020 emojivalikoiman päivityksessä parrakas nainen ja mies mekossa rikkoivat kuvallisen viestinnän stereotypioita. Ehkä muutaman vuoden kuluttua näemme supersankarin pyörätuolissa tai ikäihmisen astronautin puvussa.

Yhä useammin valikoimaan päätyy merkkejä kansalaisaloitteen ansiosta. Nykyään kuka tahansa voi ehdottaa uutta emojia Unicode Consortiumille. Tarvitaan vain symbolin kuvallinen luonnos, perustelut emojin tarpeesta ja esimerkkejä sen käyttötilanteista.

On siis myös meistä käyttäjistä kiinni, millaisella emojivalikoimalla viestittelemme tulevaisuudessa.

Lue myös:

Emojit ovat mielentilojen pikakirjoitusta - mutta mistä ne ilmeistyivät viestintäämme?

Viattoman kuuloinen kysymys kotimaasta oli jälleen yksi näkymätön isku – Alice Jäske on koko ikänsä saanut kuulla kehuja, joita ei haluaisi kuulla

Maryan Abdulkarimin kolumni: Sensuuri ei ole lääke rasismiin

Suosittelemme sinulle