Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Iivo Niskanen näytti hauista, mutta Suomi romahti MM-pronssikamppailussa – asiantuntija selittää, mitä tapahtui

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila avaa MM-viestin tapahtumat.

Iivo Niskanen veti kärkeä jahdannutta letkaa liki koko oman osuutensa ajan.
Iivo Niskanen veti kärkeä jahdannutta letkaa liki koko oman osuutensa ajan. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomen miehet lähtivät kovin odotuksin perjantain viestiin Oberstdorfin MM-hiihdoissa. Suomi pysyi mitalikamppailussa päätösosuudelle saakka. Joni Mäki taipui kuitenkin Ranskalle, Ruotsille ja Sveitsille ankkuriosuudella.

Ranskan Jules Lapierre repäisi kaksi kilometriä ennen maalia, eikä Mäki pystynyt vastaamaan. Myös Ruotsin William Poromaa ja Sveitsin Romain Fürger pääsivät karkuun Mäeltä.

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mukaan Joni Mäki teki ankkuriosuudella sen, minkä pystyi.

– Tuo rata ja olosuhde eivät olleet parhaita mahdollisia Jonia ajatellen, Lassila selitti Suomen putoamista MM-mitaleilta.

Oberstdorfissa hiihdettiin vapaan osuudet eli kaksi viimeistä osuutta äärimmäisen rankalla radalla. Lisäksi lumisade teki myös olosuhteista raskaat.

– Aiempiin arvokilpailuihin ja varsinkin maailmancupeihin verrattuna lihaskestävyysominaisuudet ovat korostuneet Oberstdorfissa. Nyt ne korostuivat entisestään näissä olosuhteissa, Lassila sanoi.

Salpausselän maailmancupissa Mäki oli Suomen sankari, kun hän johdatti Suomen miehet yli 20 vuoden tauon jälkeen palkintokorokkeelle maailmancupin viestissä. Nyt odotettiin, että Suomen miehet palaisivat viestimitaleille 12 kuivan vuoden jälkeen.

– Joni peesaili ja pysyi mukana ryhmässä. Tänään ei vain riittänyt. Tämä ei ollut Jonille kilpailu, missä hän pystyisi näyttämään parasta osaamistaan. Ihan varmasti häneltä nähdään kyllä tulevissa arvokisoissa voittavia ankkuriosuuksia, Lassila sanoo.

Suomelta kovinta vauhtia piti Iivo Niskanen, joka nosti kakkososuudella Suomen kärkeen yhdessä Norjan Emil Iversenin kanssa.

– Iivo näytti hauista. Tämä oli hyvä merkki 50 kilometrille, Lassila sanoi ja viittasi MM-kisojen päätöskilpailuun sunnuntaina.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Olympiavoittaja on matkalla yksi ennakkosuosikeista.

Lassila antoi puhtaat paperit myös avausosuuden hiihtäneelle Ristomatti Hakolalle ja kolmososuuden hiihtäneelle Perttu Hyväriselle.

– Ristomatti teki sen työn, mitä pitää aloitusosuudella tehdä. Hän oli mitalikamppailun edellyttämässä vauhdissa, Lassila sanoi.

Asiantuntijan mukaan myös Hyvärinen piti Suomen mitalikamppailussa, kun pelin henki muuttui vapaan osuuksille. Hyvärinen lähti osuudelle 15 kilometrin vapaan hiihtotavan maailmanmestarin Hans Christer Holundin perään.

– Vapaalla oli erittäin kova rata raa’assa kelissä. Hyvärinen lähti Holundin peesiin. Hän osasi luopua oikeaaan aikaan peesistä ja teki omaa suoritustaan. Perttu antoi kaikkensa ladulle ja taisteli jokaisen sekunnin, Lassila kuvaili.

Viestin voitti Norja ennen Venäjän hiihtoliiton joukkuetta. Voittokamppailusta muodostui mielenkiintoinen kissa ja hiiri -leikki, kun venäläisten ankkuri Aleksandr Bolshunov otti Johannes Hösflot Kläbon kiinni.

– Kläbolle oli pienempi riski päästää toinen mukaan kuin oman vauhdin pitäminen. Hän on kirissä niin hyvä, Lassila sanoi.

Tulospalvelu:

Lue lisää:

Miesten viestin mitaliodotus jatkuu edelleen – Suomi jäi raskaissa olosuhteissa kuudenneksi

Joni Mäki myönsi, että kuuluisa Burgstallin nousu oli hänelle liikaa – MM-mitali karkasi: "Aika suora oli jalka"

Iivo Niskasen poikkeuksellisesta luonteesta on monta erilaista tarinaa – lähipiiri kertoo, millainen Suomen hiihtokuningas on oikeasti

Suosittelemme sinulle