Suomalaiset ovat vakaasti sitä mieltä_,_ että julkiset palvelut, kuten terveydenhoito, koulutus, joukkoliikenne ja kirjastot, on syytä maksaa verovaroin ja näiden palvelujen tuottajaksi sopii parhaiten julkinen sektori.
Näin kertoo ammattiliitto JHL:n tilaama Julkisten palveluiden barometri, johon vastasi yli 2 000 suomalaista.
Yli neljä viidestä suomalaisesta (83 %) on sitä mieltä, että julkiset palvelut on kustannettava veroin. Reilut 70 prosenttia pitää tärkeänä, että nämä palvelut ovat kuntien tai alueiden tuottamia.
Yli neljäsosa vastaajista on valmiita jopa veronkorotuksiin, jos kunta ei pysty ylläpitämään nykyistä palvelutasoa muuten.
Barometrin mukaan enemmistö suomalaisista (82 %) haluaa asua kunnassa, jossa on hyvät julkiset palvelut.
– Monet miettivät asuinpaikkaa, kun etätyöt yleistyvät. Toimivat palvelut houkuttelevat kuntiin uusia asukkaita. Kesäkuun kuntavaaleissa selviää, miten hyvin tulevat päättäjät ymmärtävät tämän, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.
Barometrin mukaan suomalaiset suhtautuvat palvelujen ulkoistamiseen kriittisesti. Yli puolet vastaajista (56 %) arvelee, että ulkoistaminen nostaisi palveluiden hintoja. Noin kolmannes (32 %) uskoo, että palveluiden laatu kärsisi ulkoistuksista.
Suomalaiset ovat valmiita siihen, että ulkoistetut palvelut otetaan takaisin kunnan omaksi työksi, jos ne toimivat huonosti. Näin ajattelee jopa 77 % vastaajista.