Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kuntavaalit saatetaan siirtää kesäkuulle – oikeusministeriö esittää uutta ajankohtaa, ainakin perussuomalaiset vastustaa

Puolueiden päätöstä odotetaan huomenna.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson poistui Säätytalosta Helsingissä 25. helmikuuta 2021.
Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ja oikeusministeriön edustajat käsittelevät kuntavaalien järjestämistä parhaillaan kokouksessa. Kuvassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.). Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Robert Sundman,
Antti Pilke,
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen tietojen mukaan oikeusministeriö esittää, että kuntavaalit siirrettäisiin pidettäväksi kesäkuussa.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ja oikeusministeriön edustajat ovat neuvotelleet asiasta tänään kokouksissaan. Keskusteluja jatketaan huomenna lauantaina. Myös päätös asiasta on määrä tehdä tuolloin.

Kokouksissa on Ylen tietojen mukaan ollut esillä kolme vaihtoehtoa: vaalien pitäminen ajallaan, siirto kesäkuulle tai siirto pidemmälle eli syksyyn. Lopulta ministeriö on esittänyt siirtoa kesäkuulle.

Vaalien siirtoaikeista kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Siirtoaikeet vakavia, kokoomuksen puoluehallitus kutsuttu koolle

Vaaleihin liittyviä asioita koordinoidaan parlamentaarisessa vaalityöryhmässä, jossa istuvat siis eduskuntapuolueiden puoluesihteerit.

Vielä viikko sitten puoluesihteerien tapaaminen päättyi yksimielisenä siitä, että vaalit pidettäisiin ajallaan eli 18. huhtikuuta. Ylelle luonnehditaan, että siirrosta keskustellaan kuitenkin tällä hetkellä vakavasti.

Puoluesihteerit kuulivat siirtoehdotuksesta tänään. Ainakin osassa eduskuntapuolueista harkitaan vielä kantaa asiaan. Verkkouutisten mukaan esimerkiksi kokoomus on kutsunut puoluehallituksensa koolle huomenna aamulla käsittelemään asiaa.

Yleensä vaaleja koskevassa päätöksenteossa on pyritty puolueiden kesken yksimielisyyteen. Suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo Ylelle, että puolueen mielestä vaalien siirtämiseen ei ole syytä.

Grönroos perustelee, että monissa maissa on pidetty vaaleja pahemmassa tautitilanteessa.

Virkamiehet esittivät siirtoa jo helmikuussa

Virallisesti vaalien siirrosta päättää eduskunta. Hallitus voi antaa esityksen eduskuntaan vaalilain muuttamisesta. Päätös syntyy yksinkertaisella enemmistöllä annetuista äänistä.

Kuntavaalien mahdollinen siirtäminen on noussut keskusteluun aiemminkin vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi. Oikeusministeriön virkamiehet esittivät jo helmikuussa, että vaalit siirrettäisiin. Toistaiseksi puolueet ovat kuitenkin halunneet pitää vaalit sovitulla paikalla.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja puoluesihteerit ovat kokoustaneet asiasta useaan otteeseen. Viime viikolla oikeusministeri Henriksson sanoi, että vaalien siirtämiseen on erittäin korkea kynnys.

Lue myös:

Sulkutila voi jopa edesauttaa kuntavaalien järjestämistä ajallaan – SDP:n puoluesihteeri: "Kaikki voivat olla aivan varmoja siitä, että vaalit tullaan järjestämään terveysturvallisesti"

Tutkija: Korona olisi vaatinut vaalilain muuttamista, jotta mahdollisimman moni pääsisi äänestämään kuntavaaleissa – puoluesihteerit vakuuttavat valmiutta olleen

Kuntavaalit keräävät arvostelua: Osa suomalaisista ei pääse äänestämään, kotiäänestys "mahdoton", varautuminen jäi puolitiehen

Voit keskustella aiheesta huomiseen lauantaihin 6. maaliskuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme