Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Miesten viestin mitaliodotus jatkuu edelleen – Suomi jäi raskaissa olosuhteissa kuudenneksi

Suomi otti edellisen arvokisamitalin miesten viestissä vuonna 2009.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen piti vauhtia toisella osuudella. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Toivottu ja odotettu mitali miesten viestissä jäi edelleen saavuttamatta, kun Suomi sijoittui Oberstdorfin MM-kisoissa kuudenneksi joukkueella Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki.

Viestin voitti Norja joukkueella Pål Golberg, Emil Iversen, Hans Christer Holund ja Johannes Hösflot Kläbo. Hopeaa otti Venäjän hiihtoliiton joukkue ja pronssia Ranska.

Suomi oli mitalikamppailussa vielä viimeisellä osuudella, mutta Mäki jäi Ranskan, Ruotsin ja Sveitsin kyydistä viimeisen kierroksen kovassa nousussa.

– Olen vähän turhan raskas kaveri siihen nousuun. Aika suora jalka oli mäen päällä. Puolessa välissä mäkeä alkoi jo painaa kun kaveri (Ranskan Jules Lapierre) lähti eri vauhtia, pettynyt Mäki sanoi.

Kilpailu käytiin aiemmista päivistä poikkeavassa säässä, sakeassa lumi- ja räntäsateessa. Se aiheutti vaikeuksia huoltoryhmille.

Edellisen kerran Suomen miehet ovat ottaneet arvokisamitalin viestissä Liberecin MM-kisoissa vuonna 2009. Tuolloin pronssia juhlivat Sami Jauhojärvi, Teemu Kattilakoski, Matti Heikkinen ja Ville Nousiainen.

Viestin avausosuus oli yllättävä, kun Venäjän hiihtoliiton Aleksei Tshervotkin karkasi muilta jo parin kilometrin jälkeen.

Pääjoukossa ei kellään tuntunut olevan vetohaluja. Tshervotkin oli parhaimmillaan lähes minuutin karkumatkalla. Vaihdossa eroa oli 45 sekuntia. Hakola vaihtoi pääryhmän ensimmäisenä. Samassa ryhmässä olivat Ranska, Sveitsi, Saksa, Tshekki ja Kanada. Ruotsi ja suurin voittajasuosikki Norja olivat noin kymmenen sekuntia Suomea perässä.

Toisella osuudella Niskanen lähti kovaan takaa-ajoon. Jo noin neljän kilometrin jälkeen venäläiset oli ajettu kiinni. Sveitsin Dario Cologna ja Norjan Emil Iversen pysyivät Niskasen vauhdissa mukana. Myös Ranska ja Ruotsi pääsivät ryhmään mukaan.

Osuuden lopussa hiihdettiin rauhallisesti kuuden miehen ryhmässä, kunnes Iversen ja Niskanen lisäsivät vauhtia ja karkasivat muilta. Norja ja Suomi tulivat vaihtoon noin 13 sekuntia ennen Sveitsiä ja Ranskaa ja yli 20 sekuntia ennen Ruotsia ja venäläisiä.

– Oli sovittu Iversenin kanssa, että vedetään vuorovedolla, mutta vedin Venäjän käytännössä yksin kiinni, Niskanen kertoi.

Vapaan osuuden lenkki oli erittäin raskas. Norjan Hans Christer Holund lähti rauhallisesti matkaan ja Hyvärinen pysyi aluksi hyvin mukana. Toisella kierroksella Hyvärinen alkoi kuitenkin jäädä ja Venäjän hiihtoliiton Artjom Maltsev otti suomalaisen kiinni. Myös Ruotsi, Ranska ja Sveitsi tulivat vähitellen samaan ryhmään.

– Aika tyhjä olo. Kaikki tuli jätettyä ladulle, Hyvärinen sanoi.

Norja tuli viimeiseen vaihtoon 25 sekunnin kärjessä. Ranska ja Ruotsi karkasivat kolmannen osuuden lopussa kymmenen sekunnin karkumatkalle Suomesta ja venäläisistä. Joni Mäki ja Aleksandr Bolshunov lähtivät yhdessä matkaan ja ottivat nopeasti Ranskan ja Ruotsin kiinni. Myös Sveitsi tuli mukaan mitalikamppailuun.

Bolshunov karkasi ryhmästä ja otti Norjan Johannes Kläbon kiinni. Kläbo ei pitänyt turhaa kiirettä, vaan luotti loppukiriinsä, jolla toikin Norjan vakuuttavaan voittoon.

Ranska, Ruotsi, Sveitsi ja Suomi jäivät taistelemaan pronssista. Ranskan Lapierrekarkasi muilta viimeisellä kierroksella ja myös Ruotsi ja Sveitsi jättivät Mäen taakseen.

Suomen naiset ottivat eilen yllätyspronssia viestissä. Suomella on kisoista lisäksi kaksi hopeaa.

Päävalmentaja Teemu Pasanen ei lähtenyt jossittelemaan kilpailun jälkeen.

– Oli viisi parempaa joukkuetta. Ei muuta syytä. Oli kova taistelu, Pasanen kuvaili.

– Oltiin taistelussa mukana viimeisellä osuudella viimeisellä kierroksella, mutta ei ihan riittänyt isossa nousussa.

Lue myös:

Joni Mäki myönsi, että kuuluisa Burgstallin nousu oli hänelle liikaa – MM-mitali karkasi: "Aika suora oli jalka"

Iivo Niskanen näytti hauista, mutta Suomi romahti MM-pronssikamppailussa – asiantuntija selittää, mitä tapahtui

Yle seurasi MM-kisapäivää: Stefan Kraft voitti suurmäen maailmanmestaruuden, maastohiihdon viestimestaruus Norjaan

Miksi ihmeessä Suomen hiihtotähdet lainailevat jatkuvasti toistensa suksia kisoihin? Uusi huoltopäällikkö muutti toimintakulttuuria ja se tuo menestystä

Miesten viestijoukkue lähtee naisten jalanjäljissä tavoittelemaan mitalia – hiihtojärjestystä pohdittiin palaverissa, joka venyi poikkeuksellisen pitkäksi

Suomen naisille upeasti yllätyspronssia! – Krista Pärmäkoski pesi Digginsin loppukirissä, Roponen teki historiaa: "Pitää kiittää meidän kuudetta pelaajaa"

Suosittelemme sinulle