Hyppää sisältöön

Valmiuslain muutokset eivät vaikuta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin akuutisti

Kanta-Hämeen keskussairaala on kuitenkin alustavasti neuvotellut Taysin kanssa potilaiden mahdollisista siirroista.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kekussairaalan ulkopuolella kuvattuna.
Johtajaylilääkäri Sally Leskinen odottaa jatkossa potilaspaineita Uudeltamaalta. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Eeva Hannula

Valmiuslain toimivaltuuksien käyttöönotolla ei tule ensi alkuun olemaan vaikutuksia Kanta-Hämeen keskussairaalan toimintaan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen sanoo, että sairaanhoitopiiri on neuvottellut Taysin kanssa siitä, voidaanko Hämeenlinnasta tarvittaessa siirtää potilaita Tampereelle tai päinvastoin.

– Kyse olisi kuitenkin vain yksittäisistä potilaista, muistuttaa Sally Leskinen.

Jatkossa Hämeenlinna voi odottaa potilaiden siirtoja Uudeltamaalta. Järvinen sanoo, että jos HUS:n alueelta tulee paineita, niin tuolloin Kanta-Hämeen keskussairaala voi kääntyä Taysin puoleen potilaiden sijoittamiseksi.

Yksityisillä ei Kanta-Hämeessä ole valmiuksia raskaampaan sairaanhoitoon

Yksityiselle puolelle ei Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri voi potilaita juurikaan hoitotoimenpiteisiin siirtää, sillä tarvittavia palveluja ei Kanta-Hämeessä ole.

Johtajaylilääkäri Sally Leskinen sanoo, että mahdollisuus hoitotakuun joustamiseen ei sekään keskussairaalassa ensi alkuun suuremmin tule näkymään. Leskinen muistuttaa, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri yrittää jatkuvasti tehdä kaikkensa, ettei hoitovelkaa kerry.

Hallitus käsitellyt toimintavaltuuksien käyttöönottoa

Hallitus on antanut perjantaina esityksen valmiuslain toimivaltuuksien käyttöönotosta. Eduskunnalle menee muun muassa esitys siitä, että sosiaali- ja terveysministeriö sekä aluehallintovirasto voivat määrätä päätöksillään kunnallisia ja yksityisiä sotepalveluiden tuottajia muuttamaan toimintaansa.

Terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräajoissa voidaan joustaa. Sairaanhoitopiirien tarvitse epidemian aikana pitää kiinni laista, jonka mukaan hoitoon on päästävä puolen vuoden sisällä.

Suosittelemme sinulle