Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo, että kuntavaalien siirtäminen myöhempään ajankohtaan lisäisi vaalien turvallisuutta.
– Olettaisin että huhtikuun puoliväliin verrattuna pari kuukautta myöhäisempi ajankohta tulee olemaan terveysturvallisuuden kannalta helpompi, Tervahauta sanoo Ylen TV1:n Ykkösaamussa.
Tervahauta arvelee, että kansalaiset myös uskaltautuisivat laajemmin vaaliuurnille, jos kuntavaalit siirrettäisiin epidemian kannalta turvallisempaan ajankohtaan.
Myöhempänä ajankohtana vaalien järjestäminen olisi Tervahaudan mukaan myös helpompaa.
– Toivoisin, että sillon ei ehkä pitäisi pitää aivan niin tiukkoja terveysturvallisuuden järjestelyjä kuin mitä nyt oli suunniteltu tähän huhtikuun ajankohtaan.
Ylen tietojen mukaan oikeusministeriö esittää vaalien siirtämistä kesäkuulle. Siirtämisestä on määrä päättää tänään lauantaina, kun oikeusministeriön edustajat ja eduskuntapuolueiden puoluesihteerit jatkavat neuvotteluja.
Vaalien siirtämistä koskevan lakimuutoksen hyväksyntään riittää eduskunnassa yksinkertainen enemmistö, mutta vaaleja koskevissa päätöksissä pyritään yleensä puolueiden kesken yksimielisyyteen.
Rokotebussi lähiöihin ratkaisuksi maahanmuuttajien korkeampiin koronalukuihin?
Maahanmuuttajaväestön korkeampiin koronalukuihin olisi Tervahaudan mukaan syytä harkita ratkaisuksi esimerkiksi maahanmuuttajavaltaisiin lähiöihin ajettavaa rokotebussia.
– Mentäisiin esimerkiksi kauppakeskuksiin tai lähiöihin jonkinnäköisten rokotebussien kanssa ihan liki niin, että suurin piirtein oman talon pihalta voi käydä rokotteen hakemassa.
Tervahauta sanoo toiseksi vaihtoehdoksi sen, että rokotusjärjestyksessä priorisoitaisiin tiettyjä asuinalueita. Se voisi olla ajankohtaista sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu.
Maahanmuuttajaväestöissä on ollut korkeampia koronalukuja Tervahaudan mukaan useissa maissa. Se johtuu esimerkiksi suurista perheistä ja ahtaammista asumisoloista, mikä vaikeuttaa turvaetäisyyksien pitämistä.
Tervahauta: Lakimuutosten hankaluuksia olisi voitu välttää pitämällä poikkeusolot pidempään voimassa
Tervahauta on samaa mieltä tasavallan presidentti Sauli Niinistön Ilta-Sanomissa esittämään näkemyksen (siirryt toiseen palveluun) kanssa siitä, että poikkeusolot olisi ollut hyvä pitää voimassa pidempään.
– Ehkä näin kun tämä toinen reitti ei oikein johtanut tuloksiin, Tervahauta sanoo.
Koronan vaatimien lakimuutosten tekemisessä on ollut Tervahaudan mukaan “viiveitä ja hankaluuksia” syksystä lähtien. Jos poikkeusolot olisi pidetty voimassa pidempään, valmiuslain säädöksiä olisi hänen mielestään saatu joustavammin käyttöön.
– Sillä olisi voitu ehkä sitten sitä työkalupakkia täydentää, mikä on nyt jäänyt vajavaiseksi talven aikana.
Kotimaisen rokotetuotannon käynnistäminen olisi hidasta
Venäjän tarjous Sputnik-rokotteen valmistusteknologian antamisesta Suomelle on Tervahaudan mielestä tarpeen selvittää.
Suomi sai tarjouksen Sputnik-rokotteesta presidentti Tarja Halosen kautta. Sputnik-rokote on parhaillaan Euroopan lääkeviraston EMA:n arvioitavana. Jos arvio on myönteinen, Sputnik voi päästä myös Euroopan markkinoille.
Tervahauta toteaa, että Suomessa olisi tarvittava osaaminen rokotteen valmistamiseen, mutta laajan tuotannon käynnistäminen olisi kuitenkin hidasta.
- Jos tällaisen aloitteen avulla etenisi jonkinlainen rokotetuotanto Suomessa, niin ei se aivan kädenkäänteessä olisi pystytettävissä. Se ei aivan tähän tämän kevään hätään auta.
Suomessa olisi Tervahaudan mielestä joka tapauksessa syytä harkita tulevaisuuden varalta valmiutta rokotteiden tuottamiseen joko itsenäisesti tai esimerkiksi yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.
Ongelmana on kuitenkin se, että massatuotantokapasiteetin ylläpitäminen on kallista. Siihen tuskin on taloudellisia kannustimia aikoina, jolloin epidemioita ei ole.
Tervahauta: Meillä on valmius muuttaa tai täydentää rokotusjärjestystä
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen on viime päivinä toistuvasti vaatinut, että koronarokotuksia keskitettäisiin Uudellemaalle, koska valtaosa koronatartunnoista on HUSin alueella. Tuomisen mukaan politiikka on syrjäyttänyt tieteen Suomen koronarokotejärjestyksessä.
THL:n asettama Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) on laatinut nykyisen rokotejärjestyksen. Tietoja ja tutkimustuloksia muista maista kootaan ja arvioidaan koko ajan, ja THL:n Tervahautasanoo, että tarvittaessa rokotusjärjestys voi muuttua.
– Meillä on valmius tehdä rokotusjärjestykseen täydennyksiä tai muutoksia. Nyt kuitenkin menee vielä jonkin aikaa ikääntyneen ja riskiryhmiin kuuluvan väestön rokotuksissa. Senioreista ja riskiryhmistä käynnistynyt rokotejärjestys on oikea – jo nyt sillä näyttäisi olevan vaikutusta iäkkäimpien koronakuolemien vähenemiseen.
Rokotus on sujunut hyvin, mutta parannettaavakin löytyy
Runsas vuosi sitten maailma oli viruksen edetessä lähtökuopissa. Nyt käytössä on jo useita rokotteita.
– Rokotteet ovat osoittautuneet varsin tehokkaiksi ja turvallisiksi. Huippuluokan tiedettä ja ihmiskunnan kannalta upea saavutus näin lyhyessä ajassa, sanoo Tervahauta.
Suomessa rokotukset ovat sujuneet Tervahaudan mukaan hyvin, mutta silti huolenaiheita on yhä.
– Rokotteita ei ole saatu maahan sillä tahdilla kuin oli tilattu ja edelleen valmistajayritysten toimitusmäärät saattavat muuttua hyvin lyhyellä varoitusajalla . Hyvää on se, että meillä on hyvin korkea halukkuus saada rokote. Parantamisen varaa on paikotellen rokotusaikojen varausjärjestelyissä.
Suomessa on ollut pieniä vahinkoja rokotteen käsittelyssä
THL:n tiedossa ei ole, että Suomessa olisi tapahtunut suuria vahinkoja rokotteen kuljetuksessa, säilytyksessä tai jakamisessa.
– Joitain yksittäisiä tilanteita on raportoitu, että rokoteampulleja on unohdettu pöydille, jossain jääkaapissa ollut liian korkea lämpötila yms. pieniä ongelmia. Näistä ei ole aiheutunut merkittäviä hävikkejä, kertoo Tervahauta.
Lue lisää: